Maaf sila aktifkan javascript.

Kali Linux: Bukan Sekadar 'Hack WiFi'

Bila sebut tentang BackTrack, perkara pertama yang akan sampai ke dalam minda newbies adalah "Yeah.. hack WiFi!". Saya juga begitu dulu. Bila ada saja blog atau forum yang membincangkan, atau memberikan tutorial mengenai kaedah penggunaan BackTrack, pasti akan saya baca artikelnya. Namun seiring perkembangan kematangan 'cara berfikir', barulah saya ketahui dan dapati bahawa BackTrack adalah lebih dari sekadar 'Hack WiFi'.

Pun begitu, BackTrack sudah 'tamat'. Legasi dan episodnya diteruskan oleh sebuah sistem operasi baru, yang diberi nama sebagai Kali Linux. Menurut masyarakat Hindu, 'Kali' atau 'Khali' ialah dewa kematian, dan jika dilihat dari wallpaper default Kali Linux, ia adalah seekor... errr... Naga?

Paparan Default

Nampaknya 'simbol' kebanggaan sistem operasi BackTrack masih diteruskan, meskipun telah mendapat nama yang baru. Disebabkan ia bernama Kali, saya lebih prefer sekiranya simbol itu ditukarkan kepada Grim Reaper atau yang seumpama dengannya. Well..

Kali Linux nampaknya menggunakan persekitaran desktop Gnome 3, namun diubah kepada paparan 'Classic Mode':

Paparan Persekitaran Desktop GNOME

Terdapat pelbagai tools yang dicipta khas untuk kerja-kerja Ujian Penembusan dan lain-lain penggodaman. Namun terdapat juga tools atau perisian yang boleh digunakan untuk kegunaan harian seperti pelayar web Iceweasel dan pemain video VLC.

Pelayar Web Iceweasel

Buat mereka yang tertanya-tanya apakah perbezaan antara Kali Linux dan BackTrack, cuba baca dahulu post di sini: Whats New in Kali Linux?

Kali Linux boleh didapati dalam bentuk ISO dengan saiz sebanyak 2.25GB untuk versi 32-bit dan 2.16GB untuk 64-bit. Saya akan cuba rungkai atau huraikan mengenai Kali Linux dalam entri seterusnya. InsyaAllah.
Powered by Blogger.