Bagaimana Firemin Berfungsi?

Assalamu'alaikum Dan Selamat Sejahtera Para Pembaca OMG! Hackers?

Tengok tajukkan atas pun dah tahu apa yang saya ceritakan? So straight to the point okay?

Pertama sekali terima kasih kepada saudara Rakyat Siber sebab berkongsi aplikasi tersebut ke OMG! Hackers?. Jadi apa yang saya nak cerita adalah konsep program itu berfungsi. Maaf sebab saya ni jenis orang yang suka mengkaji bila ada benda baru, jadi saya akan cuba terangkan kepada anda semua mengenai program Firemin ini.



Mengikut kepada laman web http://datum-forensics.com/2012/05/firemin/, ramai pengguna FireFox mengeluh disebabkan penggunaan yang banyak oleh browser tersebut. Jadi apakah langkah penyelesaian yang dibuat oleh Firemin ini??

Caranya adalah dengan menggunakan API function yang dipanggil EmptyWorkingSet berfungsi untuk memaksa sesuatu program itu untuk memproses data dalam lingkungan memori yang minimum. Maksudnya kita paksa FireFox tu supaya dia tak guna banyak memori komputer kita. Selamba dia je nak guna banyakkan? Padahal sikit je pun tab yang kita buka.

Mengikut kepada bacaan saya, ianya berfungsi seperti “Firefox memory boosters”, tetapi kebanyakkan aplikasi tersebut mengandungi malware dan spyware. Jadi faham-faham je la kan? Orang akan mengambil kesempatan kat situ. Laman web tersebut juga menegaskan :

Firemin does not contain any malware and actually do decrease Firefox memory usage, up to 95% (under 1MB in some cases). Firemin has not received any negative reviews and no side effects like browsers crashing have been reported, “knock on wood”.


Apa yang kita harapkan adalah supaya FireFox dapat memperbaiki kelemahan tersebut kerana ianya mungkin akan menyebabkan pengguna FF akan bertukar ke pelayar web yang lain.

p/s: Maaf jika ada kesalahan informasi. Peace!!

Sekian.
Powered by Blogger.