Maaf sila aktifkan javascript.

Apa Itu Lingkaran Fibonacci? (Golden Spiral)

Golden Ratio/Golden Mean/Golden Spiral/Divine Ratio

Ya, benar, untuk mendapatkan gambar yang bagus, namun sebelum mendapatkan gambar yang bagus, apalah salahnya kita menambah ilmu, tak gitu?

Golden Ratio mendefinikan corak lingkaran yang ditunjukkan secara berulang-ulang pada alam semulajadi. Boleh terlihat pada bunga, kulit cengkerang, dan apa jua yang berbentuk dalam dunia ini. Mungkin kerana itu kita mudah tertarik kepadanya, kerana terdapat sesuatu yang 'istimewa' pada alam semulajadi berbentuk lingkaran ini.

Jadi apa itu Nisbah Emas (Golden Ratio)? 

The Golden Ratio ditakrifkan oleh urutan nombor matematik dikenali sebagai jujukan Fibonacci (anda boleh Google sendiri apa itu nombor jujukan Fibonacci). Definisinya, dua nombor Fibonacci yang pertama adalah 0 dan 1, dan setiap nombor yang seterusnya, adalah jumlah kedua-dua sebelumnya. Jadi urutan nombor-nombor Fibonacci adalah:

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, dan seterusnya.

Nisbah Emas ialah Nisbah setiap pasangan nombor berturut-turut mendekati phi (Φ), atau bilangan 1.618 (5 dibahagikan dengan 3 adalah 1,666, 8 dibahagi dengan 5 adalah 1.60, dan seterusnya) Phi mewakili kecantikan dan harmoni. Dengan bilangan ke-40 dalam siri ini, nisbah telah stabil pada 1.618, tepat kepada 15 tempat perpuluhan.

Lingkaran Fibonacci (Golden Spiral) dibentuk dengan menyambungkan lengkok (bulatan suku) bergabung dengan sudut bertentangan dengan kuasa dua.


Rujukan : Kelab Greenboc, Pam Photography


Powered by Blogger.