Maaf sila aktifkan javascript.

Penggodam Malaysia Dipenjara 10 Tahun Di AS

WASHINGTON 5 Nov: Seorang lelaki rakyat Malaysia dijatuhi hukuman penjara 10 tahun oleh sebuah mahkamah daerah Amerika Syarikat (AS), semalam selepas disabit kesalahan menggodam komputer Rizab Persekutuan AS dan bank-bank lain.

Penggodam yang bernama Lin Mun Poo, 32, awal tahun ini mengaku bersalah atas tuduhan menggodam bank pusat AS itu serta beberapa institusi kewangan swasta lain termasuk mencuri nombor kad bank dan kad kredit.

Dia juga mengaku menggodam dan memuat naik satu kod perisian virus pada pelayan komputer bank pusat tersebut.

Menurut pendakwa raya, Mun Poo didakwa memasuki AS apa Oktober tahun lalu untuk menjual nombor kad kredit dan kad bank curi namun beliau terjerat apabila pembelinya adalah seorang ejen perisian AS.


"Ketika ditahan, rakyat Malaysia itu memiliki 122,000 nombor kad bank dan kad kredit curi," ujarnya.

Jabatan Kehakimah AS berkata, aktiviti jenayah siber Mun Poo juga melibatkan sektor keselamatan AS termasuk menggodam sistem komputer satu kontraktor Pentagon yang menyediakan sistem pengurusan perkhidmatan untuk pengangkutan tentera dan operasi ketenteraan lain.

"Hukuman itu memberi mesej kepada semua penggodam di dunia bahawa AS bukanlah tempat untuk mereka menjalankan perniagaan haram," kata Pendakwa Raya AS, Loretta Lynch dalam satu kenyataan.

SUMBER: Mingguan Malaysia 6 November 2011
Powered by Blogger.