Cara Root Lenovo S930 Yang Telah Menggunakan Android 4.4.2 KitKat

Anda pengguna Lenovo S930 yang sudah pun berjaya menaiktaraf sistem Android anda kepada versi 4.4.2 KitKat? Sudah? Bagus. Saya pasti anda tidak sabar lagi hendak root telefon bimbit pintar anda itu.

Buat yang masih belum dan ingin menaiktaraf, anda boleh rujuk entri tutorial pada pautan di bawah:

Cara Upgrade/Update Lenovo S930 Kepada KitKat 4.4.2

Tutorial kali ini mudah sahaja. Kita akan menggunakan aplikasi superuser yang dinamakan sebagai Kinguser.

Apa yang diperlukan kali ini?

Muat turun terlebih dahulu fail Kinguser 3.2.0 46.

Salin fail ini ke dalam sdcard anda.

Kemudian, sila flash custom recovery, contohnya TWRP atau ClockworkMod Recovery.

Fail-fail recovery dan juga tutorial bagaimana caranya untuk flash, anda boleh dapatkan melalui pautan yang sama : Cara Upgrade/Update Lenovo S930 Kepada KitKat 4.4.2


Setelah anda berjaya flash custom recovery yang anda suka, anda hanya perlu reboot masuk ke dalam recovery. Cara yang mudah, matikan dulu telefon bimbit anda, kemudian hidupkan semula dengan butang Volume Up + Volume Down + Power Button.

Jangan lepaskan Power Button sehingga logo Lenovo keluar, dan hanya lepaskan Volume Up + Volume Down apabila custom recovery terpapar. Setelah itu, pilih:

- install zip from sdcard

- choose zip from sdcard

- Navigasi ke direktori anda letakkan fail Kinguser tersebut dan pilih ia menggunakan Power Button.

- Akan keluar paparan 'Confirm install?'

- Navigasi kepada - Yes - Install 4.4Root.zip

Tunggu sehingga proses selesai dan telefon anda akan reboot sendiri.

SELESAI!

Yeahhh.. Telefon bimbit Lenovo S930 anda sudahpun berjaya root akhirnya. Mudah kan?

Apa lagi tunggu tu? Tak reti-reti lagi nak tweak lepas root?

Ok, macam biasa, InsyaAllah akan ketemu lagi kita di tutorial seterusnya!


Powered by Blogger.