Himpunan Soalan-Soalan Lazim/Frequently Asked Questions (F.A.Q) Tentang Lenovo Smartphone

Himpunan Soalan-Soalan Lazim/Frequently Asked Questions (F.A.Q)

Berikut saya himpunkan seberapa banyak soalan-soalan lazim yang saya terlalu kerap terima dalam inbox Facebook mahupun e-mel saya. Saya harapkan agar dengan adanya F.A.Q ini, dapat sama-sama kita berkongsi ilmu dan maklumat agar semua pengguna mendapat manfaat bersama.


1. Apa itu Root dan apa pula faedahnya?

Anda boleh rujuk : Faedah Root

2. Apa senarai aplikasi yang menarik selepas kita root?

Rujuk:

Senarai Aplikasi Android Pilihan

3. Apa senarai aplikasi-aplikasi yang menarik untuk saya gunakan?

Rujuk:

a. Senarai Aplikasi (Siri 1)

b. Senarai Aplikasi (Siri 2)

c. Senarai Aplikasi (Siri 3)

d. Senarai Aplikasi (Siri 4)

e. Senarai Aplikasi (Siri 5)

3. Bagus atau tidak kalau kita gunakan aplikasi Task Killer/Task Manager?

Rujuk : Pemecah Mitos : Android Task Manager

4. Bagus atau tidak aplikasi Battery Calibration?

Rujuk : Pemecah Mitos : Android Battery Calibration

Dalam aplikasi Lenovo Power Manager, terdapat satu pilihan untuk melakukan 'Battery Calibration'. Saya tidak pasti bagaimana ia berfungsi, tetapi yang pasti caranya tidak sama seperti aplikasi-aplikasi yang terdapat di Google Play store iaitu dengan hanya memadam fail batterystats.bin.

5. Macam mana nak root model sekian-sekian-sekian?

Semua jawapan ada pada Google. Tapi untuk mudah cara, antara senarai aplikasi yang biasanya digunakan untuk root telefon bimbit pintar Lenovo adalah Framaroot, VRoot, dan Kingroot. Cara-cara lain sebagai contoh flash melalui custom recovery anda boleh Google sendiri.


6. Macam mana nak upgrade/update Lenovo S930 kepada versi KitKat dan macam mana pula nak root lepas tu?

Rujuk :

Cara Upgrade/Update Lenovo S930 Kepada Android 4.4.2 KitKat

Cara Root Lenovo S930 Yang Telah Menggunakan KitKat

7. Apakah beza antara AP SET dan ORIGINAL SET Lenovo?

Terdapat dua perbezaan yang jelas ketara antara keduanya, iaitu:

1. Warranty

2. Senarai aplikasi yang telah tersedia dari kilang

Bab warranty, seperti biasa kalau set original Lenovo, akan ditanggung oleh Lenovo Malaysia. Lebih tepat lagi Lenovo 1 Malaysia. Atau, SeMalaysia. Errr..

Kalau set AP pula, warranty hanya kan ditanggung oleh kedai di mana anda membeli telefon tersebut. Kalau anda duduk di Kuala Lumpur, beli juga di kedai di Kuala Lumpur, tiba-tiba kena pindah ke Ipoh pula, anda tetap kena hantar telefon anda ke kedai tersebut walaupun anda sudah tinggal jauh dari Kuala Lumpur. Begitulah kisahnya.

Untuk senarai aplikasi pula, kebiasaannya lebih kurang sama, cuma set AP lebih menjurus kepada paparan dan juga tulisan dalam bahasa Cina. Bab bloatware sama banyak sahaja, tiada beza. Hurm..

Kalau nak tahu bab beza melalui sticker belakang bateri, itu boleh cari melalui group-group Lenovo di Facebook.

Persoalan adakah prestasi (performance) AP set sama dengan 'original' set, saya jawab SAMA, kerana AP set juga adalah merupakan set ORIGINAL dari Lenovo, cuma ia pada asalnya adalah terhad untuk pasaran di negeri China (region based market).

8. Boleh buang tak aplikasi-aplikasi berbahasa Cina ni?

Boleh, tapi bukan semua. Lepas anda sudah root, apa yang tidak boleh dibuang atau Freeze ialah SECUREit dan juga Notification Center. Aplikasi yang lain boleh dibuang atau freeze (DWYOR), tetapi saya tak galakkan buang. Cukup sekadar freeze sahaja.

9. Dari mana saya nak download theme?

Biasanya dalam VIBE ROM, akan terdapat Theme Center. Manakala untuk ROM lain seperti ROW pula, kebiasaannya ada dalam tetapan launcher. Jika tiada, anda boleh muat turun launcher versi terbaru melalui pautan ini : Lenovo Launcher

10. Macam mana saya nak tukar font?

Soalan paling popular dalam inbox saya. Untuk menukar font, tiada cara lain melainkan menggunakan Theme Center, dan jika ROM anda tiada Theme Center, cara paling jitu ialah anda perlu root, dan gunakan aplikasi-aplikasi seperti ROM Toolbox, iFont, Font Installer (derivative dari ROM Toolbox), HiFont, dan lain-lain aplikasi lagi.

11. Macam mana nak pastikan WiFi sentiasa on tak tak hibernated, sebab kadang-kadang WhatsApp atau WeChat punya mesej tak masuk?

Dalam Setting WiFi ada pilihan untuk 'Keep WLAN on during sleep'. Tandakan pada 'Always'.

Ok. Cukup setakat ini dahulu. Jika ada lagi soalan-soalan lain, saya akan tambah dari semasa ke semasa. Sekian, Wassalam.
Powered by Blogger.