Webfreer - Melayari Web Dengan Menyembunyikan IP


Dah lama tak menulis ni rasa kekok pulak.

OK lah, korang pernah dengar pelayar web Comodo Dragon? pelayar yang berasas dari chrome. Ape beza Chrome tu dengan Comodo Dragon?
Ya dari segi privasi.

Kini 1 lagi pelayar dengan ciri privasi dan asas yang sama menggunakan chrome telah muncul. Mungkin pelayar ni dah lama ada, tapi Janjang baru perasan. Mungkin juga ada diantara korang pernah pakai. Nama pelayar tu Webfreer.
Jadi ape beza antara Comodo Dragon dengan Webfreer ni?

Webfreer ni didatangkan dengan extension proxy. Install jer dah ada dan terus pakai. Kawan Janjang pakai dapat IP Canada, Janjang try plak dapat IP US. Maknenyer memang dia bagi random IP. Boleh pilih ke tidak nak pakai IP yang mane tu Janjang tak pasti, korang kena cuba explore :)

Setakat ni semua laman yang opis Janjang blocked boleh lepas kecuali facebook. Power sangat kot firewall kat opis ni.

Kalau dibagi pilihan, janjang lebih suka guna Comodo. sebab? Comodo ade kelebihan dengan menggunakan DNS dari developer tu sendiri. Jadi setiap kali kita melayari web, web tu akan rujuk pada pangkalan data Comodo sama ia selamat atau tidak. pishing ker, ade malware ker.

Tapi kalau kita nak cepat pakai proxy, Webfreer ni senang, pasang dan guna jer.

dapatkan webfreer disini : Webfreer
Powered by Blogger.