Mengunci Folder Tanpa Menggunakan Perisian

Yeah..kali ni aku nak tulis benda yang senang sangat nak buat..
Tips kali ni aku nak bagi korang cara yang mudah untuk mengunci folder (private) tanpa menggunakan apa-apa perisian..caranya ialah copy dan paste kod di bawah ke dalam notepad..
save sebagai batch file, dengan extension .bat
(gantikan *.txt dengan *.bat - dekat tanda * gantikan dengan nama yang korang pilih)
sebagai contoh 'Fail Peribadi Aku.bat'

Kemudian korang dah save, korang akan nampak fail tersebut telah di-save dalam bentuk batch file..korang double click pada fail tu, dan satu folder yang dinamakan 'Locker' akan tercipta dengan sendiri (yang sebenarnya semuanya dah dibuat dalam command pada kod tu)..

Kat bawah ni adalah kod yang perlu korang copy n paste:



if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to Unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%==type your password here goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End
:End





Tulisan yang berwarna merah, korang gantikan dengan password pilihan sendiri. jadi, bila dah siap, bawak semua fail yang korang nak sorok kat dalam folder 'Locker' tu..
cara nak kunci senang aje..double click pada fail bat tersebut, satu tetingkap arahan akan keluar..
kalau nak lock, taipkan 'Y' atau 'y' dan tekan enter..siap! folder tu dah hilang!
nak unlock pulak, double click jugak pada fail bat tadi, satu tetingkap arahan untuk memasukkan password (yang korang dah taip @ gantikan pada tulisan merah tu la) akan keluar...taipkan password, kemudian tekan enter..folder 'Locker' akan muncul kembali...

Selamat mencuba!


P/S: FAIL BAT adalah mudah untuk di-hack dengan hanya menggunakan perisian Notepad++, hacker dengan mudah akan berjaya melihat kod yang telah digunakan dan dapat juga melihat password korang..jadi, untuk lebih selamat, convertkan fail bat tu kepada fail exe..sila gunakan perisian di bawah untuk melakukan proses converting:



Bat To Exe Converter (Klik di sini)



Powered by Blogger.