30 September 2011

Cool Tricks Pada Windows 7



Windows 7 telah memonopoli sebahagian besar pengguna komputer di seluruh dunia pada ketika ini.Mungkin ada sesetengah pengguna yang tidak tahu ada "triks tersembunyi" pada Windows 7.
Kebanyakkan pengguna memanggil ia sebagai "God Mode".

God Mode ialah suatu folder yang sengaja disembunyikan oleh pihak Microsoft kerana sebab-sebab tertentu.Fungsi God Mode ini ialah membenarkan pengguna menukar dan mengubah keseluruhan tetapan Windows 7 dalam hanya satu folder.Kalau tidak faham Analyzer terangkan sikit.

Contohnya sebelum ini anda hendak menukar password Windows anda,anda perlu klik pada butang start,control panel dan user account.Tapi jika pada God Mode ini anda hanya perlu klik pad folder God Mode dan pilih terus "Change Windows Password".Mudahkan?

Caranya begini.

1.Buat satu folder pada desktop.

2. Salin perkataan ini  GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}


3. Namakan semula folder itu tadi kepada nama kod diatas.


4. jika folder itu tadi akan bertukar icon kepada gambar dibawah,maknanya anda berjaya.jika
tidak,ajukan pertayaan anda pada komen dibawah.



Klik pada folder seperti ikon diatas dan lihat sendiri apa itu God Mode.Untuk maklumat semua,triks ini hanya berjaya pada Windows 7 sahaja.Ada sesetengah forum menyatakan bahawa Windows Vista juga berjaya.Akan tetapi hanya pada Windows Vista 32bit sahaja.Jikalau dibuat pada Windows Vista 64bit,ia mampu untuk "Crash" dan lebih teruk lagi Bluescreen.Ini terjadi kerana kebayakkan pengguna mengatakan Windows Vista adalah sistem pengoperasian yang tidak stabil dan ada yang mengatakan Windows Vista ialah sistem pengoperasian yang gagal bagi Microsoft.

Cara Lock Desktop Dengan Software


Mesti anda semua tak suka apabila rakan-rakan anda atau kakak anda atau ibu bapa anda cuba untuk aksess laptop anda apabila anda ke tandas ataupun untuk ke mana-mana walaupun hanya sekejap saja. Kini anda boleh kunci desktop anda tanpa perlu logout atau shut down laptop anda.


Cara-cara Melakukannya:

Muat turun fail ini dan ekstrakkanya. :)

Klik -> WIndows Lock

Selamat mencuba. :)

29 September 2011

Menyingkap Rahsia Di Sebalik 'Free Facebook Password Hacking Software'


Sekarang Facebook bukan lagi media untuk berkenalan sahaja. Ia merupakan satu FENOMENA, satu perasaan 'kebanggaan' kepada mereka yang mempunyai akaun dan kenalan dari seantero dunia.

Pelbagai peristiwa, sejarah, terakam melalui Facebook. Ada antaranya yang baik, cemerlang, tak kurang juga yang sedih dan tragis! Namun apabila kesemua ini bergabung berselirat, maka tidak hairanlah menggodam akaun Facebook menjadi KEGILAAN dan kemudian menjadi satu TREND kepada mereka yang mahukannya.<--- Amacam? Best tak intro? Haha Harimah Rahman!

Melalui kajian yang Mr.Hac lakukan, hampir 98% pembaca mahupun yang 'kebetulan' singgah ke blog ini lalu menghubungi Mr.Hac melalui ruangan Hubungi Admin mahukan cara yang paling SENANG untuk menggodam Facebook dan kalau boleh mahukan sebuah tool untuk melakukannya. Kata kunci 'how to hack facebook account' yang dulu menjadi kegemaran kini bertukar menjadi 'free facebook password hacking software'. Sudahlah mahukan yang PERCUMA, mahukan yang SENANG, tak mahu pula belajar dari asasnya! So now you're ready to listen to me? Lets move on..

Scam, Scam, Scam, s**t Totally Scam!

Keylogger - Fakta: Jika anda KERAP memuat turun pelbagai tool untuk KONONNYA dapat menggodam kata laluan Facebook secara PERCUMA dan MUDAH lagi SENANG tanpa memeningkan kepala dan hati anda yang malas, maka persiapkan lah komputer anda dengan ANTIVIRUS yang kuat dan dikemaskini secara kerap dan berkala. Kerana kebiasaannya tool yang KONONNYA PERCUMA lagi MUDAH digunakan ini mengandungi keylogger atau trojan di dalamnya. Nak lagi best? RAT.. Kalau dah mula rasa prestasi komputer mula menurun, maka jangan hairan jika duit dalam bank 'ghaib fi awalul basar', atau akaun-akaun anda yang lain pula dimanipulasi oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.
So you think you can hack huh?


Phisher - Fakta: Pernah guna tool yang KONONNYA meminta anda untuk memasukkan maklumat diri (credentials) seperti alamat e-mel serta kata laluan untuk dapat menggunakan tool tersebut, maka anda secara langsungnya memberikan maklumat sulit anda itu kepada pembuat tool berkenaan! Bagaimana pula tu? Mudah, apabila phishing melalui e-mel menjadi semakin sukar, maka tool yang bertindak sebagai 'phishing page' a.k.a phisher menggantikannya dengan menempatkan diri kepada dekstop anda atas kerelaan anda sendiri. Yap.. Apabila anda klik pada butang 'Hack' (atau apa saja yang tertera) ia akan memaparkan GUI seolah-olah 'hacking in progress'. Tapi akhir keputusannya ZERO, NADA, ZILCH. Nak yang percuma lagi kan?


Youtube - Fakta: Semuanya 'auta' belaka! Tiada satu pun tools yang datang dari Youtube diberikan secara PERCUMA tanpa ada Udang Di Sebalik Kejadian! Mahu apa lagi dari tool percuma?? Virus lah! Kalau tak percaya cuba muat turun salah satu tool yang mendakwa dapat menggodam Facebook dengan mudah.
Ada alert dari antivirus? Ada kan!
Err.. Habis tak kan takda langsung yang berkesan Mr.Hac? Tak ada lah cik adik!

Perkhidmatan Godam Dalam Talian - Fakta: Mereka yang mencipta laman web seperti ini tidak lain tidak bukan mahu menjana profit yang tinggi dari hasil KEMALASAN anda. Mungkin ada sesetengah dari anda yang sanggup membayar orang lain supaya godamkan akaun pasangan, kawan mahupun seteru (ada bukti dalam e-mel Mr.Hac). Orang seperti inilah target dalam kaedah pemasaran laman-laman web seperti itu. MUNGKIN, dan sekali lagi MUNGKIN ada yang benar, namun sanggupkah anda membayar dalam mata wang USD? Kalau sanggup dipersilakan. Tapi hasilnya tiada jaminan!

Sebelum anda terkena tolong beringat sikit dan tolong 'peringat' sama pada kawan-kawan yang ada niat seperti di atas. Jangan kerana tool kecil yang bersaiz tak sampai 1MB, seluruh hidup anda kucar kacir jadinya. Cuba rajin-rajinkan diri, pertingkatkan lagi ilmu anda, dan jadilah manusia yang dapat membezakan antara baik dan buruk realiti di dunia siber ini!
Petuanya, belajar Bahasa Inggeris pandai-pandai, ambil tahu 'bahasa IT' sampai cekap, InsyaAllah selamat.

Jadi lepas ni Mr.Hac tidak akan balas lagi e-mel yang meminta untuk godamkan akaun Facebook orang lain, no matter it is for good purpose or not! BELAJARLAH DARI MULA.
Kalau tak mahu pasangan anda menipu dalam perhubungan, ambil tahu sikit pasal IT. Kerana 'buta' dalam hal IT tu lah yang kena tipu tu! Marah dengan ayat kasar ni? Lantak kau lah! Heheh Helikopter!

Pasang Firefox 7 Pada Ubuntu/Linux Mint


Mozilla Firefox 7 kini dilepaskan kepada para pengguna. Mr.Hac sudah pun mencuba versi stabil ini dan ternyata ia lebih smooth, lancar, laju, dan gerek sehhh..

Pada entri Mr.Hac yang lepas, Mr.Hac ada memberikan cara untuk mengemaskini versi Firefox sekiranya proses pengemaskinian tidak berjalan seperti sepatutnya (atau apa sajalah sebabnya!)

Kali ni Mr.Hac akan berkongsi cara menaik taraf versi Firefox melalui Terminal. Prosesnya kalau nak diikutkan sama sahaja sebenarnya, ada la beberapa folder yang berbeza. Alih sana, alih sini, tapi cuma kali ini dalam bentuk baris perintah.


Cara Memasang (Install) Firefox 7 Pada Ubuntu/Linux Mint:

1. Muat turun Firefox versi terbaru di sini -> mozilla.org

2. Klik kanan pada fail firefox-7.0.tar.bz2 dan pilih Extract Here
Boleh juga jika anda mahu gunakan baris perintah. Jika fail itu ditempatkan pada folder/direktori 'Downloads', maka ikut seperti di bawah:

cd ~/Downloads/

tar xjf firefox-7.0.tar.bz2


3. Alihkan ke direktori /opt
Jika anda sudah mempunyai Firefox versi lama pada direktori /opt, 'keluarkannya' dengan baris perintah di bawah:

sudo rm -r /opt/firefox

Salin folder dengan label 'firefox' ke dalam 'Home Folder' anda (penting ni!). Kemudian, alihkannya ke dalam direktori /opt dengan baris perintah berikut:

sudo mv firefox /opt/firefox7

5. Tetapkan pautan simbolik kepada Firefox versi terbaharu dengan baris perintah di bawah pula:

Buat satu salinan sandaran kepada Firefox versi lama:

sudo mv /usr/bin/firefox /usr/bin/firefox-old

Cipta pautan simbolik yang mengarahkan kepada Firefox versi baharu (Firefox 7)

sudo ln -s /opt/firefox7/firefox /usr/bin/firefox

Selesai dah! Dah boleh terus cuba!

Bonus:

Gunakan Baris Perintah Sudo Tanpa Kata Laluan:

Sesiapa yang selalu bermain dengan baris perintah 'sudo' pasti tahu akan hal ini. Kita perlu memasukkan kata laluan pada pertama kali arahan sudo dikeluarkan, manakala arahan seterusnya akan mendapat 'authority' dari kemasukkan kata laluan yang sebelumnya itu tadi. Tetapi jika anda rimas untuk memasukkan kata laluan setiap kali, maka anda boleh cuba kaedah berikut:

Taipkkan baris perintah/arahan 'sudo visudo' dan tekan 'Enter'.
Kemudian masukkan baris berikut pada akhir baris yang terpapar:

putra ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL

Sila gantikan 'putra' dengan nama pengguna anda.


Tekan kekunci Ctrl+x pada papan kekunci komputer anda, taip 'y' dan tekan Enter. Siap!

P/S: Tapi ingat. Cuma gunakan cara ni pada komputer kegunaan di rumah sahaja. Kat tempat kerja jangan ok! Tak pepasal jahanam PC korang kalau ada orang godek Mr.Hac tak tanggung!

Web Cruiser - Web Vulnerability Scanner



Terdapat pelbagai perisian bagi menguji tahap keselamatan sesebuah laman sesawang.Pada entri yang terdahulu Analyzer telah pun mengeluarkan review tentang Acunetix Web Security Scanner.Pelbagai perisian yang sama fungsi seperti ini sama ada perisian open source (percuma) mahu pun enterprise (berbayar).Pilihan ditangan pengguna bagi memilih web vulnerability scanner yang terbaik.

Ujian penembusan/penegangan (Penetration Testing @ Pentest) adalah sangat penting bagi sesuatu laman web bagi mengelakkan sesuatu laman web itu di masuki seterusnya di ambil alih.Pada setiap laman web tidak akan terkecuali berhadapan kemungkinan menghadapi serangan SQL Injection dan Cross Site Scripting.

Web Cruiser mampu memperbaiki kelemahan-kelemahan yang ada pada sesebuah laman web dengan melakukan Ujian Penetration Testing.Apa yang menarik pada Web Cruiser ialah :


  • Crawler (laman Directories dan Files)
  • Vulnerability Scanner : SQL Injection,Cross Site Scripting,XPath Injection dan sebagainya
  • SQL Injection Scanner
  • SQL Injection Tool : GET/Post/Cookie Injection POC(Proof Of Concept)
  • SQL Injection untuk SQL Server : PlainText/Union/Blind Injection
  • SQL Injection untuk MySQL : PlainText/Union/Blind Injection
  • SQL Injection untuk DB2 : Union/Blind Injection
  • SQL Injection untuk Accsess : Union/Blind Injection
  • Post Data Resend
  • Cross Site Scripting Scanner dan POC
  • XPaht Injection Scanner dan POC
  • Mendapatkan Cookie secara automatik pada Web Browser untuk Authentication
  • Laporan Pengeluaran



System yang diperlukan bagi menyokong Web Cruiser ialah Windows dan .Net Framework atau version yang lebih tinggi.Terdapat 2 versi Web Cruiser ini.Download di bawah :




Selepas anda selesai memuat turun,rujuk gambar dibawah bagi memasukkan registry key ini :

User :  WWW
Serial :  3E08-3C1B-CAFB-321F


Klik pada butang About dan masukkan user dan juga serial.Siap!!!



Berikut adalah beberapa Screen shot dari Web Cruiser :








28 September 2011

Baiki Error : Ubuntu/Linux Mint Fails To Boot After Update


AKHIRNYA.. Setelah berhempas pulas mencari jalan penyelesaian ke sana ke mari, bertanya dengan kawan-kawan kaedah pembaikan yang terbaik, Mr.Hac menemui sendiri kaedah membaiki GRUB atau MBR yang rosak dengan bantuan beberapa tool!

Bagi mereka yang pernah menghadapi masalah yang sama, sekarang inilah jalan penyelesaiannya.
Ada yang pernah mencadangkan kepada Mr.Hac supaya baiki OS Ubuntu/Linux Mint yang gagal untuk boot ke desktop dengan menggunakan Live CD atau Live USB, tetapi jika Live CD/USB itu sendiri sudah gagal untuk boot hingga ke desktop akibat 'kesan sampingan' dari GRUB yang rosak, jadi bagaimana cara terbaik untuk membaikinya tanpa perlu format semula?

Benda Yang Diperlukan:

1. Otak dengan akal fikiran.

2. Boot-Repair-Disk

3. UNetbootin

4. Pemacu kilat USB (USB Flash Drive)

5. Internet (tidak semestinya perlu)

Screenshot Boot-Repair






Kaedah Menggunakan Boot-Repair:

1. Muat turun Boot-Repair-Disk terlebih dahulu.

2. Rakamkan (burn) imej ISO Boot-Repair-Disk ke dalam pemacu kilat USB dengan menggunakan UNetbootin. Gunakan pilihan kedua (Diskimage), pilih imej ISO yang telah dimuat turun tersebut.


3. Setkan tetapan BIOS anda untuk menerima boot dari USB (enable) dan tukarkan 'Boot Order'. Rujuk Youtube untuk kaedahnya.

4. Mulakan PC/Laptop/Netbook anda yang hendak dibaiki dan boot dari USB.

5. Langkah seterusnya akan terpapar antaramuka pengguna, pilih sama ada 32 atau 64 bit.

6. PC/Laptop/Netbook anda akan boot hingga ke desktop namun menggunakan sistem operasi 'poket' atau 'mini' dari USB tersebut (kalau tak silap dalam bentuk LXDE desktop).

7. Pilih 'Recommended repair' (Pilihan pertama)

8. Restart/Reboot PC/Laptop/Netbook anda.

9. Selesai! Semuanya dah beres!

P/S: Sekiranya ada apa-apa masalah, anda boleh rujuk forum Ubuntu.

Special thanks to bro Deensokmo!!

RUJUKAN:

1. Recovering Ubuntu

2. Ubuntu Secured Remix

3. [Boot-Repair] Graphical tool to repair the PC boot in 1 click!

5 Firewall Terbaik Untuk Windows



Penggunaan Anti-virus bukanlah satu-satunya cara bagi menjaga komputer anda dari ancaman dunia cyber.Terdapat banyak kaedah-kaedah bagi melepasi pengesanan oleh Anti-virus.Lihat saja pada Keylogger,telah banyak versi Keylogger yang mampu meloloskan diri dari dikesan oleh Anti-virus.

Bukanlah Analyzer katakan yang Anti-virus tidak membantu komputer anda dari dijangkiti.Tidak sama sekali.Anti-virus yang boleh Analyzer cadangkan pada anda semua disini ialah Eset Smart Security.

Mr.Hac dalam penulisan beliau yang lepas telah memberitahu bahawa Eset telah mengeluarkan versi yang terbaru iaitu Eset Smart Security 5.


Terdapat 1 lagi kaedah dalam membantu anda membantu anda dalam menghadapi dunia cyber yaitu dengan pemasangan Firewall tambahan.Terdapat pelbagai Firewall dan juga ianya berlainan bagi tiap operation system seperti Linux,Windows,Mac dan lain-lain.Pada entri kali ini Analyzer membincangkan Firewall bagi Windows dahulu..Adeh panjangnya intro....



Zonealarm Firewall

Zonealarm memberikan penyelesaian yang efektif dalam melindungi komputer anda.Zonealarm terdapat dalam versi percuma dan juga versi profesional yang tidak percuma(hehehe..)
Ia mampu menangkis serangan penggodam, virus,malware, spyware dan lain-lain ancaman pada komputer anda.Zonealarm sangat bersesuaian(compatible) pada semua Windows(Windows XP,Vista,&7).Download Zonealarm Firewall



Comodo Firewall


Comodo Firewall adalah Firewall yang bijak dalam menghalang serangan-serangan luar dan cubaan membawa keluar data dari dalam komputer anda.Comodo Firewall datang dalam versi percuma dan juga versi pro.Comodo Firewall juga mempunyai perlindungan dari malware dan spyware(perlu pilih pada proses install).Ia juga bersesuaian pada semua Windows.Juga terdapat dalam 32bit dan 64bit.Download Comodo Firewall





Rising Firewall

Tidak banyak perbezaan bagi Rising pada Firewall-firewall diatas.Dalam pemantauan Analyzer di forum-forum Firewall luar negara,ramai yang mengatakan Rising ialah pilihan mereka.Rising mampu menlindungi aliran keluar dan masuk trafik pada sistem kita.Rising juga mampu melindungi sistem dari ARP Spoffing.Download Rising Firewall






     Online Armor Firewall

Online Armor Firewall ialah satu Firewall yang memberi perlindungan jangkitan dari dalam dan luar komputer.Ia datang dalam beberapa pilhan perlindungan seperti DNS-spoofing dan Keylogger.Online Armor Firewall memberikan perlindungan efektif dalam menentang Keylogger dan lama Phising.Download Online Armor Firewall






      F-Secure Internet Security

F-Secure Internet Security memberikan beberapa pilhan kawalan kepada komputer anda seperti menentang virus,worms,rootkits dan serangan zero-day.F-Secure Internet Security tidak akan muncul pop-up windows jika mengesan ancaman threat,ia akan menghalang terus dari memasuki dan membawa keluar data dari komputer anda.F-Secure Internet Security memberi perlindungan kepada anda dari Spamming,kecurian data dan juga Phising Site.Download F-Secure Internet Security.



27 September 2011

Cara Lindungi PC Dari Keylogger


Intro: Letih nak taip intro.

Keylogger: Ada sesiapa yang tak tahu lagi keylogger tu apa?
Kalau ada, RUJUK -> Google

Secara asasnya, sebaik-baik perlindungan adalah dengan cara pencegahan. Ini termasuklah tabiat pelayaran internet anda, tabiat muat turun dan juga perkongsian fail melalui storan bergerak anda, iaitu pemacu kilat (Flash drive @ USB Pendrive) dan cakera keras luaran (External HDD).

Tetapi jika semua langkah berjaga-jaga telah diambil, namun akhirnya PC anda menunjukkan tanda-tanda dijangkiti keylogger, seperti taipan pada papan kekunci menjadi lambat, prestasi PC merosot dengan mendadak (kerana keylogger juga menggunakan RAM dan memori yang sama pada PC anda) dan juga proses-proses pada PC anda terasa begitu 'berat', apakah lagi yang mampu anda lakukan selain format semula PC anda?

Baiklah. Sebelum format PC tersebut, anda hendaklah mengambil langkah berjaga-jaga supaya segala apa yang anda taip pada papan kekunci tidak berjaya direkodkan dan dihantar kepada penggodam. Jadi bagaimanakah caranya?

Terdapat satu perisian yang mampu membantu anda mengenkripsi setiap apa yang anda taip dan menyebabkan data yang sepatutnya gagal dihantar kepada penggodam. Ia dipanggil Keyscrambler.

Menawarkan 3 pakej untuk komputer dengan sistem operasi Windows, ia boleh mencegah data sulit seperti nama pengguna dan kata laluan daripada jatuh ke tangan pihak yang tidak sepatutnya.




Muat turun versi percumanya di sini -> Keyscrambler Personal Free

Selepas pemasangan, anda hanya perlu restart PC anda, dan selepas itu segala aktiviti pada papan kekunci dan pelayar web anda akan terenkripsi oleh perisian ini seperti mana gambar di atas. Keylogger tetap akan merekodkan taipan pada papan kekunci anda, namun data yang diperolehinya adalah berbeza.

26 September 2011

UltraReach Kini Mengeluarkan UltraVPN


UltraReach Internet Corp, sebuah badan bebas yang telah mencipta perisian anti-censorship (anti-penapisan laman web), Ultrasurf, kini telah mengeluarkan sebuah produk baru yang berlainan konsep iaitu UltraVPN.

Ultrasurf ialah sebuah perisian berasaskan pelayan proksi (proxy server) yang bertujuan untuk 'melawan' tindakan kerajaan negara China yang telah menyekat laman-laman web daripada diakses penduduk negaranya, hinggakan laman Google juga disekat dari diakses! Kerana negara China terkenal dengan The Great Firewall of China, kini UltraReach kembali dengan perisian terbarunya UltraVPN, sebuah perisian berasaskan Virtual Private Network (VPN). Sehingga kini tidak diketahui protokol VPN mana yang digunakan, akan tetapi ada beberapa pengguna yang telah mengulas mengenai perisian ini dengan mengatakan 'kejayaan' mereka dapat mengakses penuh ke laman-laman web yang telah disekat oleh syarikat penyedia servis internet (ISP).


Tambahan pula, mereka dapat menggunakan servis P2P dengan kelajuan bandwidth yang memuaskan. Ini bererti biarpun UltraVPN ini baru memasuki versi pertama (1.0), ia sudah mula menunjukkan belangnya. Mr.Hac masih lagi dalam proses mengkaji 'tingkah laku' perisian ini untuk mengetahui kaedah atau protokol VPN mana yang digunakan dan bagaimana pula perisian sekecil ini mampu mewujudkan sambungan terenkripsi dalam bentuk VPN (aneh).


Mr.Hac telah mencubanya pada sistem operasi Linux Mint dengan bantuan Wine, namun ia gagal untuk dilancarkan (execute). Mr.Hac juga telah mencuba perisian ini pada Windows XP dengan suasana rangkaian ditapis dengan Websense.. dan.. Ahhh.. Nampaknya ia gagal untuk membuat sambungan kepada pelayannya. Websense win this time. Bagaimanapun, jika anda setakat disekat oleh Streamix dari melayari laman-laman web tertentu, anda boleh mencubanya dan berikan ulasan anda di sini. Jika anda berjaya dan IP anda telah ditukarkan, ini bermakna perisian tersebut mampu melakukan sambungan VPN dalam suasana rangkaian dengan tapisan sederhana.

Klik untuk muat turun -> UltraVPN

Halalscape : Pelayar Web Islamik Yang Selamat


Mr.Hac mendapat maklumat mengenai Halalscape dari seorang pembaca dan tergerak hati untuk mencuba dan membuat ulasan mengenainya. Pelayar web berasaskan Firefox ini dikatakan berciri Islamik yang pertama di dunia.


Ia mempunyai Parental Control terbina dalaman dan dikatakan mampu menyekat laman-laman web yang mempunyai kandungan yang tidak sesuai untuk kanak-kanak mahupun orang dewasa yang terlupa akan dosa! Hahah! Orang dewasa pun kadang-kadang kena ada 'parental control' juga kan!

Ini bukan sahaja bererti laman-laman lucah, tetapi juga laman-laman yang mengandungi Malware. Mr.Hac telah mencuba untuk memuat turun Firesheep dari pelayar web ini, namun ia telah terlebih dahulu menyekat akses Mr.Hac kepada laman pembangun Addon itu.


Untuk sesiapa yang berminat, laman pembangunnya ada menyediakan Addon 'Muslim prayer times' beserta AZAN yang boleh ditambah dengan cara memuat turun, dan tak lupa juga Addon 'Islamic calendar'. Jangan lupa, Addon ini boleh digunakan pada pelayar Firefox! Tak percaya, lihat screenshot di bawah, yang mana Mr.Hac telah mencuba Addon tersebut pada pelayar Firefox:



Meskipun begitu, pembangun Halalscape sepatutnya melihat kepada beberapa aspek yang penting, selain dari ciri-ciri Islamik yang dipertingkatkan, versi pelayar juga perlu dikemaskini. Lihat screenshot berikut:


Mozilla 1.9?? Mengapa begitu 'outdated' sekali??
Aduh. Inilah antara sebab mengapa Mr.Hac tidak mahu beralih dari pelayar lalai yang digunakan sekarang iaitu Mozilla Firefox 6.0.2 (Linux Mint).


Selain itu juga, Halalscape tiada ciri-ciri terbaru Firefox termasuklah kelajuan yang telah dipertingkatkan, paparan antaramuka yang lebih moden dan tab Menu di sebelah kiri seperti versi terbaharu. Ini mengurangkan lagi wibawa pelayar tersebut serta menyebabkan kurangnya minat pada mereka yang mahu mencuba pelayar Islamik. Anda juga boleh lihat pada gambar-gambar di atas, pelayar ini hanya dapat dipasang pada sistem operasi Winblows Windows. Untuk Linux? Mungkin jauh lagi 'perjalanan' pelayar web ini. Meskipun begitu, jika anda mahu merasai sendiri paparan antaramukanya, kelajuannya, serta ciri-ciri Islamik yang diperkatakan, sila klik pada pautan di bawah:

Klik -> Halalscape

Imbas Laman Web Dari Ancaman Malware


Jika anda taip sesuatu kata kunci pada laman carian Google, maka pada halaman depannya terpapar pelbagai pautan kepada blog-blog dan juga laman web untuk hasil carian. Pada waktu ini, blog-blog sedang mula memonopoli halaman muka depan Google dengan kaedah Search Engine Optimization (SEO).

Akan tetapi, bagaimana pula jika blog, atau laman-laman web tersebut mengandungi atau menghoskan MALWARE? Ini sudah tentu bakal membahayakan privasi anda selaku pengguna internet.

Oleh itu, Mr.Hac menyarankan agar anda mengimbas (scan) terlebih dahulu pautan (URL) blog-blog atau laman-laman web yang disyaki mengandungi malware yang berbahaya ini dengan pengimbas dalam talian seperti senarai di bawah:


1. Google Safe Browsing : http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=URL-Di Sini

Contoh: http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=myhackersarehere.com


Laman-laman Pengimbas Pautan Dalam Talian Yang Lain:

1. Sucuri Site Check

2. AVG Online Web Page Scanner

3. Online Link Scan

25 September 2011

Linux Mint For The Win! Farewell Ubuntu!


Yeah. Ni nak cerita pula pasal Linux Mint. Dulu masa Mr.Hac guna Ubuntu, pada masa tu dalam hati ni dah cakap "Wow.. This is astounding.. The best OS la setakat ni!"
Sebabnya terasa kagum lepas guna Totem Movie Player. Bila ada video yang tidak boleh dimainkan, akan keluar satu popup untuk membantu kita mainkan juga video tersebut dengan memuat turun dan memasang codec yang tiada dalam sistem.

Tak cukup dengan itu, segala yang ada dalam Ubuntu amat menarik hati, daripada tampilan desktop, sehingga kepada pelayar web, semuanya menyebabkan Mr.Hac tidak mahu menggunakan OS lain sehinggalah...

Mr.Hac mencuba Linux Mint.. Sangat mudah, sangat pantas dan ringan. Jika anda merasakan Ubuntu sudah cukup pantas, anda patut cuba Linux Mint kerana ia jauh lebih pantas dari itu. Linux Mint merupakan sebuah distro Linux berasaskan Debian dan Ubuntu yang mana ia merupakan distro dengan penambahbaikan dari OS Ubuntu yang sedia ada. Dari Ubuntu versi terbaharu, ia ditambahbaik lagi dengan codec yang lengkap, system tweak untuk kepantasan dan kemudahan, dan tampilan desktop yang cantik dan menyenangkan mata yang memandang. Ini juga membawa maksud anda tidak perlu lakukan banyak perkara seperti mana Ubuntu setelah memasang Linux Mint. Codec yang dikenali sebagai ubuntu-restricted-extras telah dipasang secara lalai (default) dalam Linux Mint.

Bagi pengguna baharu, Linux Mint adalah distro yang terbaik untuk memulakan langkah mencuba Linux pada komputer. Tambahan pula, segala kemudahan yang dapat dinikmati ketika menggunakan Ubuntu dapat juga digunakan pada Linux Mint. Sebagai contoh, kesemua perisian yang berada dalam Ubuntu Software Center (USC) ada juga di dalam Linux Mint Software Manager. Baris perintah juga tidak jauh berbeza dan boleh dikatakan sama. Bagi mereka yang dah gunakan Linux Mint, tolong tambah jika ada yang tertinggal melalui ruang komen di bawah ya?





Mr.Hac berharap kepada para pengguna Windows di luar sana yang masih takut untuk menggunakan sistem operasi Linux, cubalah Linux Mint hari ini dan rasakan 'keseronokannya' atau anda akan ketinggalan berbanding orang lain yang sudah merasainya. Jangan kerana Terminal, baris perintah dan mind set bahawa Windows adalah superior OS serta lebih mudah digunakan menyebabkan anda menjadi manusia pemalas dan penakut! Beside, who said Windows can beat Open Source?

24 September 2011

Bypass Websense Menggunakan CMD.


Salam~.

Websense. Pasti ramai yang menghadapi masalah dengan Websense kan? Terutamanya yang berada di Pejabat mahupun Sekolah. Kini anda boleh bypass Websense ini menggunakan CMD tanpa software. Saya sendiri sudah mencuba, dan ternyata ianya berkesan.

Bagaimana nak guna cara ini? Okey, apa yang anda perlu adalah CMD atau Command Prompot.
Start > Taip CMD dalam search box anda dan akan keluarlah CMD. Salin kod di bawah dan paste dalam Cmd anda itu.

regsvr32 SOFTPUB.DLL
regsvr32 WINTRUST.DLL
regsvr32 INITPKI.DLL
regsvr32 dssenh.dll
regsvr32 Rsaenh.dll
regsvr32 gpkcsp.dll
regsvr32 sccbase.dll
regsvr32 slbcsp.dll
regsvr32 Cryptdlg.dll

sesudah itu, akan keluarlah satu dialog box seperti ini.

(Desktop Saya. Cantik tak? :P ) 

Anda hanya perlu tekan pada butang OK. Setelah siap, CMD akan tertutup dengan sendiri, dan anda sudah boleh masuk ke dalam website yang diblock. :)
tetapi saya sarankan anda agar menggunakan Incognito Mode apabila menggunakan ini. Ini kerana, walaupun anda sudah register files .dll ini, Web Browser anda akan menghantar history dan cookies anda ke dalam server mereka. 

Bagaimana nak guna Incognito Mode? Sila baca entry sebelum. Jadi, gunakanlah Incognito Mode dalam Google Chrome dan Firefox, barulah files ini akan tidak akan dikesan oleh system Penyelaras Websense di tempat anda.  :) 


23 September 2011

Firefox Incognito Mode (Private Browsing in Firefox)


Salam. :)

Dalam entry sebelum ini, saya telah menunjukkan cara untuk melayari internet secara anonymous menggunakan Google Chrome. Dalam entry ini, saya akan menunjukkan cara untuk menggunakan Incognito mode dalam Mozila Firefox.

Okey, masuk Firefox anda dan sesudah itu, tekan Tools > Start Private Browsing.



Dan sesudah anda menekan Start Private Browsing, satu Tab akan keluar.




Tekan pada Start Private Browsing, dan Siap! Anda kini melayari dalam mode Incognito. :)
Anda juga boleh menghentikan Private Browsing ini pada bila-bila masa. Caranya, Tekan Tools, dan Stop Private Browsing. :)

Google Incognito (Private Browsing in Google Chrome)


helo3. hehe. salam perkenalan semua. :) .
ini merupakan entry pertama sy dalam Blog ini sebagai Guest Author. hehe. Trima kasih kepada Mr.Hac kerana telah memberikan sy peluang ini. Hehehe. Okay, terus kpada point.

Google Incognito a.k.a Stealth Mode a.k.a Private Browsing dalam Google Chrome. apakah itu? Google Incognito ini adalah satu cara untuk melayari web secara Anonymous.

Bagaimana ianya berfungsi? senang saja. Incognito ini berfungsi apabila anda menggunakan Incognito Windows. Secara kasar, halaman web yang anda buka tidak akan direkod dan file yang anda download tidak akan ada dalam download history anda. sudah pun namanya Private Browsing kan? hehe.
Segala cookies juga akan dipadam setelah anda menutup Incognito windows ini.

Private Browsing ini penting agar maklumat kita tidak terdedah. ok, cara untuk membuka incognito windows ini , Pergi ke Google Chrome, Tekan spanar  kat sblah kanan atas tu, dan tekan New Incognito Windows. atau nak senang lagi, tekan je CTRL + SHIFT + N , dan anda akan terus masuk ke dalam windows tersebut. hehe. orait, selamat mencuba. :) thx Mr. Hac kerana memberikan sy peluang ini. hehe. salam~

SnoopStick : The Hardware Keylogger


Jika anda mahu tahu tentang apa itu keylogger, sila lihat dan baca entri Mr.Hac yang terdahulu
di sini -> Keylogger : Semua Fakta Yang Anda Perlu Tahu


Sekarang tonton pula video di bawah ini dan berikan pendapat anda.



SnoopStick adalah salah satu cabang keylogger dari jenis perkakasan. Ia boleh diperolehi dengan harga USD99.50 di laman web ini -> spyassociates.com

Cari Random Password Dengan Mudah


Seperti mana yang anda telah baca dalam entri Mr.Hac berkaitan The Google Hacking Database,anda sedia maklum bahawa Google ialah rakan terbaik bagi seorang penggodam untuk mencari kelemahan-kelemahan dan juga kata kunci sesebuah akaun.


Hari ini Analyzer nak berkongsi satu baris arahan yang mampu mendapatkan password dengan mudah secara rawak pada kotak carian Google.


1.Salin rangkap ayat dibawah


Program:     Url/Host:     Login:        Password:  Computer:     Date:      Ip:


2. Kemudian pastekan pada kotak carian Google.






3. Tengok apa hasil yang Google berikan.