[ Tutorial ] Restore iDevices, Langkah Kedua Sebelum Jailbreak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Ini sambungan artikel sebelum ni. 

Anda dah backup data? Bagus, masa untuk restore iDevices anda.
Jika anda update OTA ( On The Air ), disaran restore semula. Jika dah restore, restore sekali lagi.Kerana data banyak akan melambatkan proses jailbreak :3 ( rasanya la. Hahaha :P )


Pastikan anda ada barang2 tersebut :
Dah ada barang2 tersebut? Jom kita mulakan!


klik untuk lebih jelas

Pastikan anda install latest iTunes dan install mengikut bit windows anda. Jika 32-bit, install 32-bit punya iTunes. Jika 64-bit, install 64-bit. Pastikan anda disable Passcode, dan Find My iPhone


klik untuk lebih jelas

Jika ada keluar yang ni, itu maksudnya anda tak disable Find My iPhone. Bahaya tak tutup benda alah ni. Nanti lepas restore nak activation phone kena pakai account yang sebelum restore. :3


klik untuk lebih jelas

Sila tekan Shift kat keyboard anda tu, dan klik " Restore iPhone ", dan akan keluar macam ni.
Pastikan anda download, dan restore versi yang sama dengan phone anda. Proses dia agak lama. Saya sarankan anda jangan usik cable, dan komputer anda. Biarkan ja :P


klik untuk lebih jelas

Jika keluar macam ni, tahniah anda sudah pun selesai restore iOS anda.
Tapi kalau keluar yang ni cabut terus cable takpa. :3. Nak cabut tu pastikan 4 second lagi baru cabut.

Then anda unlock screen dan jalani setup2 phone, ambil Set as New Phone, dan jangan use iCloud. ( ni lepas jailbreak baru on iCloud ), sama juga dengan Find My iPhone.

Itu sahaja cara2 nak restore. Senang kan?
Jika nak downgrade, boleh tetapi jika versi tersebut ditutup oleh Apple, tidak boleh nak downgrade :(
Jika ada sebarang pertanyaan, sila tinggalkan komen dibawah :)

* Kredit kepada iDownloadBlog atas link firmware dan tutorial yang terdapat dalam ni :)
P/s : Maaf jika ada sebarang kekurangan dalam artikel ini :(
Powered by Blogger.