Cara Untuk Menukar IP dan Melayari Laman Web Secara Anonymous

Masih ingat lagi tentang Ultrasurf? ape? tak baca pun? jangan macam tu..kita kena jadi masyarakat yang berilmu, dan masyarakat bermula dari seorang individu..siapa individu tu? korang la!
jadi pada yang belum baca, aku sarankan pegi baca dulu kat bawah ni:


Ultrasurf (Klik di sini)

ok..sekarang aku nak ceritakan tentang perisian yang aku baru cuba guna semalam..ternyata perisian ni sangat membantu, bagi yang tak mahu IP nya dikesan oleh hackers mahupun crackers, sila ambil perhatian terhadap perisian yang akan aku perkenalkan ini..
perisian ni dinamakan INVISIBLE IP MAP..


Apa Kepentingan Menyorokkan IP Asal dan Memakai IP Baru?

Ok..pada mereka yang tak tahu, Internet Protocol (IP) ni ibarat alamat tetap kepada sambungan internet ke PC korang..kalau rumah ada alamat tetap sekian-sekian, IP juga begitu..kalau kita boleh cari rumah saudara dengan alamat yang diberikan kepada kita, IP JUGA BOLEH memberi fungsi yang sama..sekiranya seorang hacker atau lebih teruk lagi cracker dapat mengesan IP korang, banyak benda yang kurang baik boleh mereka lakukan..mereka boleh mengkaji perilaku korang seperti laman yang selalu korang lawati dan kemudian memanipulasikan perilaku tersebut kepada apa-apa perkara yang mereka fikirkan boleh dilakukan seperti mendapatkan kata laluan untuk akaun-akaun tertentu dan sebagainya..







Apa Fungsi Utama Produk Ini?

Perisian ini sangat pintar kerana ia dapat menunjukkan kepada umum seolah-olah korang sedang melayari internet bukan dari tempat yang korang berada pada waktu itu dengan menukar IP korang kepada IP yang menjadi pilihan..perisian ini akan memberi anonymous proxy server yang baru setiap kali korang klik pada 'Get IP Locations'..manfaat utama dari perisian ini ialah korang tak dapat dikesan oleh sesiapa ketika melayari internet..selain itu, sekiranya ada laman web yang telah disekat oleh organisasi tertentu seperti pejabat kerajaan, sekolah, yang telah menyekat facebook, youtube, dan sebagainya, perisian ini akan dapat melakukan bypass terhadap sekatan tersebut..ini bererti sebaik sahaja perisian ini digunakan, korang akan dapat membuka laman web yang telah disekat..banyak lagi fungsi yang aku tak sempat nak explore semalam tapi yang paling penting ia dapat memberi pilihan IP yang sangat banyak..kalau korang pilih IP dari negara China atau Hong Kong, secara automatik google.com pun akan bertukar tulisannya kepada tulisan china..heheheh..


Paparan Utama



Map Menu: Ini ialah fungsi utama perisian ini..dari sini, korang boleh tukar IP (Map Outlook dan Location List), check IP setelah ditukarkan kepada yang baru (Open What is my IP site), lihat IP lebih terperinci dengan melihat kepada peta (View your position on more detailed map), dan boleh juga semak kembali sama ada server tersebut berfungsi atau tidak (Recheck IP Locations).

IP Information: Memberi maklumat terperinci tentang IP asal dan IP yang baru seperti nama bandar, negara, tempat, dan sebagainya.

Yang lain-lain tu tak penting sangat..guna apa yang aku terangkan pun dah cukup..


Invisible IP Map (Klik di sini)


Bagaimana Cara Nak Aktifkan Perisian Ini?


Ooo..ni senang saje..dah habis download? dah install? ok..gantikan fail 'option.ini' yang ada dalam folder C:Program Files > Invisible IP Map dengan fail 'option.ini' yang ada dalam folder yang korang dah download tu..dah..itu aje..simple..dah dapat pakai full software..:)


Troubleshooter


Ini berdasarkan kepada kajian aku malam tadi..hahaha..kalau korang punya web browser paparkan skrin 'Cannot connect to proxy server', apa yang korang perlu lakukan ialah sama ada:

1. Refresh web browser korang tu.

atau

2. Tutup dulu web browser, pegi dekat menu Invisible IP Map, klik pada 'Open What is my IP site'..tunggu sampai website tu dah habis loading dan menunjukkan IP korang dah ditukar, kemudian baru lah boleh melayari internet seperti biasa..kalau kalau korang pakai browser lain selain Internet Explorer, secara mudahnya tutup aje IE yang dah terbuka tu, kemudian buka aje web browser pilihan korang (macam aku, aku prefer Google Chrome).

Kalau connection lambat, kemudian ada yang tak boleh habis loading atau menayangkan 'cannot connect to proxy server', korang hanya perlu refresh/reload, atau tukar aje IP lain yang lebih pantas, atau yang lebih compatible dengan website Malaysia ni..

itu sahaja buat masa ni...kesian..eh...sekian...:)





Powered by Blogger.