Maaf sila aktifkan javascript.

Menyelesaikan Masalah 'Failed To Add New Connection: (32) Insufficient Privileges'

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Apa khabar anda semua. Harap anda sihat sejahtera. Seperti yang dijanjikan oleh saya pada artikel sebelum ini untuk membekalkan beberapa artikel tentang Linux. Kali ini kita akan berbincang tentang masalah yang berlaku pada sistem pengoperasian Linux pula.


Seperti biasa saya akan memasang sebarang distro Linux menggunakan 'cable'. Ini kerana Linux gagal untuk membaca saya punya network card secara terus. Jadi,saya terpaksa memasang 'proprietary driver'     Broadcom menggunakan 'cable' sebelum saya dapat menggunakan sambungan 'wireless'. Kebiasaannya selepas sahaja memasang 'proprietary driver Broadcom' saya sudah dapat menggunakan 'wireless'. Tapi,lain pula keadaannya selepas memasang Lubuntu 13.04 ini. Puas saya memasukkan kata laluan wi-fi saya tapi masih gagal. Selepas bosan mencuba beberapa kali juga tidak boleh akhirnya saya mencuba nasib mencari penyelesaian melalui perantaraan jin Google Malaysia. Alhamdulillah,selepas beberapa ketika saya menjumpai penyelesaian untuk masalah ini. Tanpa membuang masa kita teruskan kepada panduan penyelesaian masalah ini.

1. Buka Terminal. (Ctrl + Alt + T).

2. Salin dan tampat kalimat dibawah.
sudo nano /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/org.freedesktop.NetworkManager.pkla
3. Anda akan dapati tiada sebarang baris. Hanya fail kosong. Jadi,masukkan baris dibawah.

[nm-applet]Identity=unix-group:netdevAction=org.freedesktop.NetworkManager.*ResultAny=yesResultInactive=noResultActive=yes
 4. Selesai. Cuba anda masukkan kata laluan sambungan wi-fi anda dan lihat hasilnya.

Terima kasih kepada saudara Jeff Hoogland atas penulisan beliau yang banyak membantu.

Selamat Mencuba.
Assalamualaikum.

Powered by Blogger.