[FIX] IDM cant download from premium link sites

Salam semua...baru-baru nie..saya ada menghadapi masalah untuk download file-file dari premium link seperti rapidgator, uploaded dan lain-lain yang sekutu denggannya.

Ini screenshot problem tu :- 
 


Sebab apa iainya jadi camnie? Sebab download link atau button yang anda tekan tu sebenarnya telah diterima oleh browser anda terlebih dahulu sebelum sampai ke IDM. Maka link tersebut tidak dapat download menggunakan IDM, iainya ibarat anda cuba mendownload 2 kali dalam satu masa iaitu satu menggunakan browser downloader (example firefox) dan IDM. Selalunya sites seperti ini untuk "FREE ACCOUNT" tidak dapat mendownload banyak kali dalam satu masa. Tapi kalau guna "PREMIUM ACCOUNT" so tak de hal la.. Tapi cuba anda off kan IDM dan download menggunakan default downloader dari browser anda...pasti ianya menjadi.

So untuk menghadapi masalah nie kita kena setting sikit kat IDM tu. (Dalam screenshot tu dah ada troubleshoot dia).hehe Tapi saya akan bagi nampak dengan lebih jelas dengan screenshot2 kat bawah nie.

1) Buka IDM > Options > Keys


2) Tick seperti saya buat:-


*Untuk yang yang "Use the following key(s) to force downloading. . . " anda boleh pilih mana-mana keys yang anda minat. Iainya butang yang ada pada keyboard anda untuk ditekan semasa anda ingin mendownload nanti.

3) So lepas tu click OK. (Dah siap untuk setting tu)

4) Bukak mana-mana link premium dari sites yang anda tidak boleh download tu dan tekan butang "Shift" + Click link download/butang untuk mendownload tu.

*Tekan butang seperti yang tick semasa setting tadi. Jika anda tick "Alt" so anda kena tekan Alt semasa ingin mendownload.
*Shift jangan lepas ketika click link download tu.

So link tersebut akan dapat didownload dengan IDM.

Contoh seperti gambar di bawah. Tekan Shift+ Click Here to Download.


Dan hasilnya!!


Ok selamat mencuba.
Link download latest IDM.

Powered by Blogger.