Ultrasurf : Hide Your IP and Use anonymous Web Browsing






Haaa...kali ni aku nak cerita sikit pasal Ultrasurf dan cara menggunakannya..
kenapa?
hmm..ceritanya camni..office kerajaan biasa la, kebanyakan website macam youtube, facebook, mediafire, 4shared dan sebagainya kena block..
so sebagai seorang yang prihatin, aku pun cuba cari jalan penyelesaian..
aku nak attack server dan jahanamkan aku rasa tak patut..
oleh itu aku cari alternatif..
akhirnya aku jumpa software ni..
ultrasurf ni senang..ianya portable..tak payah install..
korang klik, dah bleh terus guna..
Ultrasurf ni berfungsi dengan cara menyorokkan IP asal, menggunakan IP serta port alternatif untuk melakukan web surfing dengan selamat tanpa sebarang sekatan..ianya telah dibangunkan oleh sekumpulan peniaga-peniaga yang berjaya di negara China apabila mereka melihat situasi sekatan website yang agak berat di negara mereka..

cuma ada sedikit masalah yang melanda ultrasurf ni apabila ianya telah di-pack dengan software daripada THEMIDA..menurut laman sesawang pembangun software ini, themida digunakan untuk re-pack sesuatu software supaya ianya jadi lebih selamat (secure)..
malangnya ia telah digunakan secara meluas oleh penulis-penulis virus diluar sana..jadi kebanyakan Antivirus Vendors telah memasukkan ultrasurf ni ke dalam virus definition sebagai 'a variant of Win32/Packed.Themida potentially unwanted application'..

oleh itu korang kena FAHAM betul-betul..ianya potentially unwanted application, bukan VIRUS..maknanya antivirus melabelkannya sebagai aplikasi yang berkemungkinan membawa bersama script virus, rootkist, backdoor atau apa sahaja yang berkaitan dengannya..adalah amat sukar untuk menentukan ianya adalah virus atau tidak kerana ia telah di-pack dengan software yang berteknologi tinggi..oleh sebab itu lah antivirus melabelkannya sebagai 'aplikasi yang mungkin tidak selamat'..jadi kalau nak pakai sesuatu perisian atau aplikasi yang dilabelkan sebagai 'tidak selamat', korang kena kaji dulu, pastikan betul-betul selamat, baru boleh pakai, ok?

korang boleh cuba software ni dengan memuat turunnya di sini:



Ultrasurf (Klik di sini)


Setakat yang terbaru, ultrasurf sudah pun masuk versi 10.06..tak banyak pembaharuan dalam antara-mukanya..cuma dari segi kestabilan, itu sudah ok..lebih stabil dari yang dulu..

mengenai Themida, korang boleh baca dekat sini:



Themida Software (Klik di sini)




Untuk setting, setakat yang aku tahu, kalau korang malas nak fikir panjang, guna aje 'Directly use Ultrasurf'..cara klik pada Option > Proxy Setting > Directly use Ultrasurf

Kalau nak guna proxy sendiri, klik pada 'Manual Proxty Setting'..pada Proxy Host, isikan dengan nombor 8580, atau boleh juga 9666..pada Proxy Port, biarkan kosong..
pada web browser selain internet explorer (kecuali Mozilla Firefox), korang tak boleh thick pada 'Do not use IE' sebab korang akan pakai default proxy setting sama macam IE..kalau pakai Google Chrome lagi mudah sebab Ultrasurf ni sangat compatible dengan Google Chrome..korang tak payah setting lagi dah.klau web browser yang lain, sila masukkan setting ni pada proxy setting korang..

Klik Option > Proxy Setting > LAN Setting > Klik pada 'Use a proxy server for your LAN'
(kalau lain web browser, mungkin lain la perkataannya..cari la kat setting tu ok)

Address : 127.0.0.1
Port : 9666

Selesai!

Sekarang korang semua dah boleh layari laman-laman yang kena block macam youtube, facebook, nuffnang, dan lain-lain lagi!

Update: versi terbaru Ultrasurf ialah 10.08

Powered by Blogger.