Selamat Menyambut Bulan Ramadan

Beberapa hari lagi semua umat Islam akan menyambut bulan yang paling mulia, bulan Ramadan. Sedar atau tidak, pejam dan celik, pejam tak celik-celik pun dah ramai, tahu-tahu sahaja dah masuk bulan Ramadan kembali. Kepada yang masih lagi celik tu, puasa lama yang dituang akibat ketagihan ubat gegat rokok tu sudah diganti atau masih belum? Apapun, mari kita sama-sama mengimarahkan masjid dengan memenuhi jemputan Ilahi ke rumahnya itu untuk bersembahyang terawih, bersolat jemaah dan pelbagai lagi aktiviti berfaedah.


Bersempena dengan bulan Ramadan ini, banyaklah juadah yang mampu menggoda nafsu. Aiii.. terkadang geram juga dengan karipap kentang panas, kuih sarang lebah, kiuh-muih lain (lupa nama-namanya), memang menggiurkan mata. Tapi bila dikenang balik memang tak akan habis semua tu. Baki dari sahur ke tong sampahlah jawabnya kalau tak dimakan juga pada pagi itu. Jadi moralnya jangan ikutkan sangat rasa mahu makan di bazar Ramadan, kerana semuanya enak belaka ketika perut kita tiada tetamu yang bertandang.


Kalau boleh kurang-kurangkan juga usyar-mengusyar gadis cantik di bazar tu, baik yang sedang membeli juadah mahupun yang sedang menjualnya. Kalau tak mahu diseligi, tak mahu ditomoi, lebih baik jalan sambil tengok kuih saja. Kuih tak tahu bubuh penampar kalau usyar dia lama-lama kan?

Jija Yanin

Berkenaan dengan entri, kalau hilang kesibukan duniawi di pejabat ini, ada masa kita pasti akan bertemu lagi dalam artikel seterusnya. Blog ni pasti akan dikemaskini. Maaf kepada mereka yang lama menunggu, kerana kadang bukan kesibukan semata, tapi mood juga tiada untuk menulis. Jadi hilang 'feel' yang baik untul blog, tulisan pun caramarba jadinya nanti, oleh itu lebih baik bersabar saja sehingga mood dan feel tu datang semula.

SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL-MUBARAK BUAT SEMUA PEMBACA OMG! HACKERS?
Powered by Blogger.