Maaf sila aktifkan javascript.

Minus.com dan Freeuploads.fr Sudah 'Bungkus'?

Beberapa lama dulu saya ada menulis mengenai laman perkongsian fail berkonsep awan iaitu Minus.com. Saya amat sukakan laman ini dan saya rasa ia adalah yang terbaik dalam kelasnya. Namun tak semestinya hari yang cerah akan kekal cerah. Tiba-tiba hujan dan awan kelabu... eh.. bermadah pula..

Minus.com kini dalam status yang bagi saya adalah keadaan 'menyedihkan' bagi peminat laman perkongsian fail berkonsepkan awan. Berikut adalah petikan e-mel dari pengasasnya, setelah beliau membalas e-mel saya ekoran laman Minus.com kini tidak lagi boleh memuat naik fail-fail bersaiz besar:


Belum cukup dengan berita itu? ya, Freeuploads.fr juga kini 'menghilang'. Tidak pasti kenapa, tiada sebarang status atau berita, entah kenapa, tiba-tiba lesap begitu saja. Freeuploads.fr juga adalah salah satu laman kegemaran, dan laman harapan saya sesudah Mediafire mula menunjukkan 'sikap' yang menjengkelkan.

Tetapi nasib laman ini juga samar-samar. Adakah ia benar-benar sudah lenyap? Masih adakah laman perkongsian fail yang 'boleh diharap'?

Adakah anda punyai alternatif kepada kedua-dua laman ini? Sila kongsikan dalam ruangan komen.
Powered by Blogger.