Perkara Perlu Dilakukan Selepas Memasang Linux Mint 15 (Cinnamon)

Seperti yang anda semua sedia maklum, 'daily driver' saya kini adalah Linux Mint 15 Cinnamon yang dipasang secara dual-boot dengan Windows 8.

Linut Mint 15 adalah satu-satunya distro yang benar-benar serasi dengan laptop yang sedang saya gunakan. Jika tidak kerana kesibukan dan kesuntukan masa, sudah pasti Manjaro atau Arch Linux yang akan saya pasangkan. Namun cubaan saya beralih kepada Linux Mint 15 kali ini dianggap berbaloi. Kerana apa? Lihat saja rekod pemasangan saya di bawah:


Serius, ini adalah rekod pemasangan sistem operasi yang terbaik pernah saya buat! Masak Maggi kari pun belum tentu selesai dalam tempoh 2 minit bila kita perlu masukkan telur, tunggu telur tu masak pula. Masuk sayur lagi, perencah tambahan. Mau lebih dari 5 minit jugak tu. Ehhh.. melalut apa ni..

Baik, selesai saja siap pemasangan, reboot, dan boot ke desktop, anda akan disambut dengan Welcome Screen seperti ini:


Jadi bila ditenung lama-lama, kerana Linux Mint ini sejenis distro yang berfungsi diluar-kotak, saya terfikir apa lagi yang boleh kita buat sebagai 'lauk tambah' kepada Linux Mint ini supaya ia mampu berfungsi dengan lebih baik.

Oleh itu perkara pertama yang saya lakukan ialah menukar mirror kepada yang terpantas:


Caranya mudah saja, anda hanya perlu buka Software Sources dan tukar kepada mirror yang menunjukkan ping paling laju. Setelah itu, saya pasangkan pula Google Chrome. Muat turun fail .deb yang sesuai dengan versi sistem operasi anda (32-bit atau 64-bit). Apabila selesai muat turun, buka Terminal dan halakan/navigasi ia kepada direktori muat turun:
cd Downloads
Kemudian terus pasangkan Google Chrome:
sudo dpkg -i google-chrome*


Semudah Alif Ba Ta. Pejam mata boleh setel la. Ehh.. berpantun pula. Apa lagi? Hmm.. ok, kita kemas-kini pula sistem operasi ini sama ada dengan cara membuka Update Manager atau melalui Terminal:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Habis kemas-kini, pasang pula Ubuntu Tweak:
sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa 
sudo apt-get update && sudo apt-get install ubuntu-tweak
Kerja dah mudah, nak mudah lagi? Boleh! Pasangkan pula Y PPA Manager:
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/y-ppa-manager 
sudo apt-get update 
sudo apt-get install y-ppa-manager
Untuk pengakhiran, disebabkan saya tidak beberapa sukakan pemain video defaut Linux Mint, maka saya pasangkan SMPlayer sebagai pengganti:
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer 
sudo apt-get update 
sudo apt-get install smplayer smtube smplayer-themes

Mahukan Linux Mint 15 tampil lebih menarik? Pasangkan tema, ikon dan cursor yang menarik mengikut apa yang anda suka. Untuk ini anda boleh layari laman Noobslab, dan setelah selesai anda memasang tema serta ikon yang anda gemari, anda boleh ubah tema asal kepada tema tersebut menggunakan Ubuntu Tweak. Selesaiii...


Saya seperti biasa, tema Mac OS menjadi kegemaran:


Selamat bersuka-ria dengan Linux Mint 15! Yeahhh!

Powered by Blogger.