Maaf sila aktifkan javascript.

FBI Menahan Ahli Kumpulan Anonymous Atas Serangan DDoS

FBI nampaknya telah memeriksa beberapa rumah di seluruh negara sebagai sebahagian daripada langkah penyiasatan yang lebih meluas ke atas kumpulan penggodam Anonymous dan menahan beberapa ahli-ahli yang disyaki.

Menurut The Wall Street Journal, FBI mencari individu remaja awal 20-an. Fox News melaporkan bahawa 30 hingga 40 waran geledah telah dikeluarkan dengan penahanan 16 orang di negeri termasuk Florida, New Jersey dan California. Jurucakap pejabat FBI San Francisco mengesahkan bahawa tindakan penguatkuasaan undang-undang sedang berjalan.

Pegawai-pegawai kerajaan memberitahu CBS News bahawa FBI telah melakukan lebih daripada satu dozen tangkapan sebagai sebahagian daripada penyiasatan ke atas rangkaian Anonymous.
Untuk beberapa bulan, Anonymous telah memecah masuk pengkalan data beberapa syarikat dan organisasi kerajaan, termasuk Agensi Perisikan Pusat dan firma bioteknologi Monsanto, dalam kes ini mendedahkan beratus-ratus muka surat dokumen yang didakwa amalan perniagaan yang tidak beretika.

Selain itu mereka juga memecah masuk data firma perunding Booz Allen Hamilton dan membuang maklumat log masuk untuk 90000 tentera dan kakitangan kerajaan, termasuk Amerika Syarikat CENTCOM, SOCOM, Marine Corps, Air Force facilities, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (Department of Homeland Security), Jabatan Negeri dan kontraktor sektor swasta.

Sebagai tindak balas kepada serangan mereka, Senator John McCain, R-ARIZ, meminta penubuhan jawatankuasa kecil baru yang memberi tumpuan kepada memeriksa pelanggaran data terhadap agensi-agensi persekutuan dan kontraktor, dengan matlamat ke arah memberitahu dan melaksanakan pelbagai draf undang-undang keselamatan siber.

Juga pada bulan Julai, Jabatan Pertahanan (US) dengan rasminya melancarkan strategi untuk beroperasi di ruang siber, merangkumi pelbagai langkah-langkah pertahanan yang direka untuk melindungi sistem dan infrastruktur Jabatan Pertahanan mereka dari penyerang.Powered by Blogger.