[ Tutorial ] Backup Data iDevices Anda, Langkah Pertama Sebelum Jailbreak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Alhamdulillah dapat lagi diberi peluang untuk meneruskan kehidupan dan hadapi cabaran2 akan datang.
Berjumpa lagi kita pada kali ini. Maaf sejak dua menjak ni agak sibuk sedikit. Ini pun curi sedikit masa untuk post. :)
Harap semua sihat2 ya? Jangan lupa jaga kesihatan kerana hujung tahun ni musim hujan tak silap saya.

Eh, terkeluar topik pulak. Haa, saya kembali membawa berita gembira.
Maaf lambat nak update dekat sini. Mungkin berita ini dah lama :(

iOS 8.0 - 8.1.2 support Jailbreak! Ini merupakan berita yang baik.
Di mana pengguna iPhone 6/6Plus, iPad Air 2 dan iPad Mini 3 with Retina Display boleh merasai jailbreak!


Ini amat penting kerana jika anda tidak backup data anda, maka selepas kemaskini iOS, anda akan kehilangan data anda. Sebab itu anda perlu backup dahulu data2 anda. Nak restore balik tu belakang kira. Hahaha. 

Anda boleh menggunakan software2 dibawah ( jangan risau, saya dah pakai :) )
Dah download yang ni, pastikan ia latest update. Sebab masa upload benda ni, dah release latest update :(
Saya tunjuk contoh iTool 3.


klik untuk lebih jelas

Ini contoh muka depan iTools 3. Yang specialnya software ini, ia turut support Android!. Saya dah cuba backup kat Android sama seperti saya backup iOS :). Saya paham icon ja, jika icon takda, naik tulisan saja haru >.<


klik untuk lebih jelas

Ini untuk backup application, anda tick app yang anda nak backup tu, then tekan no 2 seperti dalam gambar tersebut. Jika nak install, tekan no 1. i pulak app yang dah install dalam phone :)


 klik untuk lebih jelas


klik untuk lebih jelas

Ini pula untuk backup lagu. Gambar pertama tu music, gambar ke-2 itu ringtone. Macam biasa tick kat mana anda nak save tu, no 1 untuk install, no 2 untuk save/backup. :)


 klik untuk lebih jelas


klik untuk lebih jelas


Ini pulak untuk save gambar. Seperti gambar atas tu, yang pertama tu keseluruhan gambar. Ia termasuk video. Gambar ke-2 pula menunjukkan album2 yang ada dalam phone. No 1 untuk install, no 2 untuk save, no 3 untuk buat album baru. :)


klik untuk lebih jelas


Akhir sekali, save contact. Macam biasa no 1 untuk install, no 2 untuk save dan no 3 untuk create contact. Mengenai nombor roman tu saya translate dibawah :3
  • i = maksudnya Notes
  • ii = maksudnya Safari
  • iii = maksunya Calender
  • iv = maksudnya Message
Eh, terlupa pulak, ini contoh software Tongbu dan PP25 

klik untuk lebih jelas



 klik untuk lebih jelas

Jadi, itu sahaja untuk backup data anda.
Lepas anda backup, maka baru boleh restore/update iOS dan bersedia untuk jailbreak!

Jika ada sebarang pertanyaan, sila tinggalkan komen dibawah ya :)

P/s : Maaf jika ada sebarang kekurangan dalam post ini :(
Powered by Blogger.