Encrypted Google Search Di Web Browser

Agak lama juga saya tidak menjenguk blog ini kerana kesibukan kerja dan hal-hal peribadi saya.
Puasa pun dah nak sampai ke penghujung.Lagu raya pun da kedengaran dah hehe..
Minta maaf banyak-banyak pada semua terutama pada Mr.Hac sebab da lama tak post entry.
Apa yang terjadi pada Mr.Hac saya sangat simpati.Harap-harap Mr.Hac akan kembali sihat sepenuhnya seperti sedia kala.


Google dah pun mengeluarkan search engine yang selamat yaitu Encrypted Google Search 
Mulai sekarang anda boleh melakukan pencarian Google dengan menggunakan Encrypted Google Search bagi mengelak segala data anda dicuri didalam network dengan menggunakan SSL session(Secure Socket Layer).

Anda juga boleh membuat default secure search ni pada setiap web browser.Setiap web browser mempunyai cara yang berlainan jika mahu menetapkan default secure search ini.


Cara nak membuatnya pada Mozilla Firefox :

1.Anda perlu download dan install firefox addon Add to Search Bar dahulu.

2. Selepas install,restart firefox.

3. Sekarang buka https://www.google.com di browser.Klik kanan dimana-mana search box dan pilih Add to Search Bar.

4. Satu tetingkap kecil akan muncul,klik key word dan taip Secure Google.klik ok.

5. Sekarang encrypted secure google telah ditambah di browser.Untuk menjadikan ia sebagai default,klik pada anak panah kebawah di browser search bar diatas dan pilh Manage Search Engine...

6. Pilih Secure Google di list dan klik button Move Up.klik sehingga ia berada di kedudukan teratas.kemudian klik ok.Selesai...


 Cara nak membuatnya pada Google Chrome :(Lebih mudah dan tidak perlu download apa-apa.)

1. klik pada Tool menu dihujung kanan atas browser(gambar spanar),pilih Options.

2. klik Basic tab,klik pada Manage button di Default Search Section.

3.Pada Serch Engine windows klik Add,masukkan butiran ini :
Name : Secure google
Keyword : www.google.com

4. klik OK,sekarang pilih Secure Google pada list dan klik Make Default.Selesai sudah...

Pada Browse Tab,anda akan lihat address anda akan bertukar kepada "https" seperti ini :



Kemungkinan ada diantara pengguna tidak berjaya menjadikan default search engine ini pada firefox diatas sebab-sebab tertentu seperti version firefox dan juga addon-addon yang telah di install.

Apa-apa pun di harap cuba dulu dan kemudian jika ada soalan dan pandangan bolehlah di tulis diruang komen dibawah.Kita kongsi bersama tentang ini ok.

Selamat Mencuba!
Powered by Blogger.