Maaf sila aktifkan javascript.

Tutorial C++ Bahagian 6: Declare Variable - Data Type "short" dan "int"

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Artikel kali ini bertujuan untuk mengajar anda cara untuk "declare variable" dan cara untuk menggunakannya. Artikel ini juga ada sambungan daripada artikel yang lepas, bagi sesiapa yang belum baca pengenalan anda boleh click disini

Sebelum memulakan tutorial ini, anda perlu memahami perkara paling asas, anda boleh baca di sini. Saya akan cuba untuk mengajar anda untuk guna Data Type int dan char. Variable ini anda boleh dianggap ia sebuah bekas, dan Data Type itu adalah jenis bekas apa dan apa yang boleh di simpan di dalam bekas tersebut.
Contoh penggunaan Data Type int:

Penerangan:

Line 7: 
"int hacker = 50;"
int adalah Data Type yang digunakan untuk declare variable. Manakala hacker pula adalah identifier atau nama kepada variable yang kita declare. hacker = 50; ini dipanggil initialize value, dimana kita memberikan nilai awalan kepada variable ini. Maksudnya nilai awal untuk variable hacker adalah 50(secara lalai), dan nilai ini boleh berubah jika nilai dalam variable ini digantikan dengan nilai yang lain.


Line 9: cout << hacker << endl; Baris ini bermaksud display nilai bagi variable hacker. Bermakna apa sahaja nilai yang di simpan di dalam akan didisplay / diprint.


Merujuk kepada jadual di atas Data Type jenis int hanya boleh menyimpan nombor bulat sahaja. Jika anda memasukkan sesuatu data yang berlainan daripada nombor bulat, contoh huruf maka error akan keluar. Ini kerana Data Type int tidak boleh menyimpan data yang lain selain daripada nombor bulat.

Contoh: 


Data Type int ini juga tidak boleh menyimpan nombor perpuluhan. Jika anda memasukkan nombor perpulahan, ia tidak akan disimpan didalam variable tersebut.

Contoh: Untuk penggunaan Data Type "short" pula ia adalah sama seperti cara penggunaan Data Type "int" yang membezakannya hanyalah limit (had) data yang boleh disimpan.


Harap anda dapat memahami tutorial yang serba ringkas ni. Jika anda mempunyai masalah atau sebarang pertanyaan, boleh tulis di ruangan komen atau email terus ke felices.catus@gmail.com 
Powered by Blogger.