[ Tutorial ] Sony Vegas Pro

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Berjumpa lagi kita =)
Maaf kerana tidak dapat nak post entri.
Kerana siapkan tugasan cerkon subjek Sosiologi.( cerita kontot = cerkon )
Apa2pun, harap entri ini dapat memberi manfaat pada semua orang =)

Awal2 saya memohon maaf jika entri ini ada kekurangan dan kesilapan ejaan =(

Pernah dengar Sony Vegas Pro?
Ia bukan calang-calang perisian nih!
Ia direka untuk  " masta " dan " newbie " yang ingin kepuasan edit dan macam2 lagi berkenaan dengan video dan audio. =)
Direka untuk Windows. ( ayat macam pernah dengar ja ^.P * Mr.Hac copy ayat sikit eh! >.< )

Nak tahu kat mana saya tau SVP ni?
Melalui video Anwar Hadi di Youtube..
Tahu tak?
Ini pautannya =)
Anwar Hadi
Beliau mengatakan bahawa dia edit guna software Sony Vegas =)
Oleh sebab itulah saya cuba gunakannya =)

Nak sedut?
Klik link bawah.
Sony Vegas Pro 11
*pinjam link Mr.Hac ^.P

Untuk anda yang spec rendah,
boleh cuba yang ini.
Sony Vegas Pro 8


Cara pemasangan?
Mudah saja..
Bagi yang Sony Vegas Pro 8 ( SVP8 ) nak install mudah.
Anda buka pautan tersebut, muat turun kedua-dua bahagian tu.
Install seperti biasa.
Dan register macam biasa.

Amaran keras! : Jangan update perisian itu kerana ia akan menjadi 30-day expired ^^

Ini contoh screenshot yang saya ambil
*kebetulan tengah edit video untuk projek video Sosiologi =="

klik gambar untuk kejelasan maksima ^.P


UI yang simple dan mudah untuk newbie seperti saya untuk menggunakannya =)
Bukan itu saja, ia juga dibekalkan dengan effect!

Ini contoh screenshot yang saya ambil
*tajuk tu nama video projek Sosiologi =)

klik gambar untuk kejelasan maksima ^.P

Itu effect Film Effect > Very Old Film

*Update

Untuk save ke format seperti AVI,WMP,MP4 dan lain2.
Hanya tekan Files>Render As > Pilih lah format apa anda nak letak ^^
Untuk save projek seperti biasa. Files> Save ( CTRL + S )


Sat, sat, sat!
Jangan enjoy lagi.
Ada masalah teknikal tentang software ni..
nak tau?

Setelah anda semua pasang,
akan keluar macam ni.

klik gambar untuk kejelasan maksima ^.P


Jangan ketuk screen anda..
Bukan salah screen =="
Ia kerana anda menggunakan latest Quicktime
Lupa nak bagi tau, Perisian ini perlu ada Quicktime ^.P

Solution?
Anda harus downgrade Quicktime.
Version saya syorkan Quictime 7.6.5 kerana ramai mengatakan bahawa versi itu jalan penyelesaiannya..
Maybe kerana plugins or code-code rasanya ( maaf jika salah, bukan bidang saya )

Tekan link bawah untuk sedut!
Quicktime 7.6.5

Selamat mengguna,
Selamat menyedut,
Selamat mencuba,
Selamat menyerabutkan otak anda ^.P


Peneman anda malam ni ^.P

hai sayang ^.P


Peace!
Mei Ax




Powered by Blogger.