Maaf sila aktifkan javascript.

IDM Untuk Ubuntu/Linux Mint : SKDownloader

IDM ialah salah satu daripada download manager yang paling popular dan paling banyak digunakan. Namun yang tidak seronoknya IDM bukanlah cross platform software dan hanya menyokong sistem operasi Windows sahaja. Namun, untuk para pengguna Linux khususnya Ubuntu dan Linux Mint, tahukah anda selain JDownloader dan DownThemAll, terdapat satu lagi download manager pilihan Mr.Hac untuk digunakan atau diujicuba iaitu SKDownloader.

Apa yang bagusnya tentang download manager ini? SKDownloader bercirikan download accelerator dan juga bit torrent client dalam masa yang sama. Ini bererti selain mampu memuat turun fail-fail dari laman perkongsian seperti Mediafire, ia juga mampu untuk memuat turun fail dari laman Torrent seperti Torlock, The Pirate Bay dan sebagainya dengan menggunakan fail metadata (.torrent) yang dimuat naik pada laman tersebut.

Ia tersedia untuk sistem operasi Linux dan juga Windows. Cara pemasangannya amat mudah. Ikuti langkah-langkah di bawah.

1. Muat turun fail pemasangnya di sini -> Linux

2. Buka Terminal, arahkan ke direktori muat turun. Jika anda muat turun fail itu tadi ke dalam folder berjudul 'Softwares', maka arahkan begini:

cd Softwares

3. Kemudian pasangkan SKDownloader dengan baris perintah di bawah:

sudo sh ./skdownloader_linux_installer.sh


Nota: Anda cuma perlu klik Next-Next dan Next sehingga selesai pemasangan. Untuk mengintegrasikannya dengan Firefox, sila klik pautan di sebelah untuk memasang Addon/Extension khusus untuk download manager ini: Firefox SKDownloader ExtensionSekitar paparan skrin:
Powered by Blogger.