Google Sitelinks Untuk My Hackers Are Here

Assalamualaikum. Lama dah tak update. Sekali-sekala update, lenguh juga mata dengan jari ni
(Janjang..bila mau tulis entri? hehe..)

Ok lah.. Seperti tajuk yang tertera, setelah hampir 7 bulan blog ini berada dalam dunia internet, akhirnya My Hackers Are Here mempunyai Google Sitelinks sendiri, sebanyak 8 pautan. Berbaloi juga rasanya usaha apabila blog ini sudah hampir setaraf dengan blog-blog lain yang lebih lama, Alhamdulillah.

Penulisan Mr.Hac sememangnya agak radikal, dan boleh dikatakan blog Mr.Hac ini adalah antara 'pioneer' atau antara blog pertama yang memulakan genre seumpamanya (hacking tricks, tips and techniques) untuk kategori Bahasa Melayu. Kalau anda cari blog teknologi yang lain, sememangnya banyak dan hebat-hebat belaka (bertukar kepada mode segan..kih kih kih..). Syukur terhadap penerimaan terutamanya kepada pembaca tetap (walaupun silent reader), terima kasih kepada anda semua.




Apa Itu Google Sitelinks?

Berikut adalah petikan dari blog Suffer8zine;

So, Apa itu Google Sitelinks? Menurut ishakhasimi.com, sitelinks adalah links-links dibawah nama blog atau web yang muncul di hasil carian Google,sitelinks ini sebenarnya untuk pengetahuan rakan-rakan blogger akan dihasilkan secara automatik,jika sebuah blog atau web memenuhi algoritma sitelinks yang dimiliki oleh google. Sitelinks diberikan kepada sebuah blog atau web agar pengguna lebih mudah menavigasi sebuah blog atau web.

Bagaimana nak mendapatkan Google Sitelinks pada sesuatu blog atau website? Sebenarnya ramai blogger yang berpendapat Google Tidak Menjelaskan Bagaimana Kita Boleh Mendapatkan Sitelinks. Namun berikut merupakan terjemahan petikan dari blog agusale.com (Indonesia) mengenai kelebihan yang perlu ada pada sesuatu blog atau website bagi memiliki Google Sitelinks ;

1. Blog atau website yang mendapat kedudukan teratas bagi sesuatu carian Google.
2. Blog atau website mudah diakses oleh spider.
3. Blog atau website mengalami aliran traffic yang tinggi.
4. Mempunyai high natural search traffic.
5. Outbound links yang useful.
6. Inbound link dari site berkualiti tinggi (bertraffic tinggi).
7. Blog atau website yang berusia setahun atau lebih.

So, Apa pula kelebihan memiliki Google Sitelinks pada sesuatu blog atau website? Sudah semestinya visitor lebih mudah untuk mencari blog atau website tersebut dari carian Google. Malah peratus carian oleh spider-spider Google akan lebih tinggi. Kalau korang perasan bukan semua Google Sitelinks pada sesuatu blog atau website mempunyai jumlah bilangan link yang sama. Ia mengikut traffic sesuatu entri, ada yang 3 links, ada yang 6 links, ada juga 8 links seperti Blog Kapal Karam ni.

Tapi perlu diingat, Google Sitelink juga sama seperti seperti pagerank iaitu sentiasa di update oleh Google. Links pada Google Sitelink berkemungkinan akan bertambah, berkurang mahupun hilang jika blog yang dinilai itu tidak diupdate. Aku harapkan informasi ini berguna untuk semua.



Powered by Blogger.