Maaf sila aktifkan javascript.

Thunderbird : Pengurus E-mel Semua Dalam Satu

Mr.Hac mempunyai beberapa e-mel yang digunakan untuk tujuan rasmi (blog) dan juga untuk tujuan-tujuan yang lain. Dahulu apa yang Mr.Hac selalu lakukan ialah log masuk dan log keluar satu demi satu e-mel untuk menyemak dan membacanya.

Setelah sekian lama buat perkara yang sama, terdetik hati untuk mencuba Mozilla Thunderbird (Versi 3 pada masa itu) untuk membuat pengurusan e-mel yang lebih teratur dan mudah.

Ternyata detik hati Mr.Hac pada ketika itu benar ada bagusnya dan kini Thunderbird yang sudah pun memasuki versi 8 dengan enjin Gecko terbaru, telah memudahkan segala urusan semakan e-mel Mr.Hac, dari membaca, membalas, dan kemudian memadam e-mel lama. Amat mudah dan menyeronokkan! Apa yang seronok? Kerana selain boleh menguruskan e-mel, ia juga bersifat sama seperti pelayar web Mozilla Firefox, kerana Addon boleh diguna pakai padanya, dan tak lupa themes juga!

Buat yang belum pernah menggunakannya, berikut adalah paparan skrin Thunderbird 8 (Yang telah disesuaikan temanya dengan Pinguy OS 11.04 + Macbuntu):
Untuk para pengguna Windows, anda boleh muat turun seperti biasa pemasangnya
di sini -> Thunderbird Mail

Untuk pengguna Linux (Ubuntu, Linux Mint, Zorin OS, Pinguy OS), anda boleh gunakan baris perintah di bawah:

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/thunderbird-stable

sudo apt-get update

sudo apt-get install thunderbird

Ok. Jangan lupa mencubanya!
Powered by Blogger.