Maaf sila aktifkan javascript.

Kaedah Memasang CloudFlare

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Setelah penulisan sebelum ini menerangkan tentang kepentingan memasang CloudFlare pada laman anda. Kini,tibalah masa untuk mengetahui kaedah pemasangan CloudFlare pada laman anda pula. Kaedah pemasangan CloudFlare tidaklah sesukar mana. Mungkin dulu Ya! Tapi,sekarang segalanya semakin mudah sehinggakan membuang air pun semakin mudah. Pernah tengok filem Allahyarham Tengku Zakaria Tengku Nyak Puteh atau lebih dikenali dengan nama P.Ramlee. Jika tidak silap dalam filem Bujang Lapok. Masa zaman itu,tandas pun perlu beratur untuk digunakan. Selepas itu,najis disimpan di tempat yang disediakan. Bukan terus mengalir ke tangki kumbahan seperti kemudahan sekarang ini. Pukul 12 malam datanglah orang yang berkerja sebagai tukang angkat najis datang untuk membersihkan sisa buangan pada tandas tersebut. Bukan untuk dibuat baja organik. Mungkin geli pada pandangan mata seseorang tapi itulah sebaik pekerjaan. Memang tiada kena mengena dengan topik penulisan. Tapi,macam biasa sebelum memulakan topik perbincangan pasti akan ada sesuatu perkara yang perlu diambil kira oleh masyarakat kini bagi menempuh arus kemodenan yang pesat.

Kaedah memasang CloudFlare sungguh mudah seperti mengingati semula pelajaran sekolah rendah. Dengan subjek asas seperti tambah,tolak,darab dan bahagi dan hanya sedikit kefahaman dan ilmu didada bakal memudahkan lagi kaedah pemasangan CloudFlare ini. Jadi,kita teruskan sahaja kepada topik perbincangan kita kali ini. Tapi,sebelum itu seperti yang dikatakan oleh penulis berkenaan hosting Runhosting.com  tentang server runhosting.com sedikit lambat. Sebenarnya,masih terdapat kelebihan pada runhosting.com ini. Apakah kelebihannya? Kelebihannya terletak pada Trouble Ticket/Kaunter Pertanyaan/Kaunter Permasalahan. Apa yang menarik perhatian penulis ialah tidak sampai 15 minit pertanyaan yang diajukan oleh penulis,dengan segera jawapan bagi permasalah penulis diberikan oleh pihak penyedia. Betapa hebatnya,terasa diri ini seperti pengguna premium. Jadi fikirkan kembali,ada cara untuk mempercepatkan 'loading' laman anda seperti menggunakan CloudFlare CDN,jika menggunakan Wordpress ada berlambak plugin yang mampu mempercepatkan proses memuatkan laman anda. Anda fikirkan?

Kaedah Pemasangan CloudFlare.

1. Lakukanlah pendaftaran pada laman CloudFlare disini.

2. Masukkan alamat laman anda pada ruangan yang disediakan dan klik add website.

3. Tunggu selama 30 saat untuk CloudFlare mencari DNS yang sesuai untuk anda dan klik 'Continue'.


4. Tandakan yang mana penting. Klik gambar "awan".
5. Pilih mana-mana item mengikut kehendak anda. Bermula dengan harga (pilih saja yang percuma pun sudah mencukupi),Perfomance dan security (baca dan pilih yang mana baik bagi anda).

6. Jika anda menggunakan domain berbayar yang semuanya dilakukan oleh pusat penyedia perkhidmatan bagi domain anda. Hubungi mereka untuk memberitahu kepada mereka supaya menambah DNS baru daripada CloudFlare. Jika anda menggunakan domain percuma (dot.tk atau lain-lain) dan segalanya diatur oleh anda ikuti langkah dibawah.

- Log masuk ke laman domain anda untuk menambah 'nameservers' kepunyaan CloudFlare. Jika anda menggunakan domain dot.tk klik disini.
- Klik Modify.

- Tambahkan 'nameservers' kepunyaan CloudFlare dan klik Save Change.

- Kembali ke laman CloudFlare dan klik I've updated my nameservers,continue.

- Ucapan tahniah dilontarkan oleh pihak CloudFlare. Selesai pemasangan,tunggulah sehingga tahap maksimum 24 jam untuk pihak CloudFlare menjalankan tugas mereka.Tapi,jika anda pengguna Wordpress masih belum selesai lagi pemasangan CloudFlare pada laman anda. Walaupun ini hanya sebuah pilihan untuk anda. Tapi,alangkah baik kita laksanakannya.

- Klik Wordpress Plugin pada ruangan 'Optional' seperti gambar di atas.
- Muat turun plugin tersebut dan muat naik ke laman anda. Melalui kaedah sebelum ini yang diajarkan oleh penulis.

7. Log masuk ke laman wordpress anda dan setelah selesai memuat naik plugin CloudFlare. Klik plugin tersebut pada ruangan Plugins,CloudFlare,skrol ke bawah dan cari CloudFlare API key pada laman CloudFlare. Untuk mendapatkan API key klik Get this? Rujuk gambar.


Selesai sudah.
Sekian,Assalamualaikum.


Powered by Blogger.