Maaf sila aktifkan javascript.

Download Manager Terbaik Untuk Ubuntu (Linux)

Sebelum kita teruskan kepada 'isi' entri, Mr.Hac nak bagitau yang ini adalah hasil penelitian Mr.Hac sendiri, pendapat Mr.Hac sendiri.. Jadi kalau ia bertentangan dengan pendapat anda, anggap ia perkara biasa. Terima kasih.

Mr.Hac dah pun Google berjam-jam lamanya, dan pelbagai pendapat telah Mr.Hac baca dan kaji sendiri. Namun setelah mencuba, ternyata pendapat-pendapat yang diberikan adalah pendirian peribadi dan bukan hasil 'kajian'.. Oleh itu Mr.Hac dapat merumuskan terdapat 3 download manager yang bagus untuk dicuba oleh para pengguna Ubuntu dan ada antaranya kita sudah sedia maklum. Anda perlu tahu Mr.Hac melakukan ujian ini pada kelajuan internet 1mbps (Streamix) dan 1gbps (Office). Oleh itu Mr.Hac melihat download manager mana yang terbaik dalam mengendalikan fail yang sedang dimuat turun serta kelajuan sambungan internet yang digunakan.


Download Manager Terbaik Untuk Ubuntu

1. DownThemAll (DTA)

2. FatRat

3. UGet

Memang terdapat beberapa lagi senarai download manager yang terbaik tetapi Mr.Hac cuma senaraikan 3 sahaja (banyak sangat nanti pening). Secara peribadi Mr.Hac lebih sukakan UGet kerana paparan GUI yang lebih kemas, kelajuan muat turun stabil, dan mudah untuk difahami. Walaupun tidak sehebat IDM, tetapi boleh dikatakan ia mampu menggantikan IDM sekiranya ia diperkemaskan lagi dan ditambah beberapa ciri yang ada pada IDM seperti force downloading (dengan keystroke) serta tetapan sambungan. Apa yang menarik, FatRat serta UGet menyokong protokol BitTorrent dan ini memudahkan kepada peminat Torrent tanpa perlu membuka dua download manager pada waktu yang sama. Rujuk -> Deensokmo
Bagaimanapun dari segi kelajuan, Mr.Hac akui DownThemAll (DTA) adalah pemenangnya!
(Dengan syarat ia digabungkan bersama FireDownload 2.0)

Ciri yang lain sama sahaja pada setiap download manager, iaitu ia melakukan 'acceleration' untuk setiap muat turun. Download Manager ibarat kaunter di kompleks membeli-belah. Jika terdapat 100 orang pembeli yang mahu membayar sedangkan hanya ada satu sahaja kaunter, ia akan melambatkan proses pembayaran sedangkan kesemua pembeli akan keluar melalui satu pintu yang sama. Akan tetapi jika terdapat 100 pembeli dengan 10 kaunter, maka proses pembayaran akan menjadi lebih lancar dan cepat. Inilah perumpamaan 'acceleration' pada download manager.

Mempercepatkan proses muat turun dengan membahagikan fail kepada beberapa bahagian (partition/segmentation) dan memuat turunnya dengan efisien sambil menggunakan mana-mana sumber sambungan yang ada dengan baik. Rujuk -> IDM

Bagaimana dengan anda? Apakah download manager kegemaran anda? Kongsikan bersama para pembaca di sini..
Powered by Blogger.