[ Tutorial ] Jailbreak iOS 5.1.1 guna RedSn0w 0.9.12.b1

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Apa khabar semua?
Harap sihat2 belaka na?

Maaf lama betul tak buat entri baru.
Kerana kesibukkan siapkan tugasan ( termasuk buat kerja last minit :P )


Entri Android dah ada, kali ni entri iDevices pulak :3
Kali ini, saya akan membuat tutorial tentang nak Jailbreak iPhone 4S or mana2 iDevices yang pakai iOS 5.1.1
Jika anda pakai brand Apple, mesti anda jailbreak. Jika tidak ia membosankan. >.<
Dengan banyak tweak2 dalam internet, boleh anda cubanya. Tetapi jangan silap install, jika tidak iDevices anda jadi gila ( kira problem lah :P )

Ok, tool ini tak guna mode DFU, install begitu sahaja.
Sesetengah tools, kena masuk DFU mode. Untuk newbie macam saya ni, saya sarankan guna tools ini.

Apa itu DFU mode?
 DFU mode is a state that you can put your iPhone into where it can interface with iTunes but does not load the iPhone operating system or boot loader ( this is what really differs DFU mode from recovery mode ). DFU stands for Device Firmware Update.
P/s : translate yer. hohoho :P

Semua iDevices yang pakai iOS 5.1.1 boleh. Tak kira iPhone ka, iPod ka, iPad ka, Apple TV ka. Kecuali iDevice yang baru2 seperti iPhone 5 or iPad Mini maaf la, tiada lagi tools JB buat masa ini :(

Terdapat pelbagai tool2 di internet. Antaranya :

  1. RedSnOw ( saya pakai yang ni :D )
  2. Absinthe
  3. PwnageTool ( maaf ini hanya untuk Mac OS sahaja )
  4. SnOwBreeze
  5. CLI tool ( untuk Rocky Racoon 5.1.1 Untether )
  6. Seas0nPass ( untuk Apple TV 2G )
  7. Ac1dSn0w
  8. LimeRa1n
  9. GreenPois0n
  10. Spirit
  11. QuickPwn
  12. BlackRa1n
  13. PurpleRa1n
  14. WinPwn
  15. TinyUmbrella ( untuk downgrade iOS )
Dah ready untuk jailbreak? ( JB bukan Justin Bieber :P )
Anda perlu ada barang2 ini.
  1. Masa yang terluang
  2. Tiada tekanan perasaan atau stress ( jika stress, buat apa pun tak boleh ==" )
  3. RedSn0w 0.9.12 beta 1 Windows atau Mac OS
  4. iTunes ( install buat syarat driver sahaja :P )
Itu sahaja, anda boleh buat sendiri jailbreak, kedai2 telefon ambik charge yang tinggi, benda tu bukan depa buat sendiri, just copypaste dalam internet sahaja. Rasa tidak adil charge RM1++ walhal bukan Limited Edition or OwnRelease ==". Ramai kawan2 saya tertipu dan ditipu. ( kalau tokey2 kedai baca, maaf tiada niat nak menguris hatimu T.T )

Kata2 DevTeam 



You should never pay for a jailbreak. Kadang2 ada sesetengah DevTeam mintak kita donate ( derma ) tapi rare lah.

Jadi, JB iDevices free sahaja. Jika nak donate, donate lah ^^v tak salah pun :D
Eh, berleter pulak time2 ni. Hehehe maaf2 >.<
Kembali pada tujuan asal kita. Dah sedia?


  1. Connect iDevices anda yang sudah ada iOS 5.1.1 pada komputer atau netbook atau notebook anda.
  2. Anda sudah muat turun kan RedSn0w 0.9.12 beta 1 itu, extract dan run redsn0w.exe
  3. Klik " Jailbreak ". Kemudian tunggu dengan penuh kesabaran, iDevice anda akan " restore ", kemudian " resprings " ( " quick reboot " atau " refresh " lah ), dan Cydia akan ada di HomeScreen anda.
  4. Run Cydia, untuk pertama kalinya guna biarkan ia " initialize " kemudian jangan lupa pilih User. Jangan pilih Hacker atau Developer pulak, kerana settingnya lain. Hohoho
  5. Tahniah, anda sudah pun jailbreak iDevice anda. Hoyeyeye!! :3
 
 klik untuk lebih jelas :3

Itu contoh " ScreenShot " selesai JB menggunakan Mac OS
Jika tidak paham, saya selitkan video yang saya ambil dari iDownloadBlog



Kredit untuk video, tools JB, dan sekeping gambar dari website iDownloadBlog

Ini lampiran2 gambar Cydia, HomeScreen dan LockScreen iDevices saya :3


klik untuk lebih jelas :3

Ini LockScreen saya. Saya pakai tema ayecon ( guna WinterBoard )


klik untuk lebih jelas :3

Ini HomeScreen saya. Semua aplikasi dalam iDevices saya crack punya tak beli :3, termasuk Games..Oppss...:P


klik untuk lebih jelas :3

Ini yang saya kata tadi, ada tiga pilihan. Boleh ubah semula jika TERsilap pilih :3


klik untuk lebih jelas :3

Inilah aplikasi Cydia, syurga bagi kaki JB dan Tweak :P


klik untuk lebih jelas :3

Ini " last scroll " aplikasi Cydia. Dibawah tu, depan iDevices anda, iOS apa anda pakai dan version Cydia anda. :D

Saya punya iDevices ialah iPhone 4S, iOS 5.1.1, 16GB Storage, dan warna hitam.
Baru beli malam tu JB. Barang ada siap dah. :P
Kedai tu nak jailbreak, saya cakap tak payah, barang dah ada boleh buat sendiri. ( tanak aku, nanti charge lain or buat tak LENGKAP! ==" )

Terkejut kawan saya bila saya cakap dah jailbreak, walhal baru beli malam tu jailbreak dah :3

Nanti saya post pulak entri tentang tweak, apps, games, tools, dan latest update tentang iDevices, InsyaAllah sekiranya tiada halangan menimpa. :)

Oh ya, lupa. Selamat Jailbreak. Asalkan jangan Brick ( rosak ) iDevices anda sudah. Ia tidak sama seperti install ROM / Firmware untuk devices Samsung, Sony, HTC, dan lain2 brand yang ada xRecovery dan ClockworkMod Recovery :D


Ada sebarang masalah atau pemintaan malah pertanyaan, sila komen dibawah :)
Maaf jika cara saya taip ada yang tidak betul, kerana lama tak post katakan >.<,

Santai pagi2 buta 



Jailbreak :3

# Jika anda terlihat di internet tentang Jailbreak iOS 6, 6.0.1 ( tak termasuk iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 3G dan iPod Touch 4G ), itu semua SCAM, tipu dan pembohong. Buat masa sekarang tiada lagi tools Jailbreak yang keluar. InsyaAllah dalam masa terdekat akan ada Jailbreak untuk iOS 6, 6.0.1. Dev Team, pod2g sedang usahakan tools tersebut :D
Powered by Blogger.