Maaf sila aktifkan javascript.

Pemecah Mitos : Headphone/Earphone Burn In

'Headphone/Earphone Burn In' bukanlah sesuatu yang baru dalam dunia Audiophiles. Kebanyakan Audiophiles atau 'Penggemar Audio' akan bersetuju bahawa Burn In ialah proses yang wajib dilakukan untuk menjadikan driver di dalam headphone tersebut mencapai potensi optimal.

Namun, sejauh manakah kebenarannya?

Bagaimana cara Burn In Headphone?

Proses Burn In secara umumnya perlu memainkan audio selama 40 jam sebelum headphone boleh digunakan. Namun JLAB menyarankan anda cuma perlu memainkan lagu/audio pada volume sederhana selama 4-5 jam setiap hari selama 5 hari.
The audio burn in file contains a nonstop loop of: White noise, pink noise, radio white noise, 20-20000 Hz frequency sweeps, 10-30000 Hz frequency sweeps, 20-200 Hz frequency sweeps, as well as a minute of silence in between each for a rest period.

Rujukan:

JLab Audio

Wired.com

Tested.com

Lifehacker

Evidence of Headphone Break-In?

Testing the Audibility of Break-in Effects

On the Measurement and Audibility of Headphone Break-in

Kesimpulan Akhir:

Setelah diuji berkali-kali, terdapat dua kemungkinan untuk hasil yang diperolehi. Pertama, mungkin burn-in sememangnya dapat membantu dalam 'menaikkan' sedikit kualiti bunyi yang dihasilkan oleh driver headphone. Kedua, peranan minda kita sendiri yang berusaha 'menyesuaikan diri' dengan hasil bunyi 'akhir' setelah selesai proses burn in.


Jadi perbahasan ini sememangnya tidak akan berakhir, namun satu konklusi yang konkrit telah pun diperoleh. Ia telah dibuktikan oleh Inner Fidelity apabila hasil akhir menunjukkan perubahan yang tidak begitu ketara pada frekuensi bunyi setelah selesai proses burn in. Ia tidak signifikan, jadi berkemungkinan besar burn in hanyalah penyesuaian minda diri sendiri terhadap apa yang telah kita cuba usahakan.

Pun begitu tidaklah pula ia menjadi benda yang salah. Sesiapa yang masih ingin mencuba maka boleh ikut panduan-panduan yang telah diberikan. Saya? Mudah sahaja. Pasangkan Earphone/Headphone pada peranti, mainkan lagu dan terus nikmati bunyinya tanpa prejudis.

Lambat-laun ia akan 'burn-in' dengan sendirinya.Powered by Blogger.