Komputer Terbaik & Terhebat Di Dunia..?


Salam.. kepada sekalian jelata..

Percaya atau tidak anda sebenarnya mampu memiliki komputer yang terbaik dan paling hebat tanpa menyeluk sen pun. Ini bukan cerita MLM, tiada sistem piramid, tiada ketuk pintu dan pastinya ini bukan cerita tipu duit untuk jadikan komputer anda paling berkuasa di dunia.

Microsoft telah menetapkan kadar dari 1.0 hingga 7.9 sebagai penentu tahap prestasi hardware dan software di dalam sesebuah komputer Windows. Dan anda saksikanlah sendiri gambar di atas.. Intel Core Duo dan RAM 2GB dengan OS x32 bit mampu mencecah score 7.9. Maknanya ia telah mencapai tahap tertinggi di dunia. Sudah pasti menggerunkan saudaranya i5 dan i7…Haahh… Gempak tak?


Bagi yang ingin merasai sendiri kehebatan yang tak masuk akal itu.. semestinya kita tidak lokek untuk kongsikan di sini. Dengar betul-betul noohhhh…..
  1.Terlebih dahulu pastikan anda telah mematikan (disabled) User Account Control (UAC).
  2.Untuk komputer yang belum pernah melancarkan Windows Experience Index (WEI) SAHAJA sila lancarkan terlebih dahulu dan lihatlah hasil score nya.. rasa tak seronokkan?
  3.Pergi ke > C:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore
  4.Pergi ke > XML file yang paling BAWAH sekali (contoh: 2011-09-21 06.00.21.017 Formal.Assessment (Initial).WinSAT).
  5.Buka XML file tersebut dengan notepad atau wordpad.
  6.Cuba cari skrip seperti contoh di bawah kemudian ubahlah angka berwarna merah mengikut kesukaan anda. Nak letak 1000000 pun boleh KECUALI <SystemScore>7.9 memang tidak boleh melebihi jumlah tersebut.. kalau nak dikurangkan.. boleh!


  7.Selesai ubahsuai tutuplah XML file dan save.
  8.Kemudian pergi ke My Computer :klik kanan > Properties > Windows Experience Index.. Dan lihatlah hasil kerjatangan anda sendiri… Wwwoooow!!!..Rasa megah tak?

Nak rasa lebih megah lagi? Tunjuk-tunjuklah pada rakan, kawan, jiran, kenalan dan orang kampung betapa melampau power nya komputer anda. Tapi.. janganlah tunjuk pada otai IT seperti Tuan Arya Putra.. nanti kena gelak melampau pulak. Sebenarnya trik ini memang sudah sedia ada sejak zaman Vista lagi.

Sebelum terjadi sebarang masalah kepada anda. Dan sebelum Tuan Arya Putra kick out kita kerana mendatangkan masalah kepada anda. Di sini kita terangkan 2 langkah keselamatan:
  1.Sebelum mengubah apa-apa ke atas XML file.. terlebih dahulu buatlah salinan (copy) file tersebut sebagai backup dan simpan. Jika berlaku kerosakkan pada XML asal bolehlah anda delete dan ganti dengan XML yang telah di backup tadi.
  2.ATAU jika dah bingung tak tahu nak buat apa.. anda cuma klik Re-run the assessment untuk kembali kepada keadaan asal.

Syyhhh..! Sebenarnya ini hanyalah untuk suka-suka sahaja. Hakikatnya setinggi manapun score yang telah anda dapat, prestasi (performance) komputer anda tetap takkan berubah pun! Minta maaf banyak-banyaklah ya.. pipit tetap bersama pipit mana nak sama dengan i5 & i7 …Hisskkk… !

Selamat mencuba.. dan anda telah 2 3 langkah ke hadapan..

Di ujijaya: Windows Vista, 7

p/s: Telah ada perisian untuk trik diatas tapi secara peribadi kita berpendapat lebih afdal dibuat cara manual. Bukan susah pun..! Tak payahlah nak sesakkan drive C dengan benda remeh macam ni.
Powered by Blogger.