Maaf sila aktifkan javascript.

Apa Itu Websense?Websense ialah sebuah syarikat yang mengeluarkan perisian penapisan laman web yang dipanggil dengan nama yang sama - Websense. Perisian ini direka untuk menyekat akses pengguna ke laman web tertentu di Internet. Websense bermula pada tahun 1994 oleh Phil Trubey dan merupakan salah satu perisian penapisan laman yang paling popular digunakan. Perisian ini boleh digunakan oleh pelbagai jenis organisasi dan untuk pelbagai tujuan.
Organisasi Yang Menggunakan Websense dan Apa Tujuan Utama Websense Digunakan:

Banyak organisasi yang boleh menggunakan perisian Websense kerana pelbagai alasan. Sebagai contoh:

* Sekolah : boleh menapis kandungan dewasa (Adult Content) sehingga pelajar secara haram boleh mengakses laman-laman lucah.
* Perniagaan : organisasi juga boleh menapis akses terhadap bahan-bahan untuk orang orang dewasa (18SX) bersama-sama dengan jenis lain dari laman web yang boleh melambatkan produktiviti.
* Setiap syarikat swasta juga boleh membeli perisian Websense dan menyekat laman-laman tertentu untuk melindungi dirinya atau ahli keluarga dari pemangsa internet, laman web scam, dan lain-lain.
* Banyak negara dan pemerintah daerah juga saat ini menggunakan Websense di pejabat mereka bersama-sama dengan perpustakaan yang membolehkan masyarakat untuk mengakses maklumat di dalam komputer kerajaan.
* Juga harus diingat bahawa kerajaan seperti China dan Yaman juga telah menggunakan perisian ini untuk menyekat akses warga negaranya ke laman web tertentu.

Apakah Jenis Laman Web Yang Boleh Disekat Oleh Websense:

Ada lebih dari 3 dozen jenis laman web yang dapat dihalang oleh Websense dan perlu dicatat bahawa pengguna individu atau organisasi boleh membuat senarai mereka sendiri terhadap laman web yang khusus untuk disekat. Namun disenaraikan disini adalah sepuluh kategori paling popular yang banyak digunakan oleh organisasi-organisasi di seluruh dunia:

* Bahan Dewasa (18SX)
* Pertemuan dan Peribadi (Dating and Personal)
* Rangkaian Peer to Peer
* Laman Untuk Memuat Turun Perisian Freeware dan Shareware
* Laman Berbentuk Perjudian
* Laman Pembenci (Hate Sites)
* Laman Proxy
* Laman Video Streaming
* Laman Permainan
* Laman yang Mempromosikan Kegiatan Haram


Perkhidmatan Tambahan Yang Ditawarkan oleh Websense

Selain sekatan terhadap halaman khusus atau halaman yang terbahagi kepada kategori, dengan bayaran tambahan, Websense juga menawarkan pelbagai produk; di sini adalah hanya beberapa dari tawaran produk mereka yang paling popular.


Perlindungan Kebocoran Maklumat

Selain penapisan, Websense juga mempunyai produk yang direka untuk lembaga perniagaan dan kerajaan yang ingin melindungi data peribadi dan sensitif. Websense Content Protection Suite direka untuk mencegah semua jenis maklumat yang sensitif (data pelanggan, kekayaan intelektual) dari bocor kepada umum. Kebocoran boleh merangkumi penggodaman dari luar atau oleh persatuan sama ada secara sengaja atau tidak dengan memindahkan data tanpa keselamatan atau protokol yang tepat.


WebBlazer : Pencegahan Malware

Produk lain yang ditawarkan adalah WebBlazer Websense, rangkaian pencegahan virus dan malware. Produk ini menapis laman phishing dan laman penipuan yang dikenali, seperti laman web yang cuba untuk merekodkan keystroke (taipan kekunci keyboard pada komputer) anda dan laman web yang cuba untuk memuat turun perisian (seperti adware, spyware dan trojan) ke komputer anda. WebBlazer boleh diintegrasikan dengan perisian Websense lain, sehingga mudah untuk menguruskannya.


Websense ThreatSeeker : Pengesanan Ancaman

Direka untuk melindungi rangkaian anda dari ancaman-ancaman pencerobohan. Websense menggunakan sistem anti pencegahan pencerobohan dan perisian antivirus. Websense ThreatSeeker dapat membantu mengurangkan kemungkinan rangkaian anda terganggu dengan terus-menerus mencari dan menilai ancaman keselamatan dan perlindungan firewall.Powered by Blogger.