Maaf sila aktifkan javascript.

Crack, Patch, Serial, Keygen

Assalamu'alaikum Dan Selamat Sejahtera Para Pembaca OMG! Hackers?

Terdapat empat jenis cara untuk mengubahsuai program perisian yang anda akan gunakan. Kesemua keempat-empat ini boleh dilabelkan sebagai "keluaran".
  • Crack(Pecah)
  • Patch(Tampalan)
  • Serial(Siri)
  • Keygen(Penjana Kunci)


CRACK(PECAH) - Crack adalah versi yang diubah suai failnya yang terlebih dahulu di godam oleh penggodam. Selalunya ianya adalah program utama EXE yang sebenar, tetapi diubahsuai bentuk. Ia juga boleh menjadi DLL atau kunci fail yang mana digunakan untuk mendaftar secara sendiri atau daftar pelayan pengaktifan dalam talian. Kelemahan pecah(crack) ialah saiznya boleh menjadi besar kerana ianya versi yang telah diubah suai dari fail asal. Selalunya, proses mengemaskini program akan membuang program yang telah di pecahkan, menyebabkan program itu kembali ke bentuk asal semula.

PATCH(TAMPALAN) - Tampalan lebih bagus sedikit dari crack. Ianya bersaiz kecil dan biasanya mengandungi maklumat tentang apa yang ada. Tampalan merupakan satu program berasingan yang dikenakan kepada aplikasi yang dipasang untuk membentuk fail yang pecah (EXE, DLL, dll). Dengan tampalan, anda boleh memecahkan program tersebut. Apabila anda mulakan proses tampalan, kerap anda akan lihat dengan maklumat seperti nama, kumpulan yang membuat tampalan tersebut, maklumat mengenai "fail sasaran", dan sebagainya. Dalam kebanyakan kes, ianya mempunyai kelemahan yang sama seperti crack, cuma yang membezakannya adalah saiz fail.

SERIAL(SIRI) - Selalunya siri yang disediakan akan mendaftarkan program perisian, bagaimanapun ia akan mendaftar dengan nama penggodam program tersebut atau nama dari laman web yang diedarkan. Kadang-kadang siri ini boleh digunakan dengan mana-mana maklumat (seperti nama anda sendiri), dan kadang-kadang ianya adalah penting untuk menggunakan maklumat yang diberikan dengan (nama, e-mel, syarikat, dll). Kelemahan terbesar untuk siri adalah satu istilah yang dipanggil "senarai hitam".

KEYGEN(PENJANA KUNCI) - Keygen adalah pendek untuk "Key Generator"(Penjana Kunci). Penjana kunci adalah yang "terbaik" atau paling dicari untuk menyelesaikan satu-satu masalah pendaftaran. Penjana kunci membolehkan anda untuk menjana data pendaftaran yang betul untuk program yang menggunakan sebarang maklumat seperti(nama, e-mel, syarikat, dll) tanpa mengubah apa-apa dalam program sebenar. Kadang-kadang penjana kunci akan menjana siri untuk anda yang anda boleh gunakan secara terus, tetapi ia juga mungkin menjana fail lesen yang perlu diimport ke dalam program. Penjana kunci juga mempunyai pelbagai kegunaan. Untuk perisian yang memerlukan pengaktifan, selalunya penjana kunci akan menyediakan cara untuk menggunakan kaedah "Telefon Pengaktifan" dalam program. (Semua program yang memerlukan pengaktifan membolehkan anda untuk berbuat demikian melalui Internet atau melalui telefon. Penjana kunci hanya meniru apa yang orang di syarikat perisian akan lakukan untuk anda).

Ia adalah SANGAT penting untuk membaca mana-mana fail NFO yang datang bersama-sama dengan tetapan / pelepasan (fix / release). Fail-fail DIZ hanya mengandungi maklumat versi fail yang tidak diperlukan dalam "pengubahsuaian" satu-satu aplikasi perisian. NFO ini adalah singkatan kepada INFO atau INFORMATION. DIZ pula adalah singkatan kepada Description In Zip file.

NFO dan DIZ fail adalah fail teks yang mudah, jadi anda boleh melihat fail-fail ini dengan menggunakan mana-mana editor teks yang mudah dan mendapatkan maklumat yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, ia telah direkabentuk untuk dilihat dengan menggunakan NFO viewer. Ia membuatkan mereka lebih mudah untuk membaca dan kelihatan cantik. Gunakan google untuk mencarinya.

Bagaimana untuk menggunakan keempat-empat penubahsuaian ini?

CRACK

Untuk menggunakan pecah(crack), dalam kebanyakan kes, anda terlebih dahulu perlu memasang program dari setup percubaan atau daripada pasang runcit(retail install) yang disediakan. Selepas pemasangan, anda perlu menyalin fail yang dipecahkan itu ke dalam direktori pemasangan program. Pastikan program itu tidak dijalankan sebelum dipecahkan! Sebagai contoh, jika anda memasang program MP3 Ripper ke dalam direktori "C: Program Files - MP3 Ripper", anda perlu mengemudi ke direktori tersebut melalui Windows Explorer (My Computer -> C:> Program Files -> MP3 Ripper) sehinggalah anda melihat fail program yang berkaitan dengan program pecah tersebut. Sekarang menyalin fail yang dipecahkan ke dalam direktori ini. Anda biasanya akan digesa dengan sesuatu yang bermaksud "This file already exists, do you want to continue and overwrite it?"(Fail ini sudah wujud, adakah anda mahu untuk terus dan menyingkirkannya?) Klik pada YA. Program yang di pecahkan itu akan digantikan dengan fail yang sedia ada atau fail program yang telah dipasang. Sentiasa simpan(back up) fail yang telah di singkirkan itu. Selepas menggantikan fail-fail ini, selalunya program tersebut akan membenarkan anda untuk mendaftar dengan mana-mana maklumat yang anda suka, atau ia hanya membuat tidak peduli jika ia didaftarkan atau tidak. Program yang dipecahkan biasanya akan mengeluarkan apa-apa batasan percubaan(trial limitations) dan sebagainya.

PATCH

Untuk menggunakan tampalan, anda mulakan langkah yang sama seperti pecah(crack). (BACA NFO). Pertama pasang program dari pemasangan percubaan atau pemasangan runcit(retail). Setelah dipasang, sekali lagi direktorikannya ke program yang dipasang seperti dalam "MP3 Ripper" Contoh di atas. Menyalin tampalan ke dalam direktori tersebut, bagaimanapun kali ini anda tidak perlu diminta untuk menyingkirkan apa-apa. Tampalan, seperti yang dijelaskan sebelum ini, digunakan untuk mewujudkan EXE pecah / DLL / etc. Jalankan tampalan anda yang telah disalin ke direktori program itu dengan hanya dua klik. Selalunya akan ada butang yang menyatakan sesuatu setelah program tersebut di "pecah" atau "ditampalkan". Mengklik butang ini akan mengarahkan tamapalan untuk mencari fail yang diperlukan untuk mengubah suai, periksa untuk memastikan ia fail yang betul, kemudian mengubah suai ia sebagaimana tampalan tersebut telah diprogram untuk berbuat demikian. Sesetengah tamapalan akan melaksanakan pelbagai fungsi, seperti menampal program dan menambah kemasukan Pendaftaran(Registry entry) bagi pelesenan. Setelah program anda ditampal, anda boleh memadam tampalan yang telah anda salin di dalam folder tersebut. Jika anda boleh membuat sandaran(back up) sebelum melakukan penampalan, berbuatlah demikian. Sandaran biasanya disimpan sebagai filename.bak - namakan semula fail .BAK itu kepada .EXE atau .DLL (atau apa sahaja yang boleh membentuk ke bentuk asalnya) untuk mengembalikan fail tersebut - yang pasti, penting untuk anda memadam fail yang mempunyai tampalan itu, jika tidak anda akan mendapat ralat dari Windows yang menyatakan anda mempunyai dua fail dengan nama yang sama dalam folder yang sama.

SERIAL

Apabila ditanya untuk maklumat pendaftaran oleh program ini, masukkan maklumat yang disediakan. Siri boleh dimasukkan ke dalam fail teks yang mudah, atau kadang-kadang ia dalam fail NFO / DIZ. Membaca fail NFO dahulu jika fail itu ada. Jika program ini tidak meminta anda untuk masukkan apa-apa maklumat pendaftaran apabila ia dibuka, lihat di bawah menu Bantuan (atau Bantuan(Help) -> Mengenai(About)). Anda seharusnya melihat "Pendaftaran"(Registration) atau "Aktifkan"(Activation) atau "Unlock". Masalah yang sering berlaku berkaitan dengan siri ini adalah nombor siri tersebut telah di senarai hitamkan. Nombor siri ini disenarai hitamkan kerana nombor siri tersebut sudah di ketahui umum. Jika sesuatu program tersebut perlu melakukan penaik tarafan secara online (seperti program antivirus atau antispyware), selalunya program yang menggunakan nombor siri yang disenaraihitamkan tidak dapat melakukan proses naik taraf.

KEYGEN

Penjana kunci membolehkan anda untuk mendaftar program tanpa mengubah sama sekali apa apa maklumat. Penjana kunci banyak menggunakan siri, namun ia juga boleh mencipta maklumat untuk ditaip apabila kita perlu mengisi dalam maklumat pendaftaran. Biasanya penjana kunci ini tidak perlu di pindahkan ke tempat-tempat spesifik seperti pecah dan tampalan lakukan. Hanya dengan klik dua kali pada penjana kunci dan anda akan melihat apa yang perlu dilakukan. (Taipkan nama anda atau mana-mana maklumat lain seperti yang diminta.) Kadang-kadang anda perlu klik butang "Generate" untuk mendapatkan maklumat pelesenan yang anda perlukan. Jika program ini memerlukan pengaktifan, maka keygen biasanya ia akan membenarkan anda untuk mendapatkan maklumat yang anda perlukan melalui kaedah program "Telefon Pengaktifan". Banyak program akan menjana ID perkakasan atau beberapa jenis nombor rujukan yang anda perlu bacakan kepada orang yang di telefon di syarikat perisian yang membuat perisian tersebut. Setelah mendapat maklumat yang di inginkan, taipkan nombor yang diberikan atau butiran ke dalam tempat yang sesuai dalam keygen untuk menjana "kunci" yang di perlukan. Kemudian anda perlu menaip "kunci" ke dalam program ini ke tempat yang disediakan.

Jika ianya masih tidak berfungsi seperti apa yang anda inginkan, mungkin itu tandanya tahap sekuriti program tersebut telah di pertingkatkan. Jadi anda perlulah mencubanya ke program yang lain.

Perlu di ingatkan di sini bahawa ianya mungkin mengandungi virus, jadi sebelum menggunakannya, perlulah mengimbasnya dengan menggunakan antivirus anda dan membuat sandaran(back up) kepada fail anda.

Sekian.

Rujukan:How To Use Crack Patch Serial Keygen
Powered by Blogger.