Pasang XBMC Pada Ubuntu/Linux Mint

Serius Mr.Hac rasa teruja tahap dewa ke 19 tak hingat punya! Baru tadi (pukul 12.30 malam) mencuba media player terhebat seluruh alam semesta terasa tak mahu berganjak dari depan netbook. Ah! Tak guna cakap banyak. XBMC sememangnya mampu buat sesiapa saja tak mahu meninggalkan komputer biarpun dimaki oleh kawan-kawan. Kenapa? Kerana tampilannya yang super-moden, cantik, bergaya, hebat, wal-lah! Cukup!

Apa itu XBMC? Macam mana cara nak install XBMC pada Ubuntu atau Linux Mint? Ubuntu 11.10 pula bagaimana?? Sabar. Biar Mr.Hac terangkan satu persatu. Tak lari gunung dikejar, tak lari Mr.Hac depan netbook. Hahah!

XBMC ialah sebuah hab hiburan, pemain media moden cross platform untuk kesemua sistem operasi! Dan yang lebih hebat ialah ianya percuma serta bersumber terbuka!! Arghhh! Hebat sekali!




Maaf. Imej sempat sambar dari Google je. Nak ambil dari netbook sendiri tak tahu pula nak minimize macam mana. Sedang teruja ni! Ok. Apa yang hebat sangat? Susah nak cakap kalau anda sendiri belum mencubanya! Jom kita lihat bagaimana cara untuk memasang (install) pada Ubuntu (11.04) dan Linux Mint (11).

Buka Terminal dan masukkan (salin dan tampal) baris perintah berikut (latest PPA):

sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/unstable
sudo apt-get update
sudo apt-get install xbmc

Untuk Ubuntu 11.10 pula, sila muat turun fail dari laman berikut : Skydrive

Buka Terminal dan masukkan baris perintah berikut:

./Downloads/medibuntu-restricted-extras-xbmc-installer.sh

Mr.Hac:
Pastikan fail yang dimuat turun itu berada dalam folder 'Downloads'. Selesai!! Selamat mencuba! Hahah! (Masih teruja)

Untuk sistem operasi lain, sila muat turun XBMC di sini -> http://xbmc.org/download/
Powered by Blogger.