Maaf sila aktifkan javascript.

Google Memberi Amaran Jutaan Komputer Dijangkiti Virus

Google telah mula mengeluarkan amaran kepada pengguna Windows terdapat bentuk tertentu malware tempatan yang dikesan melalui aliran trafik rangkaian.

Kod berniat jahat tersebut bergerak melalui laman web yang mempromosikan 'penipuan', termasuk program-program sekuriti palsu. Mereka yang dijangkiti dengan virus itu akan diberi amaran dengan satu mesej muncul di bahagian atas carian yang dijalankan melalui Google. Firma carian itu menganggarkan bahawa lebih daripada dua juta orang telah terkena jangkitan.


Trafik Yang Dicuri : Google menemui sejumlah besar mesin yang dijangkiti ketika melakukan penyelenggaraan rutin ke atas pusat data. Ketika penyelenggaraan, pelayan Google akan ditutup (offline) dan ini bermakna trafik carian bagi kelompok mesin itu akan berkurangan.Bagaimanapun, Damian Menscher menulis di blog rasmi Google, mematikan satu kelompok tidak menghentikan semua trafik.

Siasatan mendedahkan bahawa trafik yang dihasilkan oleh virus mungkin dari satu juta komputer yang menjalankan Windows. Setakat ini, kata Google, mereka telah memberi amaran kepada beratus-ratus ribu pengguna dan menjangka akan memberitahu lebih ramai lagi.


Powered by Blogger.