Tips Untuk Mencegah Kandungan Pada Blog Anda Dari Di "Copy Dan Paste"


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat warga OMG hackers..dah lama luqman tidak update..hari ni luqman nak kongsi sikit cara nak mencegah orang copy blog kita dengan sewenang-wenang nya..

Memang sangat merimaskan jika seseorang menyalin blog korang, artikel, gambar dan jenis maklumat lain yang dimiliki oleh korang dan mengatakan bahawa mereka adalah pemilik asal kandungan tersebut. Sebenarnya jika mereka yang "Copy Dan Paste" ini ingin berkongsikan sesuatu maklumat, mereka boleh meluangkan sedikit masa dengan membaca posting di blog lain dan menulis posting baru dengan menggunakan pemahaman mereka tentang topik tersebut, tetapi mereka MALAS UNTUK MEMBACA, MALAS UNTUK MEMAHAMI dan lebih teruk MALAS UNTUK MENAIP. Hack ini dicipta oleh Dynamicdrive yang juga dalam bentuk Javascript...


1.) Disable Right Click:

Ini adalah langkah bagi mematikan fungsi right click pada blog korang...Fungsi ini terdapat 2 pilihan. Samaada hendak memunculkan paparan kotak mesej atau tanpa kotak mesej. Kalau korang klik kanan pada halaman web atau blog korang, sebuah mesej akan muncul di skrin mengatakan "Funtion Disabled!". Jika korang ingin menukarkan mesej anda tersendiri seperti "Otak kau!. Ko ingat ko pandai, senang2 je nak copy paste!. WTFCUK!" atau sesuatu seperti itu, tukar pada "Funtion Disabled!" teks dengan mesej korang sendiri dalam kod Javascript. Untuk membuatnya hanya salin kod dibawah :

Paparan kotak Mesej:

//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="Function Disabled!";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>
 Tanpa Kotak Mesej:

<script language=JavaScript>
<!--
//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}
document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>

 2.) Disable Highlight Text:
Kalau koramg tak suka fungsi mematikan right click, korang bolehlah menggunakan fungsi bagi mematikan highlight text pada blog korang. Cara ini mungkin lebih berkesan untuk mengelakkan kandungan blog korang dari disalin. Korang hanya perlu salin kod dibawah :


<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable select-text script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]
omitformtags=omitformtags.join("|")
function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}
function reEnable(){
return true
}
if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}
</script>
 3.) Disable Selection Text:


Cara yang ketiga ini pula mematikan fungsi selection teks pada keseluruhan blog korang. Fungsi ini akan membuatkan icon mouse korang sentiasa menunjukkan arrow dan sekaligus mematikan juga fungsi highlight pada blog korang...



<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- © Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script> 

Cara Untuk Memasangkan Javascript Tersebut :


1.) Pergi pada layout dan pilih pada Add a Gadget:

2.) Pilih pula pada HTML/Javascript:

3.) Copy dan paste sahaja salah satu javascript di atas dan tekan butang Save...


Walhal dengan penggunaan javascript ini juga tidak menjamin kandungan di blog korang terselamat dari "pencuri" di luar kerana kini cara ini boleh diatasi bagi sesetengah yang celik IT. Oleh itu sebaik2nya kita sentiasa mengambil langkah yang sewajarnya bagi mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini bak kata perpatah "prevention is better than cure"...

Sumber dari jiwang.ws ..

P/S:mr.hac aq saran guna javascript di atas..





Powered by Blogger.