Cara nak lajukan Google Chromium

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera kepada pengunjung OMG Hackers? . Saya ni penulis jemputan je, biasa-biasa je orangnya. Pada post kali ini, saya nak share-kan sedikit info tentang web browser Chromium untuk Operating System (OS) GNU/Linux ni.

Untuk pengetahuan , sistem operasi yang digunakan adalah Ubuntu 11.10

















(Kalau kecil sangat, click gambar)



Web browser Chromium mendapat sambutan hangat dalam kalangan pengguna internet pada masa kini
kerana 'efficiency' dan 'stability' yang disediakan web-browser ini.


Pada post ini, saya nak paparkan sedikit bagaimana nak tambahkan kelajuan dalam Chromium (bukan Google Chrome) dalam sistem operasi LINUX.


Pada address URL Chromium anda, type-kan chrome://flags atau about://flags pun boleh juga






(Kalau kecil sangat, click gambar)


Kemudian , kat bawah paparan tu ada list banyak-banyak. Untuk memudahkan, anda hanya perlu ENABLE list ini :

- GPU compositing on all pages
- GPU Accelerated SVG and CSS filters
- Disable GPU vsync
- Disable hyperlink auditing
- HTTP pipelining

Ok , selepas itu click relaunch di bahagian bawah Chromium anda






(Kalau kecil sangat, click gambar)



Itu sahaja yang perlu dilakukan. Enjoy your surfing ya kawan-kawan :)

P/S : Saya menggunakan OS ubuntu , sekiranya list chrome://flags anda tidak sama seperti saya . Anda cuba-cubalah sendiri ya godek bagi dia laju :) . Untuk pengetahuan , chrome://flags atau about://flags juga boleh digunakan untuk Google Chrome pada windows 7 . Sekian....




Powered by Blogger.