Maaf sila aktifkan javascript.

[Trik] Lesen Kaspersky Antivirus Percuma Selama 1 Tahun

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua..

   Baru-baru ini Kaspersky telah mengadakan "giveaway" lesen antivirus mereka secara percuma untuk 1 tahun. Tetapi lesen ini hanya untuk pengguna "motherboard" ASUS ROG [Republic of Gamers] sahaja. Jikalau anda pengguna "motherboard" tersebut, anda tidak memerlukan trik ini untuk mendapat lesen percuma. Hanya perlu klik sahaja pada link giveaway tersebut, muat turun antivirus dan pasang. Kepada yang tidak menggunakan "motherboard" berikut seperti saya, sila ikuti langkah tersebut...


1. Anda memerlukan 7-zip, jika tiada muat turun dan pasang: [7-zip]. Pastikan jika anda pernah memasang sebarang kaspersky produk sebelum ini (Antivirus, Internet Security, PURE or CBE), sila uninstall produk tersebut terlebih dahulu menggunakan [Kaspersky Product Remover] untuk membuang semua fail-fail semasa proses uninstall.

2. Pergi ke laman giveaway [Asus ROG Kaspersky], klik butang "download now".


3. Selepas muat turun, "extract zip file". Kemudian klik-kanan pada installer, pilih 7-zip dan pilih 'extract to KAV.......'. Buka folder yang telah di extract tadi dan klik-kanan pada "kavkis.msi" dan extract fail tersebut untuk mendapatkan fail "cbi.dll". Inilah fail pengaktifan untuk Kaspersky Antivirus ROG sebenarnya.4. Kita perlu mencipta folder untuk antivirus ini secara manual. Pergi ke direktori "C:\\Program Files\" dan cipta folder "Kaspersky Lab". Masuk ke dalam folder tersebut dan cipta lagi satu folder bernama "Kaspersky Anti-Virus 2013". Untuk 32bit akan kelihatan seperti tersebut:
C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 2013
untuk 64bit pula:
C:\Program Files (x86)\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 2013 
Sekarang salin dan paste fail "cbi.dll" tadi ke dalam folder tersebut.

5. Sekarang kita perlu mencipta lagi folder di Program Data [folder ini hidden, anda kena unhidden dekat folder option]. Pergi ke "C:\\Program Data\" dan cipta folder "Kaspersky Lab" di dalamnya. Kemudia cipta folder "AVP13", di dalamnya cipta lagi satu folder "Data". Berapa banyak nak kena cipta folder daa... Untuk Windows Vista, 7 dan 8 akan kelihatan seperti ini:
C:\ProgramData\Kaspersky Lab\AVP13\Data
Untuk Windows XP pula:
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Kaspersky Lab\AVP13\Data 

6. Pergi semula kepada folder yang kita extract pada langkah ke-3, klik dua kali dan buka fail "kavkis.cab". Di dalamnya anda dapat fail "_1AA7CD13.key", sekarang extract atau copy-paste fail tersebut ke dalam folder "Data" di langkah 5.


7. Sekarang semuanya sudah siap. Kini masanya untuk anda muat turun [kav13.0.1.4190abcdefEN_4395]. Selesai muat turun pasang sahaja seperti biasa, anda tidak perlu lakukan apa-apa kerana produk tersebut akan aktif secara sendirinya dan pastikan anda ada sambungan ke internet semasa produk di aktifkan.

Ataupun kalau nak mudah ikut cara ni:

1. Muat turun fail pemasangan Kaspersky dari sini: Link
2. Tukar nama fail pemasangan tadi kepada 'Setup.exe' >>> Penting!!
3. Muat turun pula 'KAV_2013_AsusMOD' di sini: Link
4. Letakkan fail pemasangan yang telah ditukar nama tadi bersama dengan fail AsusMOD dalam satu folder.
5. Jalankan KAV_2013_AsusMOD.exe dan biarkan setup berjalan seperti biasa.
6. Selesai..
7. KAV_2013_AsusMOD yang akan extract dan pasangkan lesen 365 hari secara automatik.

Sekian.. selamat mencuba..

Anda mungkin berminat: Kaspersky Trial Resetter

Powered by Blogger.