30 August 2012

Aku Yang Ketagih Internet : Zombikah Aku?


Selain dari sikap saya sebagai seorang Audiophile, saya juga seorang internet addict. Ketagihan terhadap internet kadangkala buat saya rimas, kadangkala buat saya sedikit tertekan kerana selain Audiophile, saya juga seorang perfectionist. Apa jua yang saya lakukan mesti hendak dihabiskan dengan sempurna.

Katakanlah saya terlupa untuk buat sesuatu ketika melayari internet, waktu ketika itu sudahpun mencecah 12 malam dan saya sudah selesai shut down netbook yang digunakan. Disebabkan kedua sikap itu, saya sanggup tidak tidur, dan kembali buka netbook untuk menyudahkan perkara yang saya terlupa hendak lakukan sebelumnya.

Antara saya dan zombi, terdapat beberapa persamaan yang ingin saya terangkan menggunakan gambar, yang saya ambil dari sini. Cuba lihat beberapa gambar berikut:






Saya boleh duduk di depan PC sehari suntuk tanpa hiraukan makan dan minum. Kalau ada bangun dari tempat duduk pun hanya untuk bancuh secawan kopi Superbest atau Ali Cafe pekat yang membantu mata saya untuk kekal membuntang depan PC.

Pendek kata selagi idea untuk meng-google belum habis, selagi ada blog atau laman-laman forum yang saya tidak habis baca atau puas kunjungi, PC/netbook tidak akan ditutup. Tetapi saya percaya bukan saya seorang sahaja internet addict di sini. Anda bagaimana pula?

Juga jangan ketinggalan baca artikel ini (lucu).

Pemecah Keselamatan SSL : Bahagian I





Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca tegar OMG! Hacker? ataupun yang baru terjumpa, ataupun yang masih dalam berkenalan. Sempena bulan syawal yang mulia, sama- samalah kita saling bermaaf- maafan sesama kita, tidak kira yang besar ataupun yang tua, samada kesilapan kecil mahupun besar. Dah lama tak menulis (sebab sibuk beraya), rasa kekok pula

Raya-raya juga, ilmu komputer jangan lupa... hehehe... Kali ini th3bAdh ada satu tool dari Backtrack yang ingin saya kongsikan. Tool ini boleh tahan la bagi sesiapa yang dah biasa dengan ARP Spoofing, sangat ringkas dan boleh dikatakan SUPERB! (pendapat peribadi je)....

Anda sudah tahu apa itu Arpspoofing?. Rujuk disini (karangan Arya Putra). Sebelum kita pergi lebih jauh tentang SSLSniff elok lah kita tahu terlebih dahulu tentang SSL (Rujuk disini). SSL Sniff ini telah diperkenal dan dibentangkan oleh Moxie Marlinspike pada persidangan Black Hat DC 2009 (salah satu confrence hacker) . Merujuk pada tajuk yang th3bAdh tulis, saya tidak mahu membincangkan tutorial pada bahagian ini ( kena tunggu bahagian II).  Sebelum tool ini dilepaskan, ada yang beranggapan bahawa SSL ini adalah lapisan keselamatan yang selamat, walaupun ianya telah diserang oleh orang tengah (Man in the Middle Attack), encryption yang terdapat pada kunci tidak boleh diterobos, kerana kunci itu hanya terdapat pada 2 pihak sahaja. (Sila rujuk bagaimana keselamatan SSL dikunci).


Jadi bagaimana SSLSniff bertindak?
Pada peringkat pertama, rangakaian akan diracun dengan cara ARPSpoofing, meyakin kan bahawa kita mesin kita adalah Router, dan serangan bermula apabila data-data telah melalui mesin kita. Kernel akan meneruskan data-data tersebut tersebut terus ke port yang kita set kan (biasanya 80)
Pada masa ini lah sslsniff akan menerima data-data dan melakukan magik nya. Masih tak faham,? Rujuk gambar bawah ni sampai faham.


Apa yang akan dapat dengan memecahkan SSL?
 Kita akan dapat menghidu segala kata-kata laluan yang terdapat pada SSL, biskut-biskut sedap(cookie).
Jadi, itu sahaja penerangan buat masa ini, untuk bahagian II pula, kita akan belajar menggunakan tool tersebut dengan menggodam facebook sebagai bahan uji

#Nota kaki: Malas nak tulis artikel panjang-panjang, sedut je yang Mr Hac punya, nasib baik ada, kalau tidak jenuh nak tulis panjang (untuk beginer, kena study banyak sikit, tak rugi belajar ilmu asas, dah tahu, macam-macam boleh buat)

29 August 2012

Selamat Menyambut Kemerdekaan Versi ke 55


Bersempena dengan sambutan Hari Kemerdekaan yang ke 55 (atau saya suka panggil sebagai 'versi', nampak macam 'komputer' sikit!), sukalah untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 55!

Kalau 55 tahun itu adalah angka untuk umur manusia, jangan marah kalau saya kata mungkin sudah beruban. Mungkin juga sudah berpenyakit, sana dan sini dihinggap pelbagai masalah akibat umur yang kian meningkat.

Itu belum kira masalah semulajadi seperti penglihatan, pendengaran, deria rasa, deria bau, semuanya semakin berkurangan. Begitulah jua halnya dengan umur kemerdekaan negara kita. Waktu mula-mula sambut dulu (saya pun belum ada lagi), semangat menyambutnya itu begitu besar, tak dapat hendak dibayangkan bagaimanakah perasaannya apabila tahu kita tidak lagi dijajah.

Tetapi apabila tahun demi tahun berlalu, semangat menyambut kemerdekaan semakin malap, terutama untuk remaja Generasi Y (why?). Oleh itu, dengan iltizam untuk mengembalikan semangat itu, saya menyeru kepada semua agar marilah kita bersama-sama kibarkan Jalur Gemilang (Stripes of Glory!) di kereta, di motorsikal, dan rumah masing-masing. Kita seharusnya berasa bangga dengan nikmat kemerdekaan yang telah kita kecapi, apabila sedari celik mata sahaja kita sudah bebas dari cengkaman kuasa jajahan.

Ada semangat tak nak kibar Jalur Gemilang camni? Heheh..

Bersempena dengan itu juga saya akan paparkan Header versi Kemerdekaan yang telah disumbangkan oleh Togi Tan (Kredit untuk beliau) selama seminggu.


Sebut mengenai Header, saya rasa masih mahu memilih Header lama yang juga telah disumbangkan oleh Togi Tan:







Mana satu pilihan kalbu, katakanlah jangan malu-malu, kalau tahu tak malu pilihlah satu, senang aku nak buh kat atas sana tu..Aicehhh..

Berkenalan Dengan cPanel (2freehosting) [Bah. 3]


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Entri penamat bagi entri Berkenalan Dengan cPanel (2freehosting) [Bah. 1,2 dan 3]. Apa macam,dapat sesuatu daripada entri sebelum ini tak? Jika tak dapat lagi baca lagi sampai anda betul-betul mengerti apa itu erti sebuah kehidupan? Klik disini untuk bahagian satu dan klik disini untuk bahagian kedua. Tanpa membuang masa,kita teruskan sahaja kepada agenda kita.

Files

FTP Acccess: Memberikan secara terperinci segala yang berkenaan dengan akaun FTP anda. Anda memerlukan butiran daripada 'FTP Access' ini untuk mengakses File Manager dan perisian FTP yang lain seperti FileZilla dan SmartFTP.

FTP Accounts: Untuk anda membuat satu lagi akaun FTP. Mungkin akaun FTP anda yang pertama bermasalah jadi anda sudah memiliki 'backup account FTP'

File Manager 1 dan 2: Tujuan kegunaan File Manager 1 dan 2 ialah sebagai alternatif kepada sebarang perisian mengakses FTP seperti FileZilla. File Manager 1 lebih lengkap daripada 2. Jadi,biasakan menggunakan File Manager 1.

Backups: Buatlah backup secara berkala. Anda mahu kehilangan semua fail anda jika hosting anda bermasalah? Jadi beringat sebelum terkena. Tidak susah klik generated,tunggu dan selesai. Selepas tu tunggu apa lagi muat turunlah fail tersebut.

Advanced

MySQL Databases dan phpMyAdmin: Kenapa digabungkan sekali? Kerana kedua-dua aplikasi/perisian ini penting bagi anda yang menggunakan skrip luar untuk membina laman/blog. Buat Akaun MySQL,secara automatik bergabung dengan php. Sebelum pindah hosting perlu muat turun data dalam phpMyAdmin untuk dijadikan backup sekiranya gagal berpindah hosting.

Cron Jobs: Cron Job wa tak pernah guna. Tapi,fungsinya adalah untuk buat backup kepada server kita secara automatik. Juga untuk auto update. Daripada hasil Google,wa termasuk ke laman cPanel yang berkenaan dengan cron job. cPanel mengatakan cron job boleh melambatkan server hosting anda. Bagi wa cron job ini takdalah penting sangat. (Mohon tampil ke hadapan).

SSH Console: Sukar untuk ditafsirkan. Kerana bukan dalam bidang wa mengatur script/command. Baca jelah disini. Tapi rasanya untuk keselamatan hosting.

DNS  Zone Editor: Ubahsuai,Tambah dan buang NS (Nameserver),A Record,CNAME,MX dan sebagainya.

PHP Info: Segala informasi berkenaan dengan PHP anda boleh baca status terkini,versi php yang digunakan dan sebagainya. Serba lengkap.

Cron Output: Hasil rekod yang dibuat pada cron job.

Other


Password Protect Directories: Digunakan untuk menyekat sebarang anasir luar yang boleh menjahanamkan laman sesawang. Apabila semua kandungan fail pada public_html di sekat menggunakan password protect directories. Maka untuk mengakses laman tersebut perlulah memasukkan kata laluan. Selalunya digunakan oleh laman "premium". Juga digunakan untuk mengawal fail themes dan plugin untuk wordpress daripada sebarang anasir luar.

IP Deny Manager: Anda merasakan laman anda bakal dijahanamkan oleh seorang. Blok IP orang tu daripada mengakses laman/blog anda.

Hotlink Protection: Anda merasakan kandungan anda semacam dicuri oleh anasir luar/jahat? Aktifkan fungsi ini pada laman/blog anda.

Folder Index Manager: Fungsinya adalah untuk mengatur folder yang boleh dilihat oleh orang lain. Sekiranya anda mahu menyorok/menghilangkan dari pandangan pilih sahaja No indexing.

Fix File Ownership: Sekiranya anda mempunyai masalah pengubahsuaian,terbuang sesuatu fail dari public_html. Gunalah fungsi ini.

Reload Account: Untuk mengembalikan hosting anda kepada asal dengan membuang fail autoinstaller,website builder,mysql dan sebagainya. Jadi hosting anda terlihat seperti baru.

Delete Account: Anda dah menyampah dengan hosting anda. Buang je. Yang akan dibuang bukannya akaun anda tapi akaun bagi domain anda.

Alhamdulillah. Selesai sudah perbincangan kita. Semoga bertemu kembali dalam entri yang akan datang.
Sekian,Assalamualaikum

Say Hello To Kamen Rider Wizard


Dengan menjengahnya episod terakhir Kamen Rider Fourze, iaitu episod ke 48, berakhirlah sudah siri Kamen Rider yang cukup menarik ini. Saya rasa sedikit terharu apabila Fourze ada menggunakan gerakan terakhir 'Rider Kick' yang dipopularkan oleh Kamen Rider Black dipenghujung episod ke 48 ini. Kemudian di pengakhirannya diselitkan sekali 'teaser' kemunculan Kamen Rider Baru yang diberi nama Kamen Rider Wizard.


Dengar khabarnya Kamen Rider Wizard adalah Rider pertama yang menggunakan 'magic' untuk beraksi. Wizard dapat menggunakan pelbagai kelebihan magic yang beliau miliki untuk menewaskan lawannya dengan satu misi iaitu membawa harapan kepada manusia yang berputus asa.

Untuk baca mengenai Rider ini dengan lebih lanjut, sila ke jetfusion.com dan anda boleh tonton trailer kemunculan Kamen Rider Wizard melalui video di bawah:



Firefox 15 Dirilis : Berbaloikah Untuk Digunakan?


Firefox akhirnya melepaskan versi 15 setelah beberapa minggu giat dibangunkan. Apa yang menarik ialah ia menyertakan sekali SPDY network protocol (versi 3) yang dibangunkan oleh Google (SPDY - speedy).
Oh yeah, Google.

Walaupun bukan diaktifkan secara lalai (default), anda boleh cuba aktifkan ia sendiri dan cuba rasai perbezaannya dengan menaip about:config pada bar URL, klik Enter dan taip 'spdy'. Cari network.http.spdy.enabled.v3 dan kemudian klik dua kali padanya.


Buat masa ini, saya rasa saya akan setia menggunakan Google Chrome. Firefox mungkin telah ditambah baik, tetapi hati saya tidak mampu untuk menipu diri sendiri dengan mengatakan ia lebih pantas dari Chrome. Anda boleh cuba muat turun versi terbaru ini, aktifkan sendiri SPDY version 3, dan kemudian cubalah rasai kelajuannya.

Saya mungkin akan kembali menggunakan Firefox setelah dua isu ini diselesaikan iaitu isu kelajuan (kerana masih dapat dirasakan ia 'tersekat-sekat' walaupun sedikit) dan juga isu penggunaan memori.

elementary OS Luna : 3.2.0-29 Kernel Panic At Startup


[Quick Update]

Hanya untuk berkongsi kaedah ini dengan para pengguna elementary OS Luna (buat masa ini Daily Build, belum rilis lagi versi beta-1), bagi mereka yang mendapat ralat kernel panic pada waktu mula, dengan kernel 3.2.0-29, berikut merupakan cara untuk menyelesaikan masalah ini.

Saya anggap anda masih belum buang lagi kernel yang lama kerana ia berguna pada waktu seperti ini. Sila boot menggunakan kernel versi sebelumnya, buka Terminal dan masukkan baris perintah berikut:

sudo apt-get remove ulatencyd

Anda boleh baca maklumat mengenai demon ULatencyD yang menyebabkan ralat ini di sini : ossblog.it

Kaedah ini berkesan sehinggalah ralat tersebut dibaiki. Jika anda telah buang kernel lama, cuba boot ke dalam rescue mode, pilih untuk akses ke Terminal dengan root privileges, dan dari situ cuba gunakan baris perintah yang sama.


Saya ada artikel menarik untuk dikongsikan. Sila ke blog Fikri.my untuk membacanya. Saya amat bersetuju dengan beliau bahawa adalah lebih baik untuk kita format sendiri laptop, PC, netbook, Ultrabook bla bla bla. Anda yakin pekedai (pemilik kedai - Istilah saya) IT itu bukan seorang pakar IT atau penggodam? Saya tidak mahu merisikokan privasi semata-mata kerana malas belajar format.

28 August 2012

Berkenalan Dengan cPanel (2freehosting) [Bah. 2]


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Bertemu kembali dalam kesinambungan entri yang pertama dahulu. Klik disini jika belum baca. Entri kali ini akan menghuraikan dengan lebih lanjut berkenaan cPanel Ciplak daripada 2freehosting. Tanpa membuang masa kita teruskan kepada tujuan sebenar kita. Wa ingatkan kepada yang lebih mengetahui untuk tampil ke hadapan untuk membantu wa yang masih belajar.

Domains
Subdomain: Subdomain boleh menjadi dua situasi. Situasi pertama ialah dimana subddomain boleh menjadi domain rasmi kepada sesuatu laman/blog. Contohnya,subdomain daripada 2freehosting seperti .webu.us dan sebagainya. Anda boleh gunakan domain seperti itu sebagai domain rasmi untuk laman/blog anda. Selain itu,situasi kedua dimana anda mempunyai satu domain dan anda ingin buat "anak" kepada domain tersebut. Contohnya, omghackers.com ingin membuat forum jadi omghackers perlu tambahkan subdomain kepada forum.omghackers.com atau omghackers.com/forum (bergantung kepada perkhidmatan hosting yang digunakan/disewa.

Parked Domain: Anda mempunyai dua domain satu omghackers.com dan satu lagi omghackers.org. Anda ingin tampalkan domain baru omghackers.org kepada domain omghackers.com. Jadi,anda akan menggunakan fungsi 'Parked domain' ini. Domain baru itu akan terus disalurkan ke muka utama domain omghackers.com. Maknanya dengan dua domain akan disatukan dan ditujukan ke satu laman/blog yang sama. Selalunya digunakan oleh pihak yang menjalankan urusan jual beli di atas talian seperti laman ini. runhosting.com,runhosting.net dan runhosting.org. (Wa syak je).

Addon Domain: Addon domain pula ialah anda mahu tambahkan satu domain baru pada hosting yang anda guna/sewa. Contohnya anda ada domain baru seperti omghackers.net. Anda tak nak guna 'parked domain' sebab anda nak sedekahkan domain ini kepada adik/sahabat anda. Jadi anda boleh gunakan fungsi 'Addon Domain'. Selalunya 'Addon Domain' ini disediakan oleh pihak perkhidmatan 'hosting' yang anda guna/sewa. Boleh jadi anda boleh manfaatkan fungsi 'addon domain' ini untuk membuat satu laman/blog baru yang dikhaskan untuk muat turun filem,permainan video dan sebagainya.

Redirect: Redirect hampir menyerupai fungsi 'parked domain'. Tapi redirect lain sikit. Jika fungsi 'parked domain' anda letakkan dua domain pada satu laman/blog.  Fungsi redirect berkenaan dengan dua domain tapi satu domain sahaja yang berfungsi. Contohnya, omghackers.net ---> omghackers.com. Jika anda klik omghackers.net anda akan dihantarkan ke laman omghackers.com. Kebiasaannya cara ini digunakan sewaktu hosting pada omghackers.net bermasalah atau ada masalah lain. Jadi domain omghackers.com yang jadi pembantu kepada masalah ni. Pernah juga silenthackers.com di direct kan ke domain omghackers.com. (like jika anda pernah alaminya.) Sila klik tutorialmalaya.tk untuk lihat bagaimana redirect berfungsi. Anda akan dibawa ke laman omghackers.com.

Website
Import Website: Digunakan sekiranya anda menggunakan perkhidmatan hosting baru. Secara lalai (default) semua file pada hosting anda akan disimpan pada public_html. Jadi sekiranya anda mahu pindah ke hosting yang baru dan anda ingin kesemua kandungan pada hosting lama anda di pindahkan ke hosting baru maka anda boleh menggunakan fungsi ini. Kebiasaannya anda boleh buka tiket kepada pihak penyedia untuk membantu melakuka permindahan ini. Format yang disokong ialah .zip,.tar, dan .tar.gz. Format .xml tidak disokong. Jadi sekiranya anda ingin kandungan dari blogger.com dipindahkan ke hosting anda. Gunakan wordpress.org sebagai perantara.

Import Database: 'Import Database' pula ialah fungsi yang hampir menyerupai Import Website tetapi fungsi ini digunakan untuk memindahkan fail penting seperti MySQL,php (wa kurang pasti) dan sebagainya. Anda memerlukan dua benda ini iaitu mysql dan php untuk membuat blog/laman. (Selepas selesai perbincangan berkenaan perkara asas ini anda akan belajar membuat blog menggunakan wordpress.org. Sekiranya anda berminat)

Website Builder: Digunakan bagi anda yang ingin membuat laman sesawang. Ringkas tapi gempak itulah yang dapat ditafsirkan. Jalan pembinaan menggunakan 'website builder' ini ialah jenis 'drag and drop'.

Auto Installer: Anda pernah gunakan Fantastico,Softaculous atau Installtron. Sama jugalah dengan Auto Installer. Kemudahan ini disediakan oleh pihak hosting yang anda sewa/gunakan. Fungsinya adalah untuk memudahkan pengguna hosting untuk memasang script untuk blog mereka seperti wordpress,joomla dan sebagainya. (Pada artikel yang dijanjikan tadi yang wa akan ajar cara memasang wordpress pada hosting ialah dengan gunakan cara manual.)

Statistics dan Latest Visitor: Dua benda yang sama iaitu melihat statistik pengunjung yang datang melawat ke laman kita. Semakin bertambah pengunjung semakin tinggilah ranking laman kita. 

Error Pages: Digunakan untuk mengubah kandungan masalah pada laman anda seperti masalah 404 (not found) 403 (forbidden) dan sebagainya. Wordpress pun boleh diubah dengan sedikit pengetahuan.

Website Template: Belum dapat dipastikan template untuk apa. Website Builder,Wordpress ataupun Joomla. Ada banyak juga template yang boleh dicuba oleh anda. (Juga akan diajarkan menukar tema wordpress menggunakan ftp client seperti FileZilla dan sebagainya).

Disebabkan entri yang terlalu panjang. Jadi kita berhenti disini dan disambung pada entri seterusnya. 
Sekian,Assalamualaikum


Steam Client: Hanya Untuk Pengguna Bebas.


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hari ini merupakan hari yang bertuah untuk anda pengunjung OMG! Hackers?. Adakah anda seorang pengguna Steam? Satu kaedah jual beli permainan video di alam maya. Anda kenal akan 'client' Desura,Origin,Gog,GameFly (beberapa hasil google) dan berbagai lagi 'client'. Begitulah juga Steam.

Ulang kembali soalan. Adakah anda seorang pengguna Steam? Jika ya entri ini mungkin entri saguhati untuk anda. Sebuah perisian khas untuk pengguna Steam bagi mendapatkan beberapa permainan video secara percuma khusus untuk pengguna Windows. Buat pengetahuan anda semua perisian ini sudah lama. Walaupun lama perisian ini masih dikemaskini dari masa ke semasa dan giat dibanguntkan. Wa pun dah lama tak guna perisian ini. Rasa sayang pula kalau wa tinggalkan macam tu je. Sebenarnya perkara ni wa simpan lama dalam ingatan. Tak tahu nak karang kat mana. Akhirnya OMG! Hackers? yang menjadi pilihan. Susah-payah dan jerih-perih wa hadapi semasa menggunakan perisian ini. Perisian ini dibina oleh sekumpulan atau perorangan dari negara Rusia wa kurang pasti.

Perisian ini saling tak tumpah dengan perisian asal dari segi antaramuka sebab perisian ini adalah berpunca dari keretakan (crack) perisian rasmi Steam. Masa wa muat turun tahun lepas ada lebih kurang 1000 lebih permainan video yang diterbitkan oleh Steam pada perisian ini. Sekarang dah bulan lapan tahun 2012. Mungkin makin bertambah permainan video yang tersenarai dalam perisian ini.

Perisian ini diberi nama CSIW atau Cracked Steam Installation Wizard . Perisian ini sangat mudah untuk digunakan kerana antaramuka perisian ini serupa/ dengan yang perisian tulen daripada Steam.

Kaedah muat turun.
Langkah 1. Kunjungi CSMania Forum disini.

Langkah 2. Klik Download dan klik Download here seperti gambar dibawah: Maaf jika buruk,wa baru belajar guna GNU Image Manipulation Program (GIMP).
Langkah 3. Anda akan dibawa ke satu 'link' yang baru. 'Link' tersebut dalam bahasa Rusia. Kalau rajin 'Google Transalate' lah. Kalau kurang rajin tengok gambar dibawah. Klik CKa4aTb dan pilih salah satu antara depositfiles.com atau turbobit.net 
Jika tak nampak klik gambar tersebut.

Langkah 4. Muat turun macam biasa. Maaf tiada gambar. Macam tak biasa pula.

Kaedah pemasangan.
Segalanya tersedia dalam gambar. Rujuk dan amalikan. (Maaf jika terlalu banyak gambar).












Selesai bahagian pemasangan. Selepas anda klik Finish anda akan dapati satu tetingkap akan muncul. Klik Yes jika anda menggunakan versi lama dan klik No jika anda menggunakan versi terbaru.
Bila anda klik No. Anda akan menjalani proses 'update steam client'.
Selepas update anda perlu login ke akaun steam. Sebaiknya anda buat akaun baru. Klik disini untuk mendaftar.
Setelah selesai login. Apa lagi muat turun lah permainan video kegemaran anda. Bukan semua permainan video boleh. Sebarang masalah kunjungi laman rasmi CSIW. Link di atas.
Selesai secara keseluruhannya.
Sekian,Assalamualaikum

Unlimited Free SMS In Malaysia With Freesms.ws


Anda suka SMS? Siapa yang tidak suka mungkin kerana sekarang lebih banyak alternatif yang lebih menarik untuk digunakan seperti WhatsApp, eBuddy XMS, LINE dan sebagainya lagi. Namun kalau benda percuma ada ke orang yang tidak suka? Saya suka, dan disebabkan itulah saya juga suka mencuba benda-benda percuma termasuklah SMS dari Freesms[dot]ws.

Setakat yang saya gunakan, memang tiada masalah dengan penghantaran. Semuanya sampai dengan jayanya. Beza cuma lambat atau cepat sahaja, dan boleh dikatakan tempoh mesej sampai adalah agak cepat juga.


Jika anda mahu menggunakannya, anda perlu mendaftar terlebih dahulu di SINI dan setelah mengesahkan akaun anda melalui e-mel, anda bolehlah terus menggunakannya. Terdapat beberapa plan yang ditawarkan seperti Free, Premium dan Super. Jika anda cuma mahu menggunakannya versi percuma, tiada masalah kerana SMS percuma yang ditawarkan adalah tiada had, dan sebanyak 130 aksara boleh dipos dalam satu SMS.

Cuba sekarang dan bolehlah berikan pendapat anda melalui ruang komen.

Mr.Hac : Percuma adalah perkara terbaik dalam hidup.

27 August 2012

[Fake] Beats by Dr. Dre Solo HD Headphone Review


Assalamualaikum kepada semua pembaca OMG! Hackers? yang senantiasa setia bersama kami di sini. Di harap semua sihatlah hendaknya ya (sebab saya sedang menghidapi migrain yang agak teruk).

Apapun mari kita teruskan dengan entri ini. Saya terpanggil untuk menulis reviu ini kerana.. kerana.. kerana saya terpanggil untuk menulis lah. Tiada sebab lain.. Err..

Bagi para peminat produk Beats by Dr. Dre, saya amat menyarankan sekiranya anda mempunyai 'dana' yang lebih, adalah baik untuk anda membeli dan menggunakan produk asli dari syarikat ini. Selain dari kualiti binaan dan waranti, material yang digunakan juga adalah bersumberkan bahan-bahan yang terbaik, contohnya kabel dari Monster®. Kabel ini mampu menyalurkan data dengan kelajuan maksima dan ini menjadikan setiap bunyi lebih tepat dan jelas.

Namun bagaimana pula sekiranya anda TERbeli produk tiruan (counterfeit/fake)? Atau bagaimana jika anda lebih berminat untuk menggunakan produk tiruan kerana anda kekurangan 'dana'? Adakah ia berbaloi? Persoalan-persoalan inilah yang cuba saya kupas dalam entri kali ini.

Jawapan saya, jangan bimbang. Anda bukanlah seorang yang bernasib buruk kerana produk tiruan Beats by Dr. Dre, bagi saya berbaloi untuk dimiliki jika bertepatan dengan grednya. Sebagaimana yang diketahui, terdapat beberapa gred yang digunakan oleh penjual tempatan untuk produk replika ini seperti gred A, AA, dan AAA. Untuk gred A atau AA, ia boleh dimasukkan ke dalam kelas 'ekonomi', manakala gred AAA atau nama lainnya High Quality yang mana kualiti bunyi dan binaannya menyerupai produk asli sebanyak 99.99%. Imitasi ini bukanlah perkara yang luar biasa kerana produk asli dibuat di negeri China. Oh yeah, produk imitasi atau replika ini juga dari China. Cuba teka, adakah kemungkinan berlaku 'leakage' dari kilang pembuatan produk asli sehingga menyebabkan ia dapat diimitasi hampir 100%? Percayakah anda semua pekerja di situ jujur? Haha.. tepuk dada tanya sama Google (what?).

Berikut saya paparkan beberapa gambar Beats by Dr. Dre Solo HD berwarna hitam (replika) yang saya beli di Yik Foong Complex, Ipoh pada harga RM160. Produk ini juga boleh didapati dengan mudah di Mudah.my atau Plaza Low Yat Shopping Center, Kuala Lumpur pada harga yang sama. Maaf, gambar kurang jelas kerana ia diambil pada pencahayaan lampu kalimantang di dalam rumah (ewahhh..panjangnya pengecualian..).

Klik gambar untuk paparan lebih besar dan jelas:






Sepertimana yang anda dapat lihat, ia saling tidak tumpah (bererti serupa) seperti produk asli. Cuma ada beberapa ciri sahaja yang dapat membezakan ia, contohnya seperti ciri pada kotak, dan ciri pada headphone itu sendiri. Namun saya telah melakukan beberapa ujian dengan produk asli untuk menguji beza kualiti bunyi yang dikeluarkan antara keduanya, dan percayalah, produk replika ini benar-benar hampir sama dengan yang asli. Ini mungkin menjengkelkan dan sukar untuk disebutkan oleh saya, tetapi produk replika ini sekiranya tidak diberitahu kepada sesiapa bahawa ia adalah tiruan, maka orang yang tahu mengenai produk ini adalah tiruan hanyalah ANDA.

Sebut mengenai adakah ia berbaloi untuk dimiliki, jika anda tanya pada saya, saya jawab ya, sekiranya anda tidak mahu ambil kisah mengenai jaminan dari waranti, dan jika anda tidak kisah mengenai kualiti yang ditawarkan produk asli. Saya ulang sekali lagi jika anda ada dana yang mencukupi, 'sambarlah' satu produk asli. Saya sarankan Beats Solo atau Beats Solo HD kerana keduanya memiliki kualiti yang sangat memuaskan. Mungkin ada yang akan berkata anda boleh dapatkan headphone dengan kualiti yang sama pada harga yang lebih rendah, tetapi saya sebagai bekas pemuzik, dan masih lagi peminat muzik yang tegar menyarankan agar anda tidak mendengar kata-kata 'ulat' seperti ini.

Mr.Hac : Ulat sampah lebih berguna dari ulat tiket.

Bagaimana Mempercepatkan Startup Windows Dengan MSCONFIG


Hello, selamat kembali bersama saya. Di tutorial kali ini ialah msconfig. Ok, msconfig ialah nama pendek dia, nama panjangnya ialah Microsoft Configuration. Msconfig apakah itu? Ok, ia melibatkan startup, untuk boot windows. Ok, mungkin ramai yang macam pening-pening, ada yang tak tahu.

Ok, mari kita tengok apa itu msconfig.

Langkah pertama, tekan Start > Then masuk Run > Taip msconfig > Tekan OK. So akan keluar popup kotak seperti gambar di bawah ini.



Ok, apa yang perlu kita buat adalah pergi ke Startup Tab. Di komputer saya ada list software yang tidak penting untuk start bila kita [ON] windows. Kerana jika semua itu ditick, ia akan melambatkan you punya loading windows. So anda untick software yang tidak penting bagi anda seperti Yahoo! Messanger, PowerDVD, RealPlayer (32bit) dan macam-macam lagilah.

Seperti HD Audio punya jangan untick, untuk wireless pun jangan untick, ELAN, dan kalau anda ada NVIDIA untuk graphic card, tak perlu untick sebab ia akan loading driver untuk dia punya graphic card. Yang penting anda untick software yang tak penting bagi anda lah. Hukhuk! Jika anda untick software yang tak penting di dalam msconfig ini, ia akan mempercepatkan loading windows, ok. Setelah anda siap untick mana yang tak penting tu, anda tekan "Apply".

Dan pergi ke Boot Tab seperti gambar rajah di bawah ini.



Ok, anda lihat pada "Timeout" yang ditunjukkan oleh anak panah merah itu, di situ pada asalnya adalah 30 seconds. Tapi anda boleh tukar menjadi 3 seconds sahaja. So nanti untuk boot akan cepat sikitlah, tak penting pun tunggu 30 saat baru nak boot. Ok? Yang lain tak perlu usik dan terus tekan "Apply" dan "OK".

Seterusnya akan keluar popup seperti gambar di bawah.



So you boleh restart atau pun tidak mahu restart. Bila anda restart, anda boleh nampak anda punya windows cepat startuplah. Erm, nampaknya itu sajalah pada tutorial kali ini. Dan selamat mencubalah. \(^^,)/

Bagaimana Untuk Delete Files Dari temp, %temp%, dan eventvwr


Ok, selamat kembali dengan tutorial saya pada kali ini. Ok, untuk hari ini saya akan tunjukkan bagaimana hendak membuang fail-fail yang berada di temp folder, %temp% folder, dan di eventvwr. Ok, saya terangkan satu persatu dahulu apa itu temp, %temp% dan eventvwr.

( temp )
Ok, kenapa kita harus delete fail dalam temp folder? Ok, saya akan beritahu kenapa. Kerana bila fail-fail yang tak penting disimpan dalam temp folder atau %temp% folder, ia akan menambah/menggunakan space hard disk iaitu di (C:). Ia akan simpan benda-benda yang tak guna atau sampah di dalam (C:). So kata orang tu untuk tidak merugikan space hard disk, kita delete saja. Jangan risau, ia tidak bahaya langsung.

Ok, temp folder functionnya adalah bila kita buka Photoshop sebagai contoh, jadi temporary files akan disimpan di temp folder. Jika anda rajin membuat kerja seperti assignment, lagi banyak fail yang akan disimpan di temp folder.

( %temp% )
Folder ini pula ialah fail-fail yang disimpan mana-mana website yang anda lawati setiap hari, contohnya Yahoo, Google, Facebook, seperti gambar, icon and everythinglah from website. Maybe you tak pernah delete, so ia akan penuhlah.

( eventvwr )
Eventvwr(eventviewer) ini adalah satu tempat error log yang berlaku di PC anda, ia akan simpan di situ. Erm, lebih kurang macam notification untuk PC lah. (^_^ )

Ok, tanpa buang masa, mari mulalah. \(^^,)/

1. Untuk clearkan temp folder.

Pergi ke Start > Run > Taip temp.

Dan anda akan nampak fail-fail .tmp yang tak berguna. Ianya kelihatan fail yang kosong (putih). Seperti gamnbar di bawah ini. Ok, jadinya delete sahaja semua. Ada juga fail yang tidak boleh didelete, so biarkan sahaja. Kerana fail itu sedang digunakan dalam PC, so tekan skip sahaja.



2. Untuk clearkan %temp% folder.

Pergi ke Start > Run > Taip %temp%.

Ianya akan memaparkan seperti di temp folder juga. So buat sahaja perkara yang sama. Ada juga yang tak boleh didelete, jadinya skip sahaja.

3. Untuk clearkan eventvwr.

Pergi ke Start > Run > Taip eventvwr.

Ok, anda akan nampak sebuah kotak seperti gambar di bawah ini.



Pergi ke "Windows Logs" dan pilih "Application". Di bahagian tengah akan keliahatan banyak Error, Warning dan Information seperti gambar rajah di atas ini. Benda-benda itulah yang ingin kita buang. So untuk delete kesemuanya itu, just click "Clear Log..." yang berada di sebelah kanan itu (yang ditunjukkan oleh anak panah merah).

Setelah itu, akan keluar popup seperti gambar rajah di bawah ini.



You just click "Clear". Dan sudah kosong di bahagian tengah tadi yang ada error, warning semuanya tu. Anda juga perlu clearkan juga di bahagian Security dan System itu. Ianya ada juga di situ, hanya buat perkara yang sama juga seperti langkah 3.

Ok, sekarang semua sudah bersih. Ok, tidak lupa juga, di Recycle Bin juga perlu emptykan. Kalau rajin, setiap harilah kena check ataupun setiap seminggu sekali buang fail-fail yang tak berguna untuk PC. Mungkin yang di luar sana ada yang sudah tahu, ada juga yang tidak tahu. So saya cuma tunjukkan apa yang saya tahulah kepada yang tidak tahu lagi, Huhu. Mana tahu ada adik-adik yang masih lagi ingin belajar tentang komputer, kan. Ok, itu saja pada kali ini. Selamat mencuba dan bye bye. \(^^,)/