[ Tutorial ] Simpan SHSH Blobs Menggunakan TinyUmbrella

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Alhamdulillah, syukur kerana kita dapat berjumpa lagi.
Saya mencuri sedikit masa untuk post, memandangkan tinggal 2 lab report yang tinggal. Rasa lega kerana dapat setle course work sebelum final exam :D


Kali ini saya nak ceritakan tentang TinyUmbrella
Apa itu TinyUmbrella?

TinyUmbrella ialah satu program yang membantu pengguna iDevices restore, backup SHSH Blobs dan baiki recovery.
Tetapi entri kali ini saya hendak menceritakan dengan detail bagaimana nak simpan SHSH Blobs menggunakan TinyUmbrella sebelum Apple hentikan pengeluaran tersebut.

Anda jangan terlalu mengharapkan Cydia simpan SHSH anda, kerana Cydia tidak simpan pun :P, ( ramai orang feedback cakap macam tu ) dia hanya bantu kita untuk download SHSH :) ( baik sungguh pakcik Cydia ni xD )
Jadi kita kena ada usaha sendiri untuk simpan file itu. Untuk kesenangan masa depan ^^v

Apa itu SHSH Blobs?
Untuk meringkaskan cerita, ia adalah tiket untuk anda downgrade iOS anda ke versi lama atau versi yang sama :D


Jadi, tanpa melengahkan masa. Mari kita mulakan.
Sebelum itu anda perlu memenuhi senarai di bawah. 

  • Cable iDevices ( tidak kira 30-pin atau Lightning )
  • iDevices ( tanpa ia, tak boleh simpan lah :P )
  • Komputer ( pastikan anda tidak buat kerja2 lain )
  • Java SE Development Kit 7u13
  • iTunes ( syarat sahaja :P )
  • Otak yang segar dan tenang ^^v
Ini pulak benda yang perlu anda download dan install. Bukan download sahaja tau :P


Sudah bersedia?
Ok, mari kita teruskan agenda kita

Langkah 1

Install TinyUmbrella, iTunes, dan Java SE Development Kit 7u13. INSTALL sahaja, tak perlu running program tersebut. Selesai sahaja install, sila connect iDevices anda.


klik untuk lebih jelas :D

Kemudian klik kanan, sila ambik " Run As Administrator ".
Seperti gambar di atas.


Langkah 2

Merujuk gambar di bawah.



klik untuk lebih jelas :D

Jika keluar seperti ini, sila klik OK, kemudian mari kita save SHSH Blobs :D


klik untuk lebih jelas :D

Sila klik Advanced, dan tick " Request SHSH From Cydia " jika tidak tick.
Hanya usik itu sahaja, jangan usik setting lain dan ingat di mana ia simpan :D
#jika anda tick " Request SHSH From Cydia " tu tiada SHSH, cuba untick. InsyaAllah ada :D



klik untuk lebih jelas :D

Kemudian sila klik iDevices anda di " Connected Devices ". dan tekan " Save SHSH ". Automatik dia akan search SHSH Blobs yang available mengikut jenis iDevices anda dan iOS.

Anda klik General, ia akan keluar seperti gambar bawah.


klik untuk lebih jelas :D

Ini contoh untuk iDevices saya. hanya SHSH Blobs iOS 6.0.1 dan 6.1 sahaja untuk iPhone 4S :( ( saya rindu iOS 5.1.1 )

dan ini contoh Log untuk iDevices saya.



02/07/2013 02:06:58.299 Loaded History...
02/07/2013 02:06:58.767 Device connected: M3! 4x's iPhone 4S
02/07/2013 02:06:58.787 Loaded History...
02/07/2013 02:07:01.038 Caching shsh files...
02/07/2013 02:07:01.042 Found [2] shsh files to cache...
02/07/2013 02:07:01.045 Cached [2] shsh files
02/07/2013 02:07:01.055 You are using the current version of TinyUmbrella.
02/07/2013 02:07:05.991 Started saving SHSHs for [M3! 4x's iPhone 4S]
02/07/2013 02:07:05.996 iPhone4S 6.1 (10B142)*di sini ada digit* already exists! Skipping...
02/07/2013 02:07:06.001 iPhone4S 6.0.1 (10A523)
*di sini ada digit* already exists! Skipping...
02/07/2013 02:07:06.235 For version [iPhone4S 5.1b2 (9B5127c)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.240 Your SHSH for iPhone4S 5.1b2 (9B5127c) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.307 For version [iPhone4S 6.0b1 (10A5316k)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.312 Your SHSH for iPhone4S 6.0b1 (10A5316k) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.318 For version [iPhone4S 5.1 (9B179)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.324 Your SHSH for iPhone4S 5.1 (9B179) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.332 For version [iPhone4S 6.0b3 (10A5355d)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.342 Your SHSH for iPhone4S 6.0b3 (10A5355d) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.348 For version [iPhone4S 5.1.1 (9B206)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.355 Your SHSH for iPhone4S 5.1.1 (9B206) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.361 For version [iPhone4S 5.1b3 (9B5141a)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.367 Your SHSH for iPhone4S 5.1b3 (9B5141a) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.437 For version [iPhone4S 6.0b2 (10A5338d)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.444 Your SHSH for iPhone4S 6.0b2 (10A5338d) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.451 For version [iPhone4S 6.0 (10A403)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.456 Your SHSH for iPhone4S 6.0 (10A403) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.463 For version [iPhone4S 6.0b4 (10A5376e)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.469 Your SHSH for iPhone4S 6.0b4 (10A5376e) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.517 For version [iPhone4S 5.0.1 (9A405)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.523 Your SHSH for iPhone4S 5.0.1 (9A405) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.561 For version [iPhone4S 5.1b1 (9B5117b)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.568 Your SHSH for iPhone4S 5.1b1 (9B5117b) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.599 For version [iPhone4S 5.0 (9A334)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.607 Your SHSH for iPhone4S 5.0 (9A334) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.648 For version [iPhone4S 5.0.1b (9A406)] - Do you have internet connectivity?
02/07/2013 02:07:06.654 Your SHSH for iPhone4S 5.0.1b (9A406) was
NOT saved.
02/07/2013 02:07:06.660 Finished saving SHSHs for [M3! 4x's iPhone 4S]
02/07/2013 02:07:06.694 Caching shsh files...
02/07/2013 02:07:06.700 Found [2] shsh files to cache...
02/07/2013 02:07:06.716 Cached [2] shsh files
dan akhirnya SHSH Blobs anda telah selamat simpan.
Untuk cari SHSH Blobs yang disimpan itu, sila rujuk gambar bawah :)



klik untuk lebih jelas :D

Akhir kata dari saya, simpanlah SHSH Blobs anda sebelum terlambat kerana ia adalah tiket untuk kita downgrade or reinstall iOS :3

Terima kasih kerana sudi jenguk entri yang tak seberapa ini :(
Jika ada sebarang pertanyaan atau permasalahan sila feedback di bawah.
Sila ikut arahan di atas dengan betul untuk mengelakkan masalah berlaku :D


InsyaAllah saya akan post tentang nak restore atau reinstall iOS :D

P/s : maaf jika info dalam ini salah :(
Powered by Blogger.