Cabaran Dunia Moden

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Maaf tak dapat post entri kerana MIDSEM untuk semester pendek bakal menjelma =="
Harap entri ini dapat dimanfaatkan untuk semua orang. ^.P

Ramai orang ambil mudah tentang keselamatan emailnya.
Pada tahun 2010 > kebelakang tak mengapa la,
Time tu tak ramai yang PANDAI.
Tetapi, kita mesti ingat, manusia kini semakin hari semakin pandai

Banyak kes email/facebook/akaun kena take over oleh pihak yang tak bertanggungjawab
Termasuk di kolej saya. Facebook MPP ( Majlis Perwakilan Pelajar ) dihack dan saya syak orang dalam yang terbabik. Pokok takkan goyang jika tiada angin. Takkan orang luar nak sentuh isu MPP?

Saya terbaca 1 entri di ( sumber2 boleh dipercayai )
Proses nak buat tu makan masa kerana victim tersebut perlu approve maka boleh kita take over facebook victim tersebut.

Saya bukan nak mengajar orang hack facebook or akaun orang lain,
Just nak ingatkan bahawa ada cara lain yang boleh buat kita alpa.
seperti Phishing, Social Engineering, Malicious files, Stealing Sessions, dan banyak lagi cara.
Saya tak kata hack itu salah, tapi jika kita tolong orang diinaya pahala kita dapat =)

Saya puji GOOGLE dan YAHOO kerana tingkatkan security mereka,
FACEBOOK pun apa kurangnya. Cuma kena update security hari ke hari =)

Ini contoh mesej saya terima kerana ada orang usik secret question email yahoo saya.

sila klik untuk kejelasan maksima ^.P

Dari situ terdetik di hati untuk memantapkan security yang dulu ala kadar ^.P

Ini langkah2 untuk semua pengguna :
  1. Jika anda online di tempat yang terbuka, sila jangan save password kat tempat tu
  2. Jika ada save kat mana2, or tulis kat mana2, make sure disimpan dengan baik ( sebaik yang mungkin )
  3. Jika someone nak pinjam laptop anda, pastikan anda awasi gerak gerinya, kerana password boleh diambil di Options>Security>Saved Password ( Firefox )
  4. Jangan bagi password kepada sesiapa ( termasuk beloved anda )
  5. Jangan masuk mana2 website yang mencurigakan takut anda kena umpan ( phishing )
  6. Berhati2 la dunia moden sekarang ^.P

 Ini lampiran email yang saya dapat merujuk gambar di atas tadi

sila klik untuk kejelasan maksima ^.P

Saya terkejut dapat mesej ( rujuk gambar 1st tadi ). Hati berkata " kompom esok akaun kena take over ". Alhamdulillah, tak kena rupanya. Sebab tu bangun2 ja update security akaun terus ^^

Ini info tentang 2 email yang besar GOOGLE dan YAHOO

Yahoo
Password-reset Info


Anda sudah buat?
Ia penting kerana jika kata secret question anda diusik, or ada orang lain nak tukarkan password anda tu, pihak YAHOO akan inform kepada anda melalu 2 cara. By email dan by mobile.

Ini contoh lampiran

sila klik untuk kejelasan maksima ^.P


Terlupa pulak.
YAHOO telah buat 1 lagi cara untuk hindari phishing site =)
Iaitu Sign-In Seal. ( saya tak berani nak buat. hehe )

Ini gambaranya

sila klik untuk kejelasan maksima ^.P


GOOGLE pulak ada cara tersendirinya =)
Iaitu Account Recovery Optionnya.
GOOGLE juga menggunakan konsep seperti YAHOO iaitu reset password melalui mobile ( untuk hindari daripada hijackers ) dan juga ada recovery email ^^

Ini contoh lampiran

sila klik untuk kejelasan maksima ^.P

dan juga jika anda tukar password, akan diberitahu di email alternatif anda. Jika anda tidak menukarnya, anda boleh tekan link yang disediakan dalam email tersebut.

Ini contoh lampiran

sila klik untuk kejelasan maksima ^.P


Akhir kata dari saya,
berhati2 la kita semua untuk menempuhi cabaran dunia moden sekarang ini.
kita tak kacau orang, tapi orang kacau kita =="
Jadilah hackers untuk hack hackers =)

p/s : maaf jika entri agak serabut, jika tidak menepati standard piawan ISO, saya delete entri ni =(

Gambar hilang stress..


Baby terbang ^.P


Powered by Blogger.