Maaf sila aktifkan javascript.

SalingSapa.com : Laman Sosial Indonesia


Anda kenal dengan anak muda di atas? Tidak? Beliau ialah seorang anak muda berusia 13 tahun dan berasal dari Indonesia. Beliau bernama Muhammad Yahya Harlan. Apa yang mengejutkan serata dunia ialah apabila beliau telah mencipta sebuah laman sosial mirip Facebook yang diberi nama SalingSapa.com. Sudahlah usianya muda, mencipta pula laman sosial mirip Facebook. Ini sangat mengharukan, dan membanggakan terutamanya kepada ibu dan bapa beliau.

Menggunakan tagline 'Berteman Dalam Dakwah', antara ciri-ciri laman sosial indonesia ini ialah:

1. Terdapat menu Al Quran, di mana kita boleh membaca Al Quran dengan tampilan
yang menarik.

2. SalingSapa.com memiliki pelayan (server) sendiri , sehingga pengguna boleh memiliki kawalan penuh dalam hal data-data, serta isi yg di muatnaik. Fail-fail atau isi yg tidak sesuai dengan nilai-nilai Islam akan dihilangkan secara automatik.

3. Server berada di Jakarta, Indonesia dan tidak terletak di negara-negara barat bukan di luar negeri, sehingga boleh diakses dengan lebih cepat (untuk melihat /memuatnaik gambar atau naskah ) . Cuma memang untuk Video, Saling Sapa masih masih menggunakan perkhidmatan Youtube.

4. Usia kawan-kawan tidak terbatas, sekalipun baru berusia 6 tahun juga boleh mendaftar . Ini berbeza dengan Facebook yang membataskan usia pendaftar.

5. Juga ada menu permainan (Game), akan tetapi permainan yang ada di SalingSapa.com ini lebih disaring (dipantau), dan akan dikembangkan Game-Game yang mengikuti lunas-lunas Islam.

Agaknya myfriends2u.com tak teringin ke nak ikut ciri-ciri Islamik macam ni ya?
Hmm. Mungkin..suatu hari nanti.. Apapun tahniah kepada Muhammad Yahya Harlan kerana berjaya melakukan sesuatu yang dapat dibanggakan oleh ibu bapa, dan kamu juga buat saya kagum atas kepintaran kamu.
Terbaikkk..Mantap gan..

Entri ini telah disunting (edited) dari artikel asal : PANDANG-pandang
Powered by Blogger.