Modifikasi : Jadikan Terminal Ubuntu Anda Transparent

Bosan dengan skema warna Terminal anda yang mengikut kepada tema Ubuntu? Mahu melakukan sedikit modifikasi ringkas yang dapat menjadikannya lebih 'ceria'? Atau sekurang-kurangnya lain dari yang lain, tak sama dengan 'standard setting'? (dah macam budak motor pulak main modification ni)

Kalau jawapan anda ya, jom kita tengok contoh gambar Terminal Ubuntu Mr.Hac di bawah:





Cara Menjadikan Terminal Ubuntu Kepada Transparent (Ubuntu 11.04):

1. Mula-mula sekali, buka Terminal dahulu.

2. Lihat pada bahagian atas tu, ada senarai menu kan? Klik pada Edit -> Profiles... -> Edit
atau klik Edit -> Profile Preferences

3. Selepas itu pergi kepada tab Colors dan hilangkan tanda (un-tick) Use colors from system theme.

4. Klik Text color dan ubah kepada warna putih, kod warnanya ialah #FFFFFF

5. Klik Background color dan ubah kepada warna hitam, kod warnanya ialah #000000 atau #111111

4. Kemudian pergi ke tab Background dan tandakan (tick) pada Transparent background. Anda boleh gerakkan slider dan ubah transparency ikut kemahuan anda sama ada mahu betul-betul transparent atau sedikit gelap.

5. Dah selesai. Anda boleh close untuk menggunakan tetapan baharu untuk Terminal anda! Perlu diingatkan jika anda menggunakan Ubuntu versi terdahulu, maka nama tetapan dalam Terminal ini mungkin berlainan, tetapi 'isinya' serupa sahaja.

Tips: Sebenarnya skema warna Terminal ni anda boleh ubah ikut sesuka hati. Tidak semestinya nak kena ikut tutorial ni 100%. Maknanya ikut kreativiti masing-masing la. Amacam? Dah cun kan Terminal Ubuntu bila buat macam ni? Nak belajar command pun senang, tak perlu minimize Terminal. Boleh terus baca command di belakangnya!
Powered by Blogger.