Maaf sila aktifkan javascript.

Menaik Taraf MATE 1.2 Kepada 1.4

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Anda pengguna Linux Mint? Anda berminat untuk menggunakan Linux Mint? Walaupun Linux Mint 14 dengan kod nama seorang gadis/wanita Melayu iaitu Nadia baru dilepaskan/dirilis. Tapi,sokongan terhadap sistem operasi Linux Mint 14 Nadia ini tidaklah terlalu lama kerana hanya sokongan selama 6 bulan sahaja.

Jadi,mengapa perlu menaik taraf (upgrade) persekitaran meja (desktop enviroment) MATE dari versi 1.2 kepada 1.4? Ini yang penulis alami. Tak tahulah sama ada anda juga mengalaminya atau hanya penulis sahaja yang mengalaminya. Perkaranya berbunyi begini. Selepas sahaja penulis memasang Linux Mint sudah pasti perkara yang ada dalam fikiran penulis ialah mengemaskini (update) segala yang terpasang atas Linux Mint untuk versi yang terbaru dan juga mengemaskini sekuriti. Jadi,sewaktu proses mengemaskini berlangsung/berlaku terasa lambat walaupun penulis sudah ubah dari Main Server kepada beberapa server yang dipilih oleh Linux Mint sendiri. Jadi,kemusykilan berlaku disitu. Cuba tanya Google penyelesaian masih tidak dapat. Mungkin salah kata kunci kot. Jadi,penulis cuba untuk menaik taraf MATE 1.2 kepada 1.4 kerana mungkin ada kelebihan pada versi terbaru ini. Selain itu,versi 1.2 juga memiliki beberapa masalah dan bug yang sudah diperbaiki pada MATE 1.4. Jadi, jika andaian penulis betul,mungkin selepas sahaja menaik taraf ke versi 1.4 kelajuan bertambah daripada versi 1.2 sebelum ini. Jadi,memang betul. Kelujuan mengemaskini bertambah sedikit.

Jadi,untuk tutorial/pembelajaran kali ini dikhaskan/dikhususkan untuk pengguna Linux Mint 13 Maya + MATE yang mengalami masalah seperti penulis. Untuk menaik taraf memerlukan masa yang lama. Jadi,carilah sebarang peluang untuk menaik taraf MATE 1.2 kepada 1.4.

Langkah-langkah menaik taraf MATE 1.2 kepada 1.4.

Langkah 1: Buka Terminal pada Menu + System + Terminal atau menggunakan kekunci Ctrl + Alt + T pada papan kekunci.

Langkah 2: Taip skrip bash ini pada Terminal yang anda buka tadi.
sudo add-apt-repository "deb http://packages.mate-desktop.org/repo/ubuntu precise main"
Langkah 3:  Taip yang ini pula.
printf "\nPackage: *\nPin: origin packages.mate-desktop.org\nPin-Priority: 700\n" | sudo tee -a /etc/apt/preferences
Langkah 4: Taip yang ini pula.
sudo apt-get update && sudo apt-get install --yes --force-yes mate-archive-keyring
Langkah 5: Taip yang ini pula.
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Langkah 6: Dan yang terakhir,taip ini pula.
sudo apt-get install mate-desktop-environment

Masa yang diambil oleh penulis untuk siap pasang ke versi 1.4 lebih kurang 4-5 jam. Mungkin anda berbeza.

Langkah 7: Setelah siap memasang klik kanan taskbar MATE. Pilih  About Panels dan lihat disitu sama ada versi anda 1.4 atau masih 1.2.

Powered by Blogger.