Cara Membuat Firefox Autosave Password

Kau orang ni, kalau buat artikel selain 'simple hacking', haram nak komen! Apatah lagi artikel mengenai Linux, boleh dibilang dengan jari page views nya. Tapi kalau buat artikel fasal hacking, lebih-lebih lagi 'simple', cepat je komen. Adeh..

Tapi takpe. I know what you did last summer. Mr.Hac tahu apa yang anda minat. Jadi mari kita godek Firefox pula kali ini untuk jadikan ia autosave password supaya mana-mana laman penting seperti e-mel, Paypal, tidak akan mengeluarkan 'prompt' untuk menyimpan kata laluan.

Mudah sahaja! Apa yang anda perlukan ialah:

1. Kesabaran
2. Otak beserta akal fikiran yang kachak rhufawan.
3. Firefox
4. Notepad ++ (Untuk Windows) atau Gedit (Untuk Linux)
5. Ketekunan meneliti coding

1. Pertama sekali tutup semua tetingkap Firefox yang masih terbuka. Kemudian, buka fail nsLoginManager.js di C:\Program Files\Mozilla Firefox\components\nsLoginManager.js dengan menggunakan Notepad ++.

Untuk Linux, sila buka Terminal dan masukkan baris perintah di bawah:

sudo nautilus


2. Perintah tadi akan membuka pengurus fail Nautilus sebagai root. Kemudian tekan gabungan kekunci Ctrl + F untuk membuka kotak carian dan taipkan nsloginmanager.js. Buka ia menggunakan Gedit (pilih sebelah kanan).


3. Cari pula kod _isAutocompleteDisabled : function (element) {. Sila padam 3 baris kod selepas baris ini. Anda boleh gunakan gabungan kekunci yang sama (Ctrl + F) untuk mencarinya.


Ok. Selesai dah! Cuba buka Firefox dan cuba log masuk ke mana-mana laman. Ada lagi tak prompt? Apa? Ada lagi? Hah.. Kau orang boleh Google lah tutorial lain ya! Tapi setakat yang Mr.Hac dah buat, semuanya sukses!
Powered by Blogger.