Kenapa Tak Banyak Entri Hacking?

Wah.. Nampaknya sudah ada yang bertanya.

Quote dari seorang brader yang bernama 'pemerhati':

nape xbyk da entry2 hacking????blog ni mcm xbez da.....orng yg komen pun da kurang...

Menjawab soalan kau bro, aku ada beberapa sebab aku dah kurangkan entri hacking, sebaliknya lebih kepada software, Linux (versus Windows by pr67am) dan tak kurang juga berita semasa, atas sebab:

1. Aku dah mula MELUAT dengan sikap dari kita yang begitu PEMALAS. Minat hacking ya? Tapi bila berdepan dengan sedikit masalah, mulalah gelabah tak tentu fasal, tak minat mencari jalan penyelesaian kepada masalah (TROUBLESHOOTING) sebaliknya lebih berminat meminta jawapan secara pantas sama ada di komen atau di ruangan 'Hubungi Admin'.

2. Aku mahu fokus kepada perkara-perkara asas dalam komputer, internet dan sebagainya. Kerana perkara kecil dan asas inilah yang selalu kita gunakan harian. Perkara asas pun kau FAILED nak hacking kejadahnya??

3. Aku gunakan 'simple hacking' untuk menarik minat kebanyakan dari kita untuk MEMBACA. Pokoknya di sini, aku terpaksa gunakan benda yang betul-betul menarik dan bagi faedah pada kau orang barulah kau orang nak baca. Itupun masih malas cari troubleshooting pada laman GOOGLE. WTF??

4. Sehari aku terima lebih 50 e-mel yang meminta aku selesaikan masalah mereka. Kau orang dah malas, lepas tu minta macam-macam. Tak lupa juga ini adalah BLOG AKU so aku nak tukar blog ni jadi blog software ke, movie ke, Linux ke, who are you to decide?

5. Hacking perlukan KERAJINAN, KETEKUNAN (Antaranya meneliti coding), KESABARAN dan keinginan untuk BELAJAR perkara baru setiap hari. Tapi bukan itu yang aku nampak dari kau orang. Ingat aku bagi ilmu secara percuma untuk melihat kegagalan kau orang dalam menuntut ilmu?

Masa aku mula-mula membikin blog ni, tiada lain yang aku harap melainkan agar anak-anak kita (MELAYU) memajukan diri ke depan dalam bidang IT. Malangnya sikap suka merungut bila apa yang kau orang cuba buat tak menjadi sama macam aku buat, malas, tak mahu belajar sendiri, buatkan aku rasa seperti lebih elok... AKU BEREHAT SEKETIKA, tenangkan fikiran sebelum memutuskan apakah yang lebih patut untuk aku tulis di sini.

Blog ni dah tak best sebab kurang entri hacking? Who the f**k cares! You care? I don't!!

Powered by Blogger.