Maaf sila aktifkan javascript.

Fenomena Permainan 'Flappy Bird'

Flappy Bird adalah antara permainan yang terkenal dalam kalangan pengguna Android mahu pun iOS pada akhir tahun 2013 hingga awal tahun 2014. Permainan ini telah dibangunkan oleh Dong Nguyen iaitu pembangun yang berasal dari Vietnam dan kemudiannya, diterbitkan oleh .GEARS Studios.

Permainan ini turut memaparkan grafik retro gaya 2D. Dalam permainan ini, pemain harus mengelak burung tersebut daripada berlanggar dengan paip-paip yang mana berfungsi sebagai halangan. Semakin lama anda bertahan, semakin tinggi jumlah skor anda.

Untuk pengetahuan semua, Flappy Bird pernah menaiki tangga pertama dalam carta aplikasi terhangat tahun 2014. Permainan yang diterbitkan pada 24 Mei 2013 ini telah ditarik semula dari Google Play dan App Store oleh pembangunnya sendiri pada 10 Febuari 2014 kerana tidak tahan dengan populariti walaupun berjaya meraih RM160,000 sehari. Selain itu, insiden pembunuhan yang berlaku kerana permainan ini menguatkan lagi sebab kenapa ia harus ditarik semula dari Google Play dan App Store.


Kalau anda masih berminat untuk bermainan permainan ini, anda boleh muat turunnya di pautan sebelah: Flappy Bird v1.3

[+]Bonus[+] - Godam High Score dalam Flappy Bird

=====================
  *ROOT IS REQUIRED*
=====================

1. Buka permainan Flappy Bird dan main setakat mana yang lepas


2. Keluar dari permainan kemudian buka File Explorer (Muat turun di sini)

3. Pergi ke direktori root/data/data/com.dotgears.flappybird


4. Masuk ke folder shared_prefs


5. Tick pada FlappyBird.xml, buka menu dan klik Open in Text Editor


6. Pada value, tukar angka yang anda mahu sebagai skor tertinggi anda. Dalam konteks ini, saya tukar skor daripada '4' kepada '50'7. Pergi ke menu dan pilih Save and Exit


8. Fail backup akan turut disertakan, berformat *.bak. Tick pada kotak kecik, dan buang (delete).


9. Buka permainan Flappy Bird semula, biarkan ia terbang sendiri.. tu pun kalau boleh kikiki. Lepas burung mati, skor yang anda tukar tadi akan terpapar.

Semoga berjaya!
Powered by Blogger.