Maaf sila aktifkan javascript.

Oshirix & Garuda : OS Ciptaan Anak Tempatan Malaysia dan Indonesia!

Pernah dengar Oshirix? Ia tidak sepopular Windows 7, Mac OSX Snow Leopard, Ubuntu Linux, Fedora dan seumpamanya. Namun disebaliknya itu terdapat keistimewaan yang sukar dicabar kerana ia ciptaan anak tempatan menggunakan nama samaran Mambang dan ianya dibina from scratch!. Mambang
telah menerbitkan versi baru Oshirix iaitu Oshirix Squeeze dan screenshotnya boleh dilihat di bawah.

Oshirix Squeeze secara default menggunakan persekitaran desktop LXDE, yang super ringan dan pantas. Dalam sesi standby mode (tidak menggunakan apa-apa perisian), penggunaan memorinya adalah sekitar 70 MB dan ini merupakan penyelamat besar kepada komputer lama yang terkial-kial menggunakan OS Windows XP.


Bagaimana Untuk Dapatkan CD?

Komuniti Mambang menyediakan ISO livecd ini untuk dimuat turun oleh pengguna.


Para pengguna boleh burn Live CD/DVD ini ke dalam sekeping CD/DVD kosong dengan menggunakan software burn CD seperti Nero, ataupun cara paling senang dengan menggunakan Pendrive. Sila lawati laman web di bawah:

Klik -> Pendrive Linux

Anda boleh muat turun manual panduan mengenai Oshirix di sini -> Manual OshiriX


SUMBER : X-LAWSGaruda OS


Garuda adalah sistem operasi (OS) berasaskan sumber terbuka (Open Source) yang dicipta oleh anak-anak tempatan dari Indonesia. Garuda amat mudah digunakan oleh mereka yang biasa dengan 'persekitaran' Windows.

Bersaiz 3.6 GB, ia menyokong penggunaan dokumen berformat SNI (Standar Nasional Indonesia). Aman dari gangguan virus, berstabiliti tinggi, dan mempunyai pelbagai program dengan pelbagai fungsi. Ianya sama seperti Oshirix, boleh didapatkan secara percuma dengan memuat turun pada pautan di bawah:
 Untuk maklumat lanjut anda boleh layari laman web rasmi Garuda OS di sini -> GarudaONE
Anda mahu lihat 3D Desktop Environment dari Garuda OS? Tonton video di bawah.
Mengagumkan bukan? Oleh itu selamat maju jaya kepada semua anak-anak tempatan kita. semoga mereka semua berjaya mencipta sejarah baru dengan terhasilnya sistem operasi yang moden lagi futuristik dan aman dari ancaman, moga kalian membanggakan negara kita!


P/S: Komen peribadi dari Mr.Hac, kedua-duanya tampak seperti remix dari OS Linux yang sudah sedia ada seperti Debian Squeeze..ia merupakan olahan atau ubahsuai dari OS asal dan ia diakui sendiri oleh pembangunnya iaitu Oshiri..begitu juga dengan Garuda..satu lagi Linux-based OS, tapi Mr.Hac tak pasti OS mana, tampaknya menggunakan KDE desktop..namun ia diperkembangkan menjadi OS dengan identiti Indonesia..bagaimanapun, usaha mereka harus dihargai kerana bukan satu kerja yang senang untuk mengolah distro dan menjadikan ia berciri 'tempatan'..
Powered by Blogger.