Maaf sila aktifkan javascript.

Kenapa Anonymity Penting Kepada Semua orang?

Dalam pos entri yang lepas, kita ada membincangkan beberapa jenis kelengkapan yang biasa digunakan untuk Anonymity. Kali ini kita akan membincangkan pula akan kepentingan Anonymity bukan sahaja kepada penggodam tetapi kepada semua orang yang melayari internet. Bagi pemula, tajuk ini mungkin sedikit membingungkan. Oleh itu Mr.Hac menyarankan kepada anda untuk memuat turun e-book yang telah ditulis oleh Mr.Hac di sini -> Anonymous Surfing

Anonymous web browsing atau pelayaran internet 'tanpa nama' bukanlah istilah yang Mr.Hac cipta. Tetapi ia telah lama ada dan wujud sebagai salah satu silibus mata pelajaran Certified Ethical Hacker. Jika diteliti kembali akan subjek ini, terdapat dua matlamat utama dalam Anonymity iaitu melayari dalam internet tanpa meninggalkan jejak dan juga menyembunyikan alamat IP dari setiap laman web atau mana-mana 'tempat' yang dilawati.


Berikut adalah beberapa sebab-sebab utama mengapa anda perlu menyembunyikan alamat IP:

1. Alamat IP anda membolehkan penggodam menyusup masuk ke komputer anda.

2. Penggodam boleh mengakses kandungan peribadi pada komputer anda untuk mendapatkan akses kepada nombor kad kredit anda, akaun bank, kata laluan yang tersimpan untuk laman-laman web dan banyak lagi.

3. Pencuri identiti dapat mengesan aktiviti anda dan membina profil kepenggunaan internet anda.

4. Menyembunyikan alamat IP boleh membuatkan pembekal enjin carian berhenti/tersekat daripada mengumpul dan merakam maklumat tentang sejarah (history ) internet anda dan kebiasaan carian, dan membocorkan maklumat tersebut kepada orang lain.

5. Orang yang mempunyai rekod alamat IP anda, boleh gunakan ia untuk menyekat anda daripada menyertai dalam laman-laman tertentu seperti forum, atau laman permainan atas talian.

6. Maklumat peribadi anda boleh digunakan untuk menghantar spam dan junk email oleh marketer yang telah mengumpulkan maklumat tentang minat anda dan mengetahui alamat IP anda.

Dipetik dari : E-Book Anonymous Surfing


Dapatlah dilihat disitu akan betapa pentingnya menyembunyikan IP anda dari dipaparkan secara terang kepada semua. Jika anda tidak suka nombor telefon dan alamat rumah anda dipaparkan secara umum, jadi mengapa lakukannya dalam talian?

Jika anda tidak tahu bagaimana mahu menyembunyikan IP, tidak mengapa. Anda boleh rujuk artikel-artikel lama di sini (Arkib bulan 6 2011). Buat masa ini, gunakanlah Private Browsing atau Incognito Mode pada pelayar web anda agar Cookies pada setiap lama web tidak tersimpan dengan membuta-tuli.


Powered by Blogger.