Maaf sila aktifkan javascript.

Cara Menggunakan Conky Manager

Bagi mereka yang menggunakan sistem operasi Linux, salah satu 'eye candy' yang menjadi kegemaran ialah Conky. Anda boleh lihat contoh konfigurasi Conky yang telah saya siapkan pada desktop Linux Deepin 12.12 yang sedang saya gunakan sekarang:


Beza dengan gambar di atas ialah Conky 'Two' digantikan dengan Conky 'Google Now'

Kini terdapat cara mudah untuk memasang dan menguruskan Conky, iaitu dengan menggunakan Conky Manager, terima kasih kepada Tony George.


Conky Manager versi 1.1 ini telah dilengkapi dengan beberapa tema pilihan tersedia seperti CPUPanel, Cowon Conky, Gold&Grey, Gotham, MaxConky, NvidiaPanel, dan Torn Paper Clone.

Aplikasi ini menyokong tema-tema lain, seperti yang dapat anda lihat pada paparan skrin di atas, saya telah memasang tema Two, Infinity dan juga Google Now.

Kaedah penggunaannya amat mudah. Anda cuma perlu pasangkan Conky Manager, muat turun fail Conky yang anda sukai dan ekstrak ia ke dalam direktori ~/conky-manager/themes. Semudah A, B, dan Chendol Bakar! Hahaha!

Untuk pasangkan ia pada distro anda, buka Terminal, salin dan tampal baris perintah di bawah:
sudo apt-add-repository -y ppa:teejee2008/ppa 
sudo apt-get update 
sudo apt-get install conky-manager
Anda mahu tema-tema yang saya gunakan? Boleh. Muat turun sahaja melalui pautan-pautan ini:

1. Conky Two

2. Conky Infinity

3. Conky Google Now

Untuk folder yang dinamakan dengan titik noktah dihadapan seperti '.conky' atau '.fonts', anda perlu rename dan buang titik noktah tersebut, manakala untuk fail tetapan seperti .conkyrc pula adalah tidak perlu.

Ada lagi yang tidak faham? Tak mengapa. Cuba dulu, dan kalau tidak berjaya, errr... godek lah sampai berjaya ya! Malas pulak nak lecture. Pegi mandi lagi baik. Hahaha.. Chow sin chiii aaaaa... tata for now!


Powered by Blogger.